Vitamin ve mineral bakımından zengin bir içeriğe sahip olan yulaf, sağlıklı beslenmek ve formunu korumak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Uzun süre tokluk hissi vermesine imkan sunan lif, kişilerin kilo verme süreçlerine de destek olmaktadır. Öte yandan bu besin ögesi, sahip olduğu mineraller nedeni ile sporcular tarafından da sıklıkla tüketilmektedir. Buğdaygiller familyasının bir üyesi olan yulaf; vitamin, beta glukan ve mineral bakımından zengindir. Aynı zamanda yulaf ezmesi de protein değeri ile günlük vücut ihtiyacının karşılanmasını sağlar.

Yulafın Protein ve Karbonhidrat Değeri

Yulaf bitkisinin yüz gramında 57,3 gram karbonhidrat ve 11,3 gram protein bulunur. Aynı zamanda bu bitkinin içerisinde yüksek miktarda amino asitte yer alır. Bu değerler baz alındığında yulafın etkin bir protein kaynağı olduğu söylenebilir. Aynı zamanda sahip olduğu karbonhidrat miktarı da göz ardı edilemeyecek seviyelerdedir.

Yulafın Besin Değeri

Özellikle sporcular ve diyet yapanların ilk besin tercihi olan yulaf, yüksek oranda lif içeriğine sahip olması nedeni ile kişinin uzun süre tok kalmasını sağlar. Bu da kilo verme sürecini önemli oranda destekler. İnsan sağlığı için son derece önemli bir besin ögesi olan yulafın yüz gramında yer alan besinler ve bu besinlerin değerleri ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • · Su: 84,03 gram
  • · Enerji: 351 kcal
  • · Protein: 16,89 gram
  • · Toplam Yağ: 6,9 gram
  • · Karbonhidrat: 66,27 gram
  • · Lif: 10,6 gram
  • · Toplam Şekerler: 0,46 gram
  • · Kalsiyum: 54 mg
  • · Demir: 4,72 mg
  • · Magnezyum: 26 mg
  • · Fosfor: 77 mg
  • · Potasyum: 429 mg
  • · Sodyum: 2 mg
  • · Çinko: 0,62 mg
  • · C Vitamini: 0 mg
  • · Tiamin: 0,26 mg
  • · Riboflavin: 0,22 mg
  • · Niasin: 3,03 mg
  • · B6 Vitamini: 0,29 mg
  • · Folat: 71 IU
  • · B12 Vitamini: 0
  • · A Vitamini: 433 IU
  • · E Vitamini: 0,07 mg
  • · K Vitamini: 0,4 IU
  • · Yağ Asitleri Toplamı: 0,23 gram

Yulafın Faydaları Nelerdir?

En çok tüketilen tahıl ürünlerinden biri olan yulafın insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • · Yulaf antioksidanlar açısından son derece zengindir
  • · Yulafın kolesterolü düşürücü etkisi vardır
  • · Sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar
  • · Tip 2 diyabet için son derece faydalıdır
  • · Kişinin tok kalmasını ve buna bağlı olarak daha kolay bir şekilde kilo vermesine yardımcı olur
  • · Cilt bakımı için yulaf kullanımı tercih edilebilir. Bu sayede cildin daha genç ve parlak bir görünüme sahip olması sağlanır
  • · Bağırsak hareketlerini düzenler ve buna bağlı olarak kabızlık sorunun giderilmesini sağlar
  • · Düzenli olarak yulaf tüketilir ise kalp hastalıklarının meydana gelme riski azalır

Yulafın Zararları Nelerdir?

Sağlık için yararlı olan besinler, insanların farklı vücut yapılarına sahip olması nedeni ile herkes üzerinde aynı etkilere sahip olmayabilir. Bunun yanı sıra insanların vücut toleransların da yine besinlerin fayda oranlarını değiştirmektedir. Yulafın zararlı olabileceği bazı durumlar ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • · Yulafın fazla tüketilmesi şişkinlik ve sindirim sistemi sorunlarına neden olur. Bağırsakların alışık olmadığı lif miktarı ile karşılaşması bu durumun meydana gelmesine neden olacaktır. Bu nedenle ilk başta az miktarda yulaf tüketimi ile başlanması ve daha sonra sistematik olarak arttırılması daha sağlıklı olacaktır
  • · Yulaf kilo vermeye yardımcı olsa da aslen yüksek oranda kaloriye sahiptir. Bu nedenle yulaf yerine yulaf ezmesi tüketenlerin özellikle dikkatli olması gerekir

 

Muhabir: Haber Merkezi