Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden birisi olan mukaşerli bulgur pilavı yöresel olarak hazırlanmaya devam ediyor. Modern sofralarda çok fazla karşılamasına karşın genellikle geleneksel kutlamalarda ve yerel bölgelerde çok sık tercih ediliyor.

MUKAŞERLİ BULGUR PİLAVI TARİFİ MALZEMELERİ

Mukaşerli bulgur pilavı yapmak isteyen kişilerin kullanması gereken malzemeler vardır. Bu malzemeler sizin için şu şekilde sıralanabilir:

  • 200 ml mukaşer.
  • 250 ml bulgur.
  • 700 ml su.
  • Bir soğan.
  • Bir çorba kaşığı kadar tereyağı.
  • Göz kararı tuz.
  • Bir yemek kaşığı sıvı yağ.

Bu malzemeler hazırlanarak yemek hazırlık aşamasına geçilebilir. Tarife hazırlamak isteyenler ortalama olarak kaç kişi olacaklarına göre tarifte yer alan ölçüleri değiştirebilir.

MUKAŞERLİ BULGUR PİLAVI TARİFİ NASIL YAPILIR?

Mukaşerli bulgur pilavı yapmak isteyen kişilerin tarifi yaparken izlemesi gereken aşamalar şunlardır:

  • Yemeğin ana malzemesi olan mukaşer haşlanır.
  • Soğan tereyağı içerisinde bir süre pembeleşene kadar kavrulur.
  • Soğan kavrulduktan sonra içerisine mukaşer eklenir.
  • 250 ila 300 ml arasındaki bulgur karışımın içerisine ilave edilir.
  • Bulgur eklendikten sonra karıştırılır ve üzerine 700 ml su ilave edilir.
  • Bunu noktada eklenmesi düşünülen baharatlar var ise onların da tarif eklenmesi gerekir. En son tuz atılır ve pişirmeye bırakılır.
  • Tencere içerisindeki su çekene kadar pişirmeye devam edilir.
  • Pilav hazır hale getirildikten sonra 10 ila 15 dakika arasında dinlendirilir ve ardından servise hazırlanır.
  • Servis esnasında ana yemek tabağı ya da pilav tabağı tercih edilebilir. Çoğunlukla çok az derinliği bulunan tabaklar kullanılır.

MUKAŞERLİ BULGUR PİLAVI TARİFİNİN PÜF NOKTALARI

Bu yöresel lezzeti hazırlamak isteyen kişilerin tarife esnasında özen göstermesi gereken noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edildiği takdirde daha leziz bir yemek hazırlamak mümkün olacaktır. Pilavı hazırlamak isteyenler için önerilen püf noktalar şunlardır:

  • Mukaşer bir gün önceden ıslatılabilir ve böylelikle çok daha kolay pişmesi sağlanır.
  • Soğanları kavurduktan sonra ana malzemenin yüksek oranda kavrulması önlenmelidir. Sadece soğanların kavrulması yeterli olacaktır ancak diğer malzemeleri de sıvı yağ ve tereyağı ile buluşturmak adına mutlaka onlar da kısa süre kavrulmalıdır.
  • Bulgur türleri yetiştikleri bölgeye bağlı olarak farklı özelliklere sahip olur. Kullanılması gereken bulgur türü pilavlık bulgurdur. Köfte için kullanılan bulgur tercih edilmemelidir.
  • Su oranının fazla olması pilavın lapa hale gelmesini sağlar. Bu sebeple de tencere ve kullanılan bulgur oranı ile uyumlu su miktarını belirlemek önemlidir.

MUKAŞERLİ BULGUR PİLAVI HANGİ YÖREYE AİT?

Malatya, Elazığ ve Konya gibi şehirlerde çok sık pişirilen bu bulgurlu pilav özel tarifler arasındadır. Mukaşer olarak bilinen özel lezzet aslında siyah nohuttan oluşur. Özellikle Malatya yöresine ait olan bu lezzet farklı bir tat almanızı sağlar. Kısa sürede pişmesi sebebi ile genellikle uzun süre ocakta kalmasının önüne geçilmesi gereken bu lezzet Malatya ve Elazığ yörelerinde çok sık hazırlanır.

MUKAŞERLİ BULGUR PİLAVI KAÇ KALORİ?

Bir tabak mukaşerli bulgur pilavı yaklaşık olarak 170 ila 220 kalori arasında olacaktır. Porsiyonun boyutuna ve kullanılan malzemelere göre tarifin kalorisi artabilir. Aynı zamanda tarifi hazırlarken sıvı yağ ve tereyağı oranının artırılması kalorinin daha yüksek olmasına sebep olur. Bu sebeple dengeli ve sağlıklı bir lezzet arayan kişilerin kullandığı yağ miktarını azaltması gerekir.

Muhabir: Yusuf Karahan