Kuzu eti ve oğlak etinin birlikte kullanılarak hazırlandığı Bigadiç güveci, lezzeti ve doyurucu olması ile pek çok kişiyi cezbediyor. Yöresel bir yemek denemek isterseniz, Bigadiç yöresine ait bu geleneksel lezzeti evinizde denemenizi öneriyoruz. Peki nasıl mı yapacaksınız? Aşağıda, Bigadiç güveci tarifini tüm püf noktaları ile birlikte sizlere sunacağız!

Bigadiç Güveci Tarifi Malzemeleri

Bigadiç güveci hazırlamak için ihtiyacınız olan tüm malzemeler şöyledir:

  • 500 gram oğlak eti
  • 50 gram kuzu eti
  • 100 gram kuyruk yağı
  • 3 adet domates
  • 3 adet biber
  • İsteğe bağlı baharatlar

Bigadiç Güveci Tarifi Nasıl Yapılır?

Bigadiç güveci hazırlamak için aşağıdaki adımları dikkatle uygulayın:

  • Oğlak etini kuşbaşı büyüklüğünde doğrayın.
  • Domatesleri ve biberleri orta boy parçalar halinde doğrayın.
  • Güveç kabının tabanına doğranmış domates ve biberleri eşit şekilde yerleştirin.
  • Kuşbaşı doğranmış oğlak etini sebzelerin üzerine yayarak ekleyin.
  • Kuzu eti ve kuzu yağını birlikte karıştırın. Bu karışımı oğlak etinin üzerine eşit şekilde dağıtın.
  • Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında güvecinizi pişirin.
  • Bigadiç güvecini fırından çıkarın ve servis tabaklarına alarak sıcak şekilde servis edin. Afiyet olsun!

Bigadiç Güvecinin Püf Noktaları

Bigadiç güvecini en leziz hali ile hazırlayabilmek için püf noktaları göz önünde bulundurmalısınız. Bigadiç güvecinin püf noktaları şöyledir:

  • Güveçteki et miktarına dikkat edin. Etin kaliteli olmasına mzen gösterin.
  • Bigadiç güveci için etinizi; kekik, nane gibi sevdiğiniz baharatlar ile marine edebilirsiniz.
  • Fırınların pişirme süresi herkesin fırınına göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle yemeğinizi kontrollü bir şekilde pişirin.
  • Fırını önceden ısıtmayı unutmayın.

Bigadiç Güvecinin Yanına Ne Gider?

Bigadiç güvecinin lezzetini tamamlayacak pek çok alternatif yan ürün ve meze bulunmaktadır. Bunlardan en favorileri şunlardır:

  • Pirinç pilavı: Güvecin yoğun aromasını pirinç pilavı dengeleyecektir. Bigadiç güveci ve pirinç pilavı, birbirine çok yakışan lezzetlerdir.
  • Bulgur pilavı: Bigadiç güveci ile birlikte servis edilebilecek ideal bir diğer pilav da bulgur pilavıdır. Bigadiç güveci ile bulgur pilavı, mükemmel bir ikili oluşturur.
  • Yoğurtlu meze çeşitleri: Güvecin yanında, taze nane ve sarımsak kullanarak, yoğurtlu mezeler yapabilirsiniz. Yoğurt, yemeğin ağırlığını hafifleteceğinden, yoğurtlu meze ve Bigadiç güveç ideal bir ikili oluşturacaktır.
  • Cacık: Özellikle yaz aylarında; salatalık, yoğurt, taze nane ve sarımsak ile Bigadiç güvecin yanına cacık hazırlayabilirsiniz.
  • Turşu: Bigadiç güvecin yanında, ekşi ekşi turşuya kim hayır diyebilir ki? Bigadiç güveci ve dilediğiniz turşu çeşidi, şahane bir menü oluşturacaktır.
  • Salata: Marul, taze soğan, domates, salatalık, havuç gibi malzemeleri kullanarak, Bigadiç güvecin yanına şahane bir alternatif sunabilirsiniz.
  • Ekmek: Güvecin sosuna ekmek banmak isterseniz, güveç ile ekmek menüsü oluşturabilirsiniz.

Bigadiç Güveci Kaç Kalori?

1 orta porsiyon Bigadiç güveci için kalori miktarı 148 kcal’dir. 1 orta porsiyon Bigadiç güveci, yaklaşık olarak 250 grama tekabül etmektedir. Bigadiç güveci, kalorisi düşük bir yemek alternatifidir. Bu nedenle, diyette olanlar ya da dikkat edenler, porsiyon miktarına dikkat ederek Bigadiç güveci tüketebilirler. Bir orta porsiyon Bigadiç güvecinin besin değerleri ise şöyledir:

  • Karbonhidrat: 9.07 g
  • Protein: 16.78 g
  • Yağ: 4.68 g
  • Lif: 4.59 g
  • Kolesterol: 42.73 mg
  • Sodyum: 142.99 mg
  • Potasyum: 655.7 mg
  • Kalsiyum: 76.32 mg
  • Vitamin A: 193.35 IU
  • Vitamin C: 69.54 mg
  • Demir: 3.21 mg

Muhabir: Haber Merkezi