Reklamı Kapat

Bebekler için muhallebi nasıl yapılır? (Kolay tarif)

Yeni doğan bebeklerin ilk gıdası şüphesiz ki anne sütü oluyor. Bu mucizevi gıdadan sonra, bebek de biraz büyüdüğünde muhallebi en çok tercih edilen besin oluyor. Peki, muhallebi nasıl yapılır?

Bebekler için muhallebi nasıl yapılır? (Kolay tarif)
Haber albümü için resme tıklayın

Muhallebi hazırlamak sanıldığı kadar zor değildir. Bebeğinin açlık nedeniyle ağlaması ve huzursuz olması anneyi de rahatsız ettiği için panik havasında bazı şeyleri yapmak zor gelebilir.

Her ebeveynin en büyük hayali sağlıklı bir bebeğe sahip olmaktır. Bu hayale kavuşan ebeveynler ise artık bebeğini en güzel şekilde büyütme ve sağlıklı şekilde beslemenin nasıl olacağına ilişkin araştırmalar yapmaktadır.

Bugün Sağlık Bakanlığının tavsiyeleri ve yapılan bilimsel araştırmalara göre; her bebeğin 0-6 aylık döneminde sadece anne sütü ile beslenmeleri ve daha sonra ek gıdaya geçilmesi annelere tavsiye edilmektedir. İşte ek gıdaya geçilen bu dönemde annelerin en çok tercih ettiği ve bebekler için de hem fiziksel gelişimine faydalı olan hem de sindirimi kolay olan muhallebi yapımını sizlerle paylaşıyoruz.

MUHALLEBİ YAPIMI

Malzemeler:

  • İki tatlı kaşığı tam pirinç unu
  • İki tatlı kaşığı bebek irmiği
  • Bir su bardağı su
  • Bir tatlı kaşığı pekmez
  • Yarım elma veya herhangi bir meyve
  • İsteğe bağlı bir adet ceviz

Hazırlamak istediğimiz kadar muhallebi için soğuk suda tam pirinç ununu ve bebek irmiği homojen şekle getirene kadar karıştırıyoruz. Koyulaşana kadar karıştırarak pişirilir.

İsteğe bağlı olarak bir çay kaşığı kadar tereyağı ilave edilip soğumaya bırakılır. Muhallebi, bebeğimizin ay durumuna göre cam rendeden geçirilen çeşitli meyve püreleri veya pekmez ile tatlandırılabilir. Yine isteğe bağlı olarak pişen muhallebiye daha önceden haşlanan ve püre haline getirilen kuru meyveler ve dövülmüş ceviz, fındık gibi kuru yemişler de eklenebilir.

Ayrıca muhallebi katı olursa inceltmek için anne sütü veya devam sütü kullanılabilir.

Uzmanlara göre pütürlü gıdalar bebeklerin yutma yetisini geliştireceği için muhallebinin meyve ve kuru yemiş ile zenginleştirilmiş olanı tercih edilmelidir. Ayrıca muhallebiye ilaveye edeceğimiz meyvelerin bal kabağı, muz, elma, hurma, avokado, ayva, armut gibi besleyici özelliği fazla olanlar tercih edilmelidir.

MUHALLEBİ YAPIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Muhallebi pirinç unu, yulaf unu, süt, şeker gibi malzemelerde elde edilen pelte kıvamındaki tatlı türüdür. Muhallebinin aslında yukarıda zikrettiğimiz malzemeler varken bebekler için bir yaşına kadar şeker ve süt kullanılmaz. Bunun nedeni ise bebeklerin şeker ve süte karşı alerjisinin olabileceğidir. Bu yüzden bebeklere muhallebi hazırlarken şu hususlara dikkat edilmelidir:

  • Şeker ve süt eklenmemeli
  • Bal eklenmemeli
  • Tam pirinç unu kullanılmalı ( normal pirinç unun besleyici özelliği yoktur.)

Muhallebiyi tatlandırmak için çok az miktarda pekmez eklenebilir. Ancak sıcağa maruz kalan pekmez kanserojen etki göstereceği için muhallebi soğuduktan sonra eklenmelidir.

Yukarıdaki belirtilen hususlar göz önüne alınarak yapılan muhallebi ek gıdaya yeni başlayan bebekler için besleyici olacaktır.

# BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI İLE İLİŞKİLİ:

29 Mayıs 2019 - Aile & Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


İstanbul Markaları

Milli Gazete, İstanbul ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

0 (212) 697 10 00
Reklam bilgi

Anket Meclis lokantasında yemek ücretlerinin artırılmasını doğru buluyor musunuz?