Beyran çorbası, mutfağımızın en değerli yöresel lezzetleri arasında yer almaktadır. Bu yazımızda, bu yöresel lezzetin hem tarifini hem de püf noktalarını sizler ile paylaşacağız. Bu tarif ve püf noktaları inceleyerek, sizler de mutfağınızda kolayca beyran çorbası hazırlayabilirsiniz. Hazırsanız, kolları sıvayın: beyran çorbası hazırlıyoruz!

BEYRAN ÇORBASI TARİFİ MALZEMELERİ

Beyran çorbası tarifi için ihtiyacınız olan malzemelerin tam listesi aşağıda verilmiştir:

  • 1 kg kuzu incik
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 5-6 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 8 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber

BEYRAN ÇORBASI TARİFİ NASIL YAPILIR?

Beyran çorbasının hazırlanma süresi yaklaşık olarak 20 dakikadır. Çorbanın pişmesi için ise ortalama 1 saat süre gereklidir. Bu vereceğimiz tarif ile yaklaşık 6 kişilik bir porsiyon çıkar. Beyran çorbasının tarifi için aşağıdaki adımları sırası ile uygulayın:

  • Önce, düdüklü tencereye; kuzu incik, soyulmuş bütün sarımsaklar ve suyu ekleyin. Kuzu eti iyice yumuşayana kadar haşlayın.
  • Haşlanan eti tencereden çıkarıp küçük parçalara ayırın. Et suyunu tencerede saklayın.
  • Yıkanmış pirinci tencereye ekleyip et suyu ile birlikte haşlayın.
  • Tereyağı, biber salçası, kırmızı pul biber, tuz ve karabiberi tencereye ilave edin. Karışımı 2-3 dakika kaynatın.
  • Didiklenmiş etleri tencereye ekleyip 1-2 dakika daha kaynatın.
  • Çorbanız hazır. Sıcak olarak servise sunun. Afiyet olsun!

BEYRAN ÇORBASININ PÜF NOKTALARI

Beyran çorbasının pek çok püf noktası bulunuyor. Bu püf noktalara dikkat ederek enfes bir lezzet hazırlayabilirsiniz:

  • Çorbanın lezzetini artırmak için, pirinci haşlarken et suyu kullanın. Et suyu, çorbaya leziz bir aroma katar.
  • Pirinci çorbaya eklemeden önce iyice yıkayıp süzün. Böylece pirincin nişastasını azaltarak berrak bir çorba elde edebilirsiniz.
  • Sarımsakları ezip suyunu çorbaya eklemek, çorbaya yoğun bir sarımsak aroması verecektir.
  • Kırmızı et tercih etmeyenler için, beyran çorbasını tavuk eti ile de hazırlayabilirsiniz. Tavuk eti ile de oldukça lezzetli olur.
  • Çorbayı servis ederken üzerine ekstra baharatlar ekleyebilir ve limon sıkabilirsiniz.

BEYRAN ÇORBASININ YANINA NE GİDER?

Beyran çorbasının yanına en çok yakışacak lezzet bir dilim ekmek ya da pidedir. Sıcacık ekmek ya da pide, beyran çorbasının lezzetini tamamlar.

Beyran çorbası ile birlikte dilerseniz salata da tüketebilirsiniz. Çeşitli yeşilliklerden hazırlanan bir salata ile bu çorba enfes uyum sağlayacaktır.

BEYRAN ÇORBASI KAÇ KALORİ?

Gaziantep mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan beyran çorbası, lezzeti ve besleyiciliği ile bilinir. Peki 1 porsiyon beyran çorbası kaç kaloridir? Standart malzemeler kullanılarak hazırlanan bir porsiyon beyran çorbası yaklaşık olarak 360 kalori içerir. Bu çorba, yüksek protein içeriği ile hem doyurucu hem de besleyici bir seçenektir. Diyet yapanlar, porsiyon miktarını küçülterek bu lezzetli çorbayı diyetlerine ekleyebilirler.

BEYRAN ÇORBASI HANGİ YÖREYE AİT?

Beyran çorbası, Gaziantep mutfağının ünlü lezzetlerinden biridir. Bu lezzet; kuzu eti ile hazırlanan, zengin besin değerlerine sahip bir çorbadır. Özellikle kış aylarında tüketilen bu çorba, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile bilinir. Protein bakımından zengin olan beyran çorbası, Gaziantep’te her öğün tüketilebilmektedir. Sabah kahvaltısı, öğlen, akşam fark etmeksizin beyran çorbası içilebilmektedir. Yüksek protein içeriği sayesinde bu çorba, kas gelişimini destekler ve kemik erimesi riskini azaltır.

Muhabir: Haber Merkezi