Reklamı Kapat

Antalya’nın meşhur 8 yemeği

Antalya, zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Toros Dağları'nın eteğindeki bu şehir; deniz ürünleri, taze sebzeler ve baharatlar ile hazırlanan özel yemeklere sahiptir. Bu yazımızda, Antalya’nın en popüler 8 yemeğini keşfedeceğiz.

Antalya’nın meşhur 8 yemeği
Antalya’nın meşhur 8 yemeği
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Antalya, turistlerin gözde destinasyonlarından biridir. Bu popüler destinasyon, turistik olduğu kadar eşsiz lezzetleriyle de adından söz ettirmektedir. Antalya mutfağı, çoğunlukla sebze ve deniz ürünlerinden oluşan yemekleri ile tanınır. Bu muazzam lezzetleri keşfetmeye hazır mısınız?

Frigya Biber Dolması

Antalya mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Frigya biber dolması, kıymalı harcı ve çıtır dış kısmı ile ön plana çıkar. Klasik dolmalardan ayrılan bu tarif, kızartılarak servis edilir ve üstüne sarımsaklı yoğurt eklenerek lezzetini tamamlar.

Malzemeler:

  • Kıyma
  • Dolmalık biber
  • Dolmalık fıstık
  • Sarımsak
  • Zeytinyağı
  • Baharatlar
  • Domates salçası
  • Un, yumurta ve galeta unu (kızartmak için)Antalya’nın meşhur 8 yemeği

Tarif:

  1. Harç malzemelerini karıştırarak iç harcı hazırlayın.
  2. Biberleri haşlayın ve içlerini harç ile doldurun.
  3. Dolmaları una, yumurtaya ve galeta ununa bulayarak kızartın.
  4. Sıcak olarak servis ederken üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.

Antalya Piyazı

Antalya'nın geleneksel bir ana yemeği olan piyaz, bir fasulye yemeğidir. Küçük taneli fasulyeler ile hazırlanan bu tarif, Antalya'nın özgün tatlarından biridir.

Malzemeler:

  • Küçük taneli fasulye
  • Tahin
  • Limon suyu
  • Sirke
  • Tuz
  • Sarımsak
  • ZeytinyağıAntalya’nın meşhur 8 yemeği

Tarif:

  • Fasulyeleri haşlayın ve süzün.
  • Tahin, limon suyu, sirke, tuz, sarımsak ve zeytinyağını karıştırarak sosu hazırlayın.
  • Fasulyeleri bu sostan üzerine dökerek harmanlayın.
  • Soğuk servis yapın.

Enginarlı Girit Kebabı

Yunan adalarından gelen bu lezzet; kuşbaşı et, enginar ve taze soğanın muhteşem kombinasyonu ile hazırlanır.

Malzemeler:

  • Kuşbaşı et
  • Enginar
  • Taze soğan
  • Margarin
  • Su

Tarif:

  • Etleri margarin ile kavurun.
  • Soğanları ekleyerek soteleyin.
  • Enginarları ekleyip pişirin.
  • Servis öncesi dereotu ile süsleyerek sunun.

Hülüklü Çorba

Antalya ve Alanya'nın özel günlerde misafirlere ikram ettiği hülüklü çorba; keçi ya da dana işkembesi, pirinç, haşlanmış nohut, domates salçası ve baharatlar içerir. Besleyici değeri yüksek olan bu çorba, Antalya’nın en popüler yemekleri arasında yer alır.

Malzemeler:

  • İşkembe
  • Pirinç
  • Haşlanmış nohut
  • Domates salçası
  • BaharatlarAntalya’nın meşhur 8 yemeği

Tarif:

  • İşkembeleri haşlayın ve doğrayın.
  • Domates salçası ve baharatlar ile pişirin.
  • Sıcak servis yapın.

Cive

Antalya'nın geleneksel lezzetlerinden biri olan cive, içerisinde bolca domates bulunduran bir yemektir. Su eklenmeksizin hazırlanan bu hafif ve lezzetli yemek, yaz sıcaklarında tercih edilen bir seçenektir.

Malzemeler:

  • Domates
  • Pirinç ya da bulgur
  • Sarımsak
  • Sivri biber
  • Nane ve fesleğen (servis öncesi)

Tarif:

  • Domatesleri doğrayın.
  • Pirinç ya da bulguru, sarımsak, sivri biber ve baharatlar ile karıştırın.
  • Domatesleri ekleyip karıştırın.
  • Nane ve fesleğen ile süsleyerek servis yapın.

Hibeş

Hibeş, bir meze olarak yaygın olarak tüketilir. Humusa benzer özelliklere sahip olan bu lezzet, Antalya sofralarının vazgeçilmezidir.

Malzemeler:

  • Tahin
  • Sarımsak
  • Limon suyu
  • Kimyon
  • Kırmızı toz biber
  • TuzAntalya’nın meşhur 8 yemeği

Tarif:

  • Tahini, ezilmiş sarımsağı, kimyonu, kırmızı biberi ve tuzu karıştırarak sosu hazırlayın.
  • Limon suyu ekleyip karışımı boza kıvamına getirin. Hazır!

Şilofta

Girit yemeklerinin Antalya mutfağına etkisi olan şilofta, bir tatlı çeşididir. Anne sütünü çoğalttığına inanılan bu tatlı, özellikle Giritlilerin lohusa mevlitlerinde oldukça popülerdir.

Malzemeler:

  • Ceviz
  • Susam
  • Tarçın
  • Erişte
  • Şeker
  • Tereyağı
  • Karanfil

Tarif:

  • Erişteleri haşlayın.
  • Ceviz, susam ve tarçın ile karıştırarak iç harcı hazırlayın.
  • Erişte ile harcı buluşturun.
  • Şeker, tereyağı, tarçın ve karanfil ile pişirerek sosu hazırlayın.
  • Sosu tatlıya dökün ve servis yapın.

Sedik Aşı

Akseki yöresine ait olan bu çorba, bulgur ve biber içerir. Yüksek besin değeri ile bilinen Sedik aşı, Antalya'nın kış aylarında tercih edilen lezzetlerindendir.

Malzemeler:

  • Biber
  • Domates
  • Soğan
  • Nane ve pul biber (servis öncesi)

Tarif:

  • Soğanları kavurun, domatesleri ekleyip soteleyin.
  • Biberleri ve bulguru ekleyerek karıştırın.
  • Baharatlar ile pişirin.
  • Servis yaparken üzerine nane ve pul biber serpin.

06 Mar 2024 - 10:57 - Aile & Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi