Reklamı Kapat

Araç sahipleri lastikteki bu tehlikeye dikkat! Sakın bunu yapmayın!

Lastiklerdeki büyük tehlikeye dikkat çeken Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Genel Sekreteri Erdal Kurt, kaplama lastik yapımında sertifika zorunluluğu getirildiğini söyledi.

Lastik sektörü temsilcisi LASİD’in Genel Sekreteri Erdal Kurt, kaplama lastiklerin güvenliği ve çevresel faydaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Kurt, trafiğin emniyeti için sürücülerin ortak bir sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini belirterek, Türkiye’deki trafik kazalarının çoğunun dikkatsizlikten kaynaklandığını, araç ve lastiklerin uzman kişilerce periyodik olarak bakım ve kontrollerinin yapılması gerektiğini hatırlattı.

Özellikle ticari araçlarda sıkça görülen ve uzun yol trafiğinde önemli bir paya sahip olan kaplama lastiklerle ilgili de bilgi veren Kurt, "Ticari araç sürücüleri ekonomik nedenlerle eskiyen lastiklerini kaplayarak kullanabiliyor. Kaplama yöntemi eğer tercih ediliyorsa mutlaka standartlara uygun şekilde yapılmalı. Sürücüler lastiklerini sertifikalandırılmış tesislerde ehil eller tarafından kaplatmalı. Bu şekilde yapılan kaplamalar lastiğin ikinci ömründen de yararlanılmasına fırsat sunar, bu sayede çevreye de katkı sağlar." dedi.

Kurt, bu şekilde yapılmayan kaplamaların güvenli olmadığını vurgulayarak, sertifikası olmayan "merdiven altı" diye tabir edilen tesislerde kaplanan lastiklerin trafiği tehlikeye sokabileceğini ifade etti.

“KAPLAMA YAPAN TESİSLERİN SERTİFİKALI OLMASI ŞART”
Kurt, LASİD olarak kaplama lastik konusuna ve bu konunun doğru anlaşılmasına önem verdiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Lastik kaplama, aşınmış olan lastiğin sırtının yenilenmesidir. Günümüzde gelişen lastik teknolojisi, lastiklerin gövdesinin birkaç kez kaplanmasına olanak sağlar. Kaplama, yeni lastiğin ömrünü uzatarak güvenilir kullanım sağlar. Ancak lastik kaplama işleminin, mutlaka UN / ECE R 108 ve R 109 standardına göre sertifikalandırılmış tesislerde yaptırılması gerekir. Lastik üreticileri, geliştirilmiş ve onaylanmış son teknoloji ve ekipmanlarla konusunda uzman ekipler tarafından bu uygulamayı yapmaktadır.

İlgili yönetmelik güvenli lastik kaplama standardını belirlemiş, UN / ECE R 108 ve R 109 standardına sahip kaplama tesisleri bakanlık tarafından denetlenerek sertifikalandırılmıştır. Aynı yönetmelik, sertifikası olmayan tesislerin kaplama yapmasını yasaklamıştır. Lastiklerini kaplatmak isteyen sürücülere, bu regülasyona uygun sertifikayı gösteren tesislerde kaplama yaptırmasını öneriyoruz. Bu standartlar dışında ve tesislerde yaptırılan kaplama lastik trafikte sorun yaratabilir. Kaplama lastik konusunda bilgi almak istediğinizde lütfen uzmanlara ve sertifikalandırılmış tesislere başvurun."

Kurt, genelde kamyon, otobüs, iş makinası ve uçak lastiklerinde uygulanabilen kaplama lastik yöntemi ile uygun karkaslı lastiklerin kaplanması sayesinde gerekli enerji ve hammadde ihtiyacının yaklaşık 5 kat daha düştüğünü anlattı. Kurt, böylece daha az atık lastik oluştuğunu belirterek, kullanıcılar açısından da, lastiğin kilometre/maliyetinin düştüğünü, bu yönüyle kaplama lastiğin çevreye önemli bir tasarruf sağladığını söyledi.

# enerji

27 Eki 2023 - 17:24 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi