Brokoli son derece sağlıklı ve düşük kalorili bir kış sebzesidir. Özellikle diyet liselerinin başında yer alan bu sebze, yüksek besin değeri ile de ön plana çıkıyor. Hem gelişme çağındaki çocuklar hem de yetişkinler için son derece önemli bir besin kaynağı olan brokolinin, bir diğer önemli besin kaynağı olan yoğurt ile birlikte tüketilmesinin ne kadar doğru olduğu merak konusu oldu. Bu yazımızda sizlere, brokolinin besin değerinden, faydalarından ve yoğurt ile birlikte tüketilip tüketilemeyeceğinden bahsedeceğiz.

BROKOLİNİN BESİN DEĞERİ

Yüksek oranda lif içeriğine sahip olan brokoli aynı zamanda doğal bir C vitamini kaynağıdır. Kalsiyum, demir ve potasyum bakımından da zengin içeriğe sahip olan brokolinin yüz gramında yer alan besinler ve bu besinlerin değerleri ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Kalori: 26 kcal
  • Lif: 3 gram
  • Karbonhidrat: 2,5 gram
  • Protein: 3,3 gram
  • Yağ: 0,2 gram
  • A Vitamini: 143 mg
  • C Vitamini: 115 mg
  • Potasyum. 373 mg
  • Kalsiyum: 105 mg
  • Demir: 1,3 mg

BROKOLİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Kötü kolesterolün düşmesini sağlayan brokoli bu sayede kalp ve damar hastalıklarının meydana gelme riskini de azaltmaktadır. Aynı zamanda düzenli olarak tüketilen brokoli, kan basıncının düzenlenmesine, göz sağlığının korunmasına ve bağışıklık sisteminin de güçlenmesine destek olur. Bunların yanı sıra brokolinin genel sağlık sistemi üzerindeki olumlu etkileri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına destek olur
  • Gözü besler ve göz sağlığını korur
  • Kemik yapısının güçlenmesine destek olur
  • Saç köklerinin güçlenmesini sağlar ve saç hücrelerinin yenilenmesine destek olur
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini arttırır
  • Kış hastalıklarına karşı koruma sağlar
  • Kalp sağlığını korur
  • Kolesterolü düşürür
  • Kan şekerini dengeler
  • Cilt sağlığını korur
  • Brokolide yer alan potasyum, kan damarlarındaki gerginliğin azaltılmasını sağlar ve kan akışını kolaylaştırır
  • Kansere karşı koruma sağlar

BROKOLİ VE YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR?

Ayrı ayrı tam bir şifa deposu olan brokoli ve yoğurt, bir araya geldiklerinde de sağlık üzerinde son derece olumlu etkiler yaratmaktadır. Brokoli ve yoğurdun birlikte tüketilmesi kanser riskini en aza indirirken, mevcut kanser hastalığının tedavisini de destekliyor. Brokoli, kanserle mücadele eden sülforan maddesi içermektedir. Yoğurt ise probiyotikler ile mide ve bağırsaktaki bakterileri önlemeye yardımcı olmaktadır. Bu konuya dair yapılan araştırmalara göre, brokoli ve yoğurdun birlikte tüketilmesi kanseri önlemede ve tümörlerin cerrahi olarak çıkartılmasından sonra kalan hücrelerden kurtulmak için kullanılabilecek en iyi tedavi yöntemi. Yoğurt, kanserli hücrelerin üzerine yapışır ve probiyotik haline gelir. Brokolide bulunan anti kanser maddeleri ise hücrelere enzim olarak salgılanır. Bu doğrultuda brokoli ve yoğurdun birlikte tüketilmesinin yüzde yetmiş beş oranında kanseri önlediği ve tedavi ettiği söylenmektedir.

BROKOLİNİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Genel sağlık sistemi üzerinde son derece olumlu etkilere sahip olan brokoli aynı zamanda kansere karşı koruyucu olması nedeni ile de birçok kişi tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Ancak uzmanlar özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin brokoli tüketiminde kontrollü olmaları gerektiğini ifade etmektedir. Nitekim brokolinin içerisinde yer alan K vitamin, kan sulandırıcı ilaçlar ile etkileşime girebilmektedir. Bunun yanı sıra brokoliyi çiğ olarak aşırı miktarda tüketmek, mide şişkinliğe ve hazımsızlığa, gaz oluşumunda ve bağırsakta tahrişe neden olabilmektedir.

Muhabir: Haber Merkezi