Reklamı Kapat

Çemenin içine ne konur? Evde çemen tarifi, püf noktaları

Kimyon türü bir bitki olan çemen Türk mutfağında kendine sıklıkla yer bulur. Özellikle kahvaltılık çemen ülkemizin belirli bölgelerinde sıklıkla tüketilir. Ağız sulandıran bir lezzete sahip olan kahvaltılık çemenin nasıl yapılacağına dair bilgilere ayrıntılarıyla yazımızda yer verdik.

Ali Kemal İsmailoğlu
Ali Kemal İsmailoğlu Tüm Haberleri
Çemenin içine ne konur Evde çemen tarifi, püf noktaları
Çemenin içine ne konur Evde çemen tarifi, püf noktaları
Haber albümü için resme tıklayın

Kahvaltılık çemenin en önemli özelliği içinde çok sayıda baharat olmasıdır. Baharatların bir araya gelerek oluşturduğu aroma ağız sulandırıcı bir lezzet oluşturur. Bu tarifi hazırlarken sıklıkla toz çemen kullanılır. Kahvaltılık çemen çoğunlukla ceviz ile yapılır. Yine de cevizden hoşlanmayan kişiler bu malzemeyi kullanmamayı tercih edebilir.

Kahvaltılık çemenin içine konan malzemelerin listesi şu şekildedir:

  • 4 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım tatlı kaşığı toz çemen
  • 4 diş sarımsak (rendelenmiş)
  • 1 su bardağı ceviz (ince çekilmiş)
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 2 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Çemenin içine ne konur? Evde çemen tarifi, püf noktaları

Evde Çemen Tarifi

Kahvaltılık çemen az malzeme gereksinimi ve hızlı hazırlanışı sayesinde ev ortamında gönül rahatlığıyla hazırlanabilir. Evde çemen yaparken bol baharat kullanmaya dikkat edilmelidir. Zira çemene lezzetini veren en önemli malzemeler baharatlardır. Malzemelerin içinde yer almayan baharatlar da çemen yapımına uyumlu olduğu taktirde dahil edilebilir.

Evde kahvaltılık çemen yapmak için takip edilmesi gereken adımlar şunlardır:

  • Bir havanın içine sarımsakları alın. Ardından üzerine tuz ekledikten sonra iyice ezin. Bu işleme sarımsaklar püre kıvamını alana dek devam edin.
  • Domates ve biber salçasını bir kaba alın. Ardından püre haline getirdiğiniz sarımsağı ekleyerek iyice karıştırın.
  • Salçanın içine toz çemeni, kimyonu, tatlı toz kırmızı biberi, karabiberi, tuzu ve kekiği ekleyin. Ardından malzemeler iç içe geçinceye kadar karıştırın.
  • Salçanın içine zeytinyağı ekleyin. Ardından bir miktar daha karıştırın.
  • Malzemelerin içine son olarak cevizi ve galeta ununu dahil edin. Salça pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırma işlemini sürdürün.
  • Hazır hale gelen çemeni kavanoza alın. Üzerine bir miktar zeytinyağı ekledikten sonra kapağını sıkıca kapattığınızdan emin olun.
  • Çemeni kahvaltılık olarak tüketebilirsiniz.

Evde Çemenin Püf Noktaları

Evde yapılan çemende genel olarak galeta unu kullanılır. Bunun yerine evdeki bayat ekmekleri de değerlendirebilirsiniz. Çemenin içine eklenen cevizin toz halinde olması tüketilmesini kolaylaştırır. Yine de cevizleri daha iri parçalar halinde dahil etmek mümkündür.

Çemenin tadının iyice oturması adına kavanozda 2 gün boyunca bekletilmesi tavsiye edilir. Bazı yörelerde çemenin içine kemik suyu ya da et suyu eklenir. Çemenin içine eklenecek olan baharatlar damak zevkine göre ayarlanabilir. Az miktarda baharat kullanılması tavsiye edilmez.

Çemenin Faydaları

Çemen lezzetli olduğu kadar faydalı bir besindir. Çemenin içinde yüksek miktarda antioksidan yer alır. Bu madde bağışıklık sistemini güçlendirdiği için hastalıklara karşı direnç sağlar. Virüs ve mikropların vücuda kolayca sızmasını önler. Boğaz ağrısı çeken hastalar çemen tüketerek bu şikayetlerini giderebilir. Çemenin diğer faydası ise iştahsızlığa karşı iyi gelmesidir. Hem yetişkinlerde hem çocuklarda ortaya çıkan iştahsızlık sorununu doğal yoldan çözer.

Çemenin Besin Değeri

Çemen yüksek besin değerine sahiptir. 100 gramlık bir çemendeki besin değerleri şu şekildedir:

  • Karbonhidrat değeri 23,6 gram,
  • Lif değeri 11,3 gram,
  • Protein değeri 6,6 gram,
  • Yağ değeri 1,7 gram,
  • Demir değeri 3,2 gram,
  • Kalsiyum değeri 68 miligram,
  • Potasyum değeri 1008 miligramdır.
Çemenin içine ne konur? Evde çemen tarifi, püf noktaları

Çemenin Kalorisi

Evde hazırlanan 100 gramlık çemen 140 kaloriye sahiptir.

Çemen Hazırlama Süresi

Çemen yaklaşık olarak 10 dakikada yapılır.

09 Nis 2024 - 14:31 - Aile & Yaşam

Mahreç  Ali Kemal İsmailoğlu


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi