Ayran, içecekler kategorisinde yer alan en sağlıklı içeceklerden biridir. Ayranın bilinen pek çok faydası bulunmaktadır. Bu yazıda; ayranın kaç kalori olduğu, besin değerleri ve faydaları ile zararları üzerine bilgiler vereceğiz. Hazırsanız, milli içeceğimizi tüm ayrıntıları ile yeniden keşfedelim!
Ayran Kaç Kaloridir?
Ayranın kalorisi; yapılacak yoğurdun kalori değeri, kullanılacak tuz miktarı ve porsiyonlama şekline bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak 1 su bardağı ayranın kalorisi şu şekilde sıralanmıştır:
- Tam yağlı ayran: 53 kcal
- Yarım yağlı ayran: 45 kcal
- Yağsız ayran: 30 kcal
- Ayranın Besin Değerleri
- 1 su bardağı ayran için besin değerleri şu sıra ile verilmiştir:
- Karbonhidrat: 2.71 g / 4.07 g
- Protein: 1.98 g / 2.97 g
- Yağ: 2 g / 3 g
- Kolesterol: 12 mg / 18 mg
- Sodyum: 312 mg / 468 mg
- Kalsiyum: 62 mg / 93 mg

Ayranın Faydaları Nelerdir?
- Ayran, tokluk hissini artırarak ve besin emilimini azaltarak kilo verme sürecine katkıda bulunan bir içecektir.
- Özellikle yaz aylarında içilen ayran, sıcaklığın dengelenmesine yardımcı olur.
- Ayran, kemik sağlığı için önemli olan kalsiyumu içerir. Kalsiyum, kemiklerin güçlenmesine ve iskelet sağlığının korunmasına yardımcı olur.
- Ayran, D vitamini içerir. D vitamini, anemi riskini azaltır.
- İçerdiği riboflavin, hormon salgılanmasını destekler ve sindirim sistemini güçlendirir.
- Ayranın düzenli tüketimi kan basıncını düşürür ve kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
- Mide asidini dengeleyerek sindirim sistemi sorunlarını hafifletir.
- Faydalı bakterilerin sayısını artırarak gastrit sorunlarını hafifletir.
- Ayran, cilt sağlığını korumaya yardımcı olur ve güneş yanıklarını tedavi eder.
- Yorgunluğu alır ve kasları gevşetir; bu da sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler sağlar.
- Hemoroid hastalığına iyi gelir.
- Metabolizma ve vücut savunma sistemini destekleyerek soğuk algınlığına karşı koruma sağlar.
Ayranın Olası Zararları
- Hazır ayranların aşırı tüketimi, bağırsaklardaki zararlı bakterilerin artmasına neden olabilir, bu da sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir.
- Aşırı miktarda ayran tüketimi, midedeki asit seviyelerini değiştirebilir ve sindirim sorunlarına yol açabilir.
Ayran Nasıl Saklanmalıdır?
- Ayranı her zaman buzdolabında saklanmalıdır.
- Ayranın saklanacağı kabın hava almayan bir kap ya da şişe olduğundan emin olunmalıdır.
- Küçük, tek porsiyonluk ayranlar, açıldıktan sonra hemen tüketilmelidir. Hazır şişelerde alındı ise, buzdolabında son kullanma tarihine kadar saklanabilir. Ancak; şişe açıldı ise en fazla 2 gün içerisinde tüketilmelidir.

Ayran Hakkında Bilgiler
- Ayran, Türk mutfağına özgü bir içecektir.
- Ayran; Türkiye başta olmak üzere; Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve nazı Balkan ülkelerinde ve Orta Doğu ile Orta Asya ülkelerinde hazırlanan bir içecektir.
- Ayran, Orta Çağ’da Göktürklerin, yoğurtları ekşidiğinde ekşiliğini azaltmak için üzerine su ilave etmeleri ile bulunmuş bir içecektir. Yani, ayran tesadüf eseri ortaya çıkmış olan bir içecektir.
- Ayran, Divan-ı Lügatit Türk’te “sütten üretilen içecek” olarak tanımlanmıştır.
- Ayran yapımında bazen su yerine süt de kullanılabilmektedir.
- Ayran yapımı için, genelde yağlı yoğurt tercih edilmektedir.
- Ayran yapımı sırasında, 1 ölçü yoğurda, en fazla 1,5 ölçü su katılması “ideal oran” olarak kabul edilmektedir.
- Ülkemizde, 2016 senesinde toplam 684 bin 526 ton ayran üretilmiştir.
Ayranın; Susurluk ayranı, yayık ayranı ve Malatya usulü acılı ayran gibi çeşitleri bulunmaktadır.
Muhabir: Haber Merkezi



