Reklamı Kapat

Cevizde rekolte yüksek! Fiyatlarda yerli ceviz ithal ceviz farkı

Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, bu yıl Tekirdağ'da 3 bin 500 ton civarında ceviz rekoltesi beklediklerini bildirdi. Yüksek rekoltenin fiyatları nasıl etkileyeceği merak ediliyor.

Ceviz hasadının başladığı Tekirdağ'da 3 bin 500 ton rekolte beklendiği belirtildi.

Tekirdağ'da geçen yıl 26 bin dekar alanda ceviz yetiştirilirken bu sayı bu yıl 27 bin dekara çıktı

Son yıllarda ceviz üretimi çiftçilerin en büyük gelir kapılarından biri oldu. Bu yıl Tekirdağ'da ceviz üretiminden yaklaşık 3 bin 500 ton rekolte bekleniyor.

CEVİZ ÜRETİCİSİ REKOLTEDEN MEMNUN PEKİ FİYATLAR?

Karacakılavuz Mahallesi'nde ceviz üreten 64 yaşındaki Mehmet Genç, ceviz yetiştiriciliğine, ayçiçeği ve buğdaya alternatif olması için başladığını söyledi.

Ceviz hasadının uzun bir yolculuğu olduğunu anlatan Genç, "Sabah silkmeyle başladığımız çalışmamız daha sonra soyma ve kurutma işlemleri ile sürüyor." dedi.

Genç, cevizin gelirinin yüksek olduğunu öğrendikten sonra araştırmalara başladığını belirterek, "2014 yılında ilk fidanlarımı diktim. 30 dekar alanda üretim yapıyorum. Ağaçların yaşı büyüdükçe verim artıyor. Bu sene dekardan 800 kilogram ürün aldık. Bu sene verim iyi." diye konuştu.

Ceviz bahçesindeki boş alanların da değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Genç, bu alanlara nohut ve fasulye ektiğini kaydetti.

Çiftçilerin alternatif ürünlere yönelmesi gerektiğini söyleyen Genç, "Çiftçi bu sene zarar etti. 100 kilograma kadar ayçiçeği, 400 kilograma kadar buğday biçtik. İklimler değişti. Bir alternatif olarak ceviz bahçelerini kurduk. Bereket versin bahçeler yüzümüzü güldürüyor." dedi.

İTHAL CEVİZ ÜRETİCİNİN BAŞININ BELASI

Yurtdışından ithal edilen cevizin yerli cevizden daha ucuza satılması, ceviz üreticisini kara kara düşündürtüyor. Yerli cevizin kalite ve tat olarak ithal cevizden daha iyi olmasına rağmen fiyat olarak ithal cevizin daha ucuz olması yerli tüketiciyi enflasyonist ortamda ithal cevize mahkum ediyor.

Yerli cevizde rekoltenin yüksek olması bir yandan yüzleri güldürürken artan maliyetlerle birlikte ithal cevizle fiyat noktasında rekabetin zorlaşması yerli üreticiyi zorda bırakıyor. 

Yerli üreticiler, ceviz ithalatının yasaklanmasını-sınırlandırılmasını talep ediyor. Yerli tüketiciler ise daha kaliteli olan yerli cevize erişebilecek bir ekonomik gelire sahip olmayı talep ediyor.

23 Eki 2023 - 20:56 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.

03

Vatandaş Rıza - Cevizinde içine ettiler. Çiftçi köylü her alanda tarım kötü politikalar yüzünden linç ediliyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 25 Ekim 20:49
02

Ceviz Kemal - Alıyoruz yurt dısından bozuk üç beş yıllık çürük çarık cevizi ucuza alıp kendi öz çiftçimizi mağdur ediyoruz malesef

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 25 Ekim 14:58
01

Fafabi - Rekolte yüksek üreticinin ürünü ucuz.

Ceviz ithal edilmesi çok yanlış. Yabancı ceviz üreticisi ve İthal eden kazanıyor sadece. Yerli üretici ürününü satamıyor. Satan da ucuz satmak zorunda kalıyor. Gıda ürünlerinde her şeyin fiyatı geçen seneki fiyatın en az 2.5 - 3 katı cevizde %50 bile deği. Yazık

Yanıtla . 12Beğen . 4Beğenme 23 Ekim 21:23

Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi