Yaylalarda en tatlı hasat heyecanı

Sarıkamış ilçesinde 2 bin 500 rakımlı yaylalara ülkenin birçok farklı noktasından gelerek kovanlarını bırakan gezgin arıcılar, 6 ay boyunca emek vererek ürettikleri balın ilk hasadını yapıyor.

Büyütmek için resme tıklayın

Kahvaltı sofralarını süsleyen, ağızlara tat, hastalıklara şifa olan balın hasadı için yoğun mesai yapan arıcılar, kovanlardan bal çıkarma işleminin tamamlanmasının ardından arılarını kışlatmak için batı illerine götürecek. Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök, "Sarıkamış çiçek balını üretmek için Türkiye'nin her bölgesinden arıcı arkadaşlarımız bölgemizi tercih ediyorlar. Gezginci bir arıcı arkadaşım 30 yıldır bölgemizde bal üretiyor. Tüketicilerimizden ricamızdır, lütfen balı balcıdan, üreticiden alın"

Türkiye'nin farklı bölgelerinden doğa ve bitki florası bakımından kaliteli bal üretiminin yapıldığı Kars'ın Sarıkamış ilçesine gelen gezgin arıcılar, 2 bin 500 rakımda bal hasadına başladı.

İlkbahar mevsiminde binlerce çiçek türünün süslediği Sarıkamış ilçesindeki yaylalara ülkenin birçok farklı noktasından gelerek kovanlarını bırakan gezgin arıcılar, 6 ay boyunca emek vererek ürettikleri sezonun ilk bal hasadını yapmanın heyecanını yaşıyor. Kahvaltı sofralarını süsleyen, ağızlara tat, hastalıklara şifa olan balın hasadı için yoğun mesai yapan arıcılar, kovanlardan bal çıkarma işleminin tamamlanmasının ardından arılarını kışlatmak için batı illerine götürecek.

BAL ÜRETİMİ İÇİN ORDU'DAN GELDİ

Ordu'dan bölgeye gelen gezgin arıcılardan Mesut Bayrak da Sarıkamış yaylalarında çok kaliteli bal üretildiğini aktardı. Bu yıl havaların çok sıcak geçmesinden dolayı rekoltenin yüzde 20 oranında düştüğünü dile getiren Bayrak, şunları kaydetti:

"Sarıkamış'ın balı, Türkiye'nin her yerinde duyulduğu, bilindiği gibi güzel. Çiçek oranı yüksek, poleni güzel, kaliteli ve güzel bal üretiyoruz. Geçen yıla göre üretim biraz düştü ama yinede çok kötü değil idare ediyoruz. Biz normal kovanlarda ürettiğimiz balın yanında kara kovan da yapıyoruz. Yani çerçeveye yalnızca kasnak takıyoruz arı kendisi mumunu falan yaparak bal üretiyor. Kara kovanın tadı diğer bala göre daha güzel."

Çerçeve balın kilosunun 20-30 liradan, süzme balın kilosunun 30 liradan, kara kovan balının ise kilosunun 60 liradan bu yıl satışa sunulacağı öğrenildi.

04 Ekim 2019 - Kültür-Sanat


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


İstanbul Markaları

Milli Gazete, İstanbul ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

0 (212) 697 10 00
Reklam bilgi


Anket Özel araçlarda sigara yasağı uygulamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?