Reklamı Kapat

Kış çayı nasıl hazırlanır? Kış çayı tarifi

Kış mevsiminde hastalıklara karşı bünyeyi korumak için yapılabilecek doğal şeylerden biri de kış çayı içmek olabilir. Peki kış çayı nasıl hazırlanır?

Büyütmek için resme tıklayın

Kış çayı hazırlamak kolay gibi görünse de dikkatli olmak gerekiyor. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, soğuk havalarda bağışıklığı güçlendirecek ve hastalıklardan koruyacak mevsim meyvelerinden kış çayı yapmanın püf noktalarını anlattı. İşte kış çayı hazırlamanın püf noktaları...

Kış çayından zarar görmeden faydalanmak için yapılması gerekenleri anlatan Özyaral; çayın demleme süresine, miktarına ve yapılışına dikkat etmek gerektiğini söyledi.

KIŞ ÇAYININ İÇİNDE NELER VAR?

Ayva, mandalina, portakal, greyfurt, limon ve zencefille hazırlanan kış çayının, antiseptik ve antibiyotik özellikleri bulunuyor. Meyve çayı özellikle mide ve bağırsak sistemini hareket geçirerek kabızlığa iyi geliyor.

KIŞ ÇAYI NASIL HAZIRLANIYOR?

Meyvelerden oluşan kış çayının yapılışını anlatan Prof. Dr. Özyaral, "Doğal koruyucu ve ısıtıcı olan çayın içine asla şeker koymuyoruz. Mandalinayı direkt koyuyoruz ama portakalı kabuğu ile kullanacaksak kaynatmıyoruz. Çünkü portakalın kabuğunda bulunan uçucu organik bileşikler kaynadığında yapısal özellikleri bozuluyor. Bunun faydadan çok zararı olur" dedi.

MEYVELERİ ATMADAN ÖNCE SU KAYNAMIŞ OLMALI

Kış çayını yaparken demleme süresine dikkat çeken Özyaral, "Yemek tenceresinin içine yarım ayva, bir portakal ve kabukları soyulmuş iki tane limonu sıkıyoruz. Mandalinaları bölerek tencereye ilave ediyoruz. Elma yapısal özellikleri bozduğu için koymadık. Doğrayıp tencereye aldığımız meyveleri kaynamaya bırakıyoruz. İçine bir tane kabuk tarçın ve isteğe bağlı olarak, aroma versin diye 4 veya 6 tane karanfil koyabiliriz. Suyu önceden kaynatmış olmayız. Sonra meyveleri atıp 10-15 dakika daha kaynatıp kenara alarak demlemeye bırakmamız gerekiyor. Meyvelerden tam faydalanalım, yapısal özellikleri bozulmasın diyorsak suyu önden kaynatıp, meyveleri ve bütün aroma vericileri içine atıp 15 dakika demlemeliyiz. Demleme süresi en fazla 15 dakika olmalı, daha fazla olursa çayın faydasını göremeyiz" diye konuştu.

GÜN BOYU ENERJİK OLMAYI SAĞLIYOR

Kış çayı antioksidan yani mide ve bağırsakları temizlediği gibi karaciğer sistemini de temizliyor. Çaya mevsim meyvelerinin dışında meyve koyulmaması gerekiyor. Çayın içindeki meyveleri akşama kadar bekletmemek gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Oğuz Özyaral, "Meyveleri süzüp alacağız. Çayın ayrıca antibiyotik etkisi de var. Dolayısıyla doğal koruyucu ve ısıtıcı bir etkisi mevcut. Meyve çayını içerek gün boyu kendimizi ve enerjimizi üst düzeyde tutmuş olacağız. Meyve çayıyla, mide bağırsak sistemini hareketlendirip, kabızlığı önleyeceğiz. Çay, C vitamini deposu, gribal enfeksiyon, nezleden ve astımdan koruyor. Ayrıca, havadaki polenleri ve mikroorganizmaları uzaklaştırmada önemli etkisi var" dedi.

23 Şubat 2019 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz


Şehir Markaları

1 yıllık yayın süresi ve makul bütçesi ile markanızı parlatın.

0 (212) 697 10 00
Reklam bilgi

Anket Meclis lokantasında yemek ücretlerinin artırılmasını doğru buluyor musunuz?