Reklamı Kapat

Muğla 11 ayda rekor ihracat yaptı

Muğla'da faaliyet gösteren kültür balıkçılığı tesislerinde yetiştirilen ve 69 ülkeye ihraç edilen balıklardan bu yılın 11 aylık döneminde 700 milyon dolar gelir elde edildi

Türkiye'nin deniz kültür balıkçılığı üretiminin önemli bir kısmının gerçekleştirildiği Muğla'da, her geçen yıl üretim miktarı ve ihracat hacmi artıyor. 2019'da 74 bin ton balık ihracatı yapılan kentten, 2020 yılında 78 bin ton, 2021'de 97 bin 33 ton ve geçen yılda 125 bin ton su ürünü yurt dışına satıldı.

Muğla Kültür Balıkçıları Derneği Başkanı İhsan Bozan, AA muhabirine, Muğla'nın Türkiye deniz kültür balıkçılığı üretiminin yaklaşık yüzde 65'ini yaptığını, toplam ihracatın yaklaşık yüzde 50'sinin de bölgeden gerçekleştirdiğini söyledi.

Bu yıl sektörün biraz daha büyüdüğünü belirten Bozan, "Türkiye kültür balıkçılığı sektörü son yıllarda önemli gelişmeler kaydetti. Özellikle alabalık, çipura ve levrekte Avrupa'nın en yüksek kapasitesine sahip olduk." dedi.

Bozan, genel olarak planların ve beklentilerin gerçekleştiği bir yıl yaşadıklarını dile getirdi.

Gelecek yıl da aynı tempoyla ülke için üretmeye, katma değer yaratmaya devam edeceklerini vurgulayan Bozan, insanları daha fazla balıkla tanıştırmaya, balıkla beslenme konusunda mesafe almaya çalışacaklarını ifade etti.

 "140 BİN TON CİVARINDA SU ÜRÜNÜ ÜRETİMİ YAPILIYOR"

Muğla'dan bu yıl kasım ayı itibarıyla ihraç edilen balıklardan 700 milyon dolar gelir elde edildiğini kaydeden Bozan, "Muğla'nın ihracatının yıl sonu itibarıyla 850 milyon dolar civarında olacağını tahmin ediyoruz. 69 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor. Ana pazar Avrupa Birliği. Bunun dışında Rusya, Orta Doğu pazarı, ABD ve İngiltere gibi aşağı yukarı gelişmiş coğrafyanın tamamına balık ihracatı gerçekleştiriliyor." diye konuştu.

Bozan, Muğla'da bu yılki su ürünü üretiminin yaklaşık 140 bin tona ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

Sektörde 20 bin civarında çalışan olduğuna işaret eden Bozan, yan işletmelerle bu sayının 100 bini geçtiğini, Muğla'da turizmden sonra en büyük sektörün su ürünleri olduğunu belirtti.

Bozan, su ürünlerinin Türkiye'den gelişmiş ülkelere ihracatı yapılabilen, her türlü kalite, gıda güvenliği sertifikasına sahip yegane hayvansal ürün olduğunu savundu.

Yeni türlerin üretimi için çalışma yürütüldüğünü, onlarca türün denendiğini aktaran Bozan, "Bu ürünleri ticari boyuta getirip belli bir performans noktasına ulaştırdığımız zaman piyasaya yayıyoruz. Örneğin granyöz ve minekop gibi. Son dönemde karides ve midye işletmeleri çoğaldığı, ileriki yıllarda daha da artacağını düşünüyoruz." dedi.

06 Ara 2023 - 13:11 Muğla- Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi