Kete, Türk mutfağının önemli hamur işi çeşitlerinden sadece bir tanesidir. Kendine has bir yapılışı olan kete, Kayseri mutfağının önemli lezzetlerinden biri olarak bilinse de aslında farklı birçok yörede de kete yapılmaktadır. Yöreye göre yapım aşamaları ve malzemeleri değişiklik gösterebilen kete, Kayseri’de özellikle ramazan aylarında tüketilmektedir.

Bu yazımızda sizlere, Kayseri usulü kete yapmak için hangi malzemelere ihtiyaç duyulduğunu ve Kayseri usulü ketenin tüm püf noktalarını aktaracağız.

Kayseri Ketesi Tarifi Malzemeleri

Birçok kişinin severek tükettiği keteyi hala evinizde denemediyseniz çok şey kaçırmış olabilirsiniz. Kayseri’nin en çok tercih edilen hamur işlerinin başında yer alan kete, yörede bulunan neredeyse tüm pastanelerde bulunabilir. Tok tutma özelliği ile ramazan ayında sıklıkla tüketilen Kayseri ketesi, sabah kahvaltılarında ya da akşam yemeklerinde de tercih edilebilir. Kat kat olacak şekilde yapılan bu hamur işi, yumuşacık dokusu ve ağızda dağılan lezzeti ile sizlerin de favorisi olacaktır. Kayseri ketesini evinizin mutfağında pratik bir şekilde hazırlayabilmek için ilk olarak aşağıda yer alan malzemeleri temin etmeniz gerekir;

Kayseri ketesinin hamuru için gerekli olan malzemeler;

  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 adet yumurtanın beyazı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 – 4 su bardağı su

Kayseri ketesinin arası için gerekli olan malzemeler;

  • 200 gram tereyağı

Kayseri ketesinin üzeri için gerekli olan malzemeler;

  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 1 yemek kaşığı susam

Kayseri ketesinin iç harcı için gerekli olan malzemeler;

  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 3/4 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz

Kayseri Ketesi Tarifi Nasıl Yapılır?

Kayseri ketesi hazırlamak için yukarıda verilen ölçüleri birebir kullanmanız halinde, ortalama olarak sekiz kişilik bir servis elde edebilirsiniz. Daha fazla Kayseri ketesi yapmak için tüm malzemeleri sistematik olarak arttırmanız yeterli olacaktır. İlk kez bu tarifi deneyecek olan kişiler, kete yapımının zor olduğunu düşünebilir. Ancak sizler için hazırladığımız pratik yapım aşamaları ile ortalama olarak bir saatte hazırlıklarınızı tamamlayabilir ve yirmi dakikada da Kayseri ketelerini pişirebilirsiniz. İşte Kayseri ketesi yapmanız için izlemeniz gereken o adımlar;

  • Bir kabın içerisinde sıvıyağı, suyu, şekeri, tuzu, mayayı ve yumurtanın beyazını koyarak karıştırmaya başlayın
  • Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra kontrollü bir şekilde unu ilave edin ve karıştırmaya devam edin
  • Tüm malzemeleri yoğurun ve ele yapışan yumuşak bir hamur elde edin
  • Hazırladığınız hamurun üzerini örtün ve on beş ila yirmi dakika boyunca dinlendirin
  • İç harç için tavaya sıvıyağı, unu ve tuzu ekleyerek kısık ateşte sürekli olarak karıştırarak kavurun
  • Karışımın rengi değiştiğinde tavanızı ocaktan alın ve soğumaya bırakın
  • Dinlenen hamuru iki eşit parçaya bölün ve her bir bezeyi yuvarlak olacak şekilde açın
  • Arasına oda sıcaklığındaki tereyağını sürün ve dıştan içe katlayarak kapatın
  • Hamurları otuz dakika dinlendirin ve ardından dokuz eşit parçaya bölün
  • Merdane ile açarak içerisine hazırladığınız harçtan koyun ve dört yanından içe doğru kapatın
  • Hazırladığınız hamurları fırın tepsisine yerleştirin
  • Ters şekilde tepsiye dizin ve on beş dakika daha mayalandırın
  • Üzerine yumurtanın sarısını sürün ve susamları serpin
  • Hazırladığını keteleri, önceden 190 derecede ısıttığınız fırına verin
  • On sekiz ila yirmi dakika pişirdikten sonra keteleri fırından alın ve servis edin

Kayseri Ketesinin Püf Noktaları

Kayseri ketelerinin daha kabarık olmasını isteyenler, ilk aşamada yapılan karışıma unu eklemeden önce kuru mayanın daha etkin olması için üzerini kapatarak beş dakika dinlenmesini tercih edebilir. Bu teknik ile oldukça kabarık keteler elde edebilirsiniz.

Muhabir: Haber Merkezi