Reklamı Kapat

Karpuzdaki gizli tehlikeye dikkat!

Uzmanlar, karpuzda meyve şekeri yüksek olduğu için az tüketilmesini öneriyor.

Video için play'e tıklayın

Karpuzun birçok faydası olduğunu fakat içerisinde ciddi oranda meyve şekeri olduğunu söyleyen Diyetisyen Fatma Uçan, “Karpuz çok faydalı bir meyve olmanın yanı sıra, meyve olduğu için de şeker içeriği de yüksek bir besin. Bu sebeple aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. Öncelikle karpuzun kırmızı renkli iç kısmında likopen oldukça yüksektir ve likopen çok güçlü bir antioksidandır. Antioksidanlar bağışıklığımızı güçlendirir, bizi hastalıklardan korur, var olan hastalığımızı iyileştirir veya var olan sağlık durumumuzu korumamıza yardımcı olur. Aynı zamanda toksinlerin atımında yardımcıdır. Diyabet, kalp hastalıkları ve hatta kanserden bile korur bizleri karpuz. Yapılan araştırmalar karpuzun vücuttaki iltihaplanmaları azalttığı yine romotölojik hastalıklara iyi geldiği, astım krizlerinin ya da astımın semptomlarını azalttığına dair araştırmalar bile var. Karpuzun içerisindeki potasyum kan basıncını düzenlemeye ve vücudun doğal sıvı dengesini sağlamaya yardımcı olur. C ve A vitamininden oldukça zengindir. Bu da demek oluyor ki bağışıklığı güçlendirdiği gibi, cildi de yeniler ve cildimizin daha sağlıklı olmasını sağlar” dedi.

Uçan, fazla tüketimin şeker hastalarında şekeri yükselteceğini ve normal bireylerde kilo alımına sebep olacağını söyleyerek, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Karpuzun yüzde 90’ı sudan oluşur yani doğal bir diüretiktir aslında yaz meyvelerinin hepsi gibi. Bu da demek oluyor ki ödemli ve kendini şiş hissettiğini söyleyen kişilerin porsiyonu aşmadan karpuz tükettiklerinde, diyabetik etki gösterip ödemleri attığını biliyoruz. Karpuzun faydaları saymakla bitmiyor ama bu demek değil ki istediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Karpuzun yüzde 90’ı su olsa da meyve olduğu için çok ciddi meyve şekeri ve früktoz içerir ve fazlası şeker hastalarının şekerini yükseltir. Aynı zamanda normal bireylerde de kilo alımına sebebiyet verebilir. Bu yüzden aslında bir öğünde herkesin kendi avucunun ortası kadar tüketmesini önerebiliriz. Bunun fazlası hem şekeri yükseltir hem fazla şeker alımından dolayı kilo aldırabilir. Her şeyde olduğu gibi karpuzun da fazlası zarar.”

29 Haz 2020 - 09:45 Kayseri- Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi


Anket 2019-2020 Cemil Usta Sezonu Süper Lig şampiyonu sizce kim olur?