Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, zeytin üretiminde her yıl değişen rekolte durumunu, bu yıl Mersin Merkez’de yüzde 40 azaldığını söyledi. Zeytinin türüne ve kalitesine göre fiyatların farklılık gösterdiğini belirten Yılmaz, yağlık zeytinin kilosunun 30-40, kurmalık zeytinin ise 50-70 TL arasında değiştiğini ifade etti.
REKOLTE DÜŞÜŞÜNÜN SEBEBİ NE?
Zeytin rekoltesinin düşmesinin en büyük sebeplerinden birinin, çiçeklenme döneminde hava koşullarının uygun olmaması ve bitkiye gerekli ilacın verilmemesi olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Çiftçilerimiz önümüzdeki yıl, aynı sorun ile karşılaşmaması için, zeytinin çiçeklenme döneminde ilaçlama yapmaları gerekir. Ayrıca zeytin bahçelerinin sulanmasına yönelik Pamukluk Barajı’nın bir an önce devreye alınması gerekiyor. Barajın yapımı tamamlandı. Yaklaşık yüzde 70’e yakın oranda su tutuyor. Ancak alt yapı ve şebeke kaynaklarının kurulmaması nedeniyle su kullanılamıyor. Bir an önce yetkililerden, suyun çiftçinin sulama alanlarına taşınması için çalışmaların başlatılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
Mersin’in Mut ilçesinde, Türkiye’deki zeytin üretiminin yüzde 20’sinin yapıldığını söyleyen Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, 269 bin dekar alanda bulunan 15 milyon adet ağaçtan 130 bin ton zeytin, 10 bin ton yağ elde edileceğini belirtti. Mut’ta zeytin hasadında geçen yıla göre yüzde 60 rekolte kaybı yaşandığını, ancak fiyatların yüksek olmasının çiftçiyi sevindirdiğini dile getiren Yılmaz, “Ayvalık Zeytini 50-70, Gemlik Zeytini 40-60, Domat Zeytini (Eşek Zeytini) 40-70 TL arasında satılıyor. Öte yandan zeytinyağının litre fiyatı ise 250 TL’den satışa sunuluyor” ifadelerini kullandı.
Zeytin üretimindeki rekolte kaybının, kış mevsiminde yağışın az olması ve sulanabilir arazinin yetersizliğinden kaynaklandığını ifade eden Yılmaz, önümüzdeki yıl aynı problemlerle karşılaşmamak için çiftçilerin, Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileriyle görüşerek sulama kanallarına su verilmesi konusunda iş birliği yapmaları gerektiğini söyledi.
Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı da, Tarsus’ta bu yıl ki zeytin rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 80 oranında azaldığını kaydetti. Yüksek sıcaklıklar nedeniyle yaşanan kuraklığın, zeytin başta olmak üzere birçok meyve ve sebzeye zarar vereceğini söyleyen Avcı, gelecek yıllarda üretimin daha da düşmemesi için çiftçilerin sulama konusunda tedbirli olmalarını istedi.
Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.
Yorumlar
(12)Börte - Çanakkalede geçen yıl sıyah zeytini 30 TL 1 Gr aldık.yeşil zeytin 25tl 1 kg dı.şimdi pazarlarda 1 zeytin sıyah yeşil fark etmiyor.zeytinin 1 kg 100tl.almıyorum bence kimsede almasın.fakırın zeytini ne hale geldi.çanakkalede altın madeni açacağınıza.zeytinlik dikin daha kar elde edersiniz.doğayıda korumuş olursunuz.almayın yağda zeytinde ellerinde patlasın.
Türk - Yalanınız batsın allah musibeti boşa vermiyor böyle hainlik olunca yasayacaksiniz
Muray - Ne zaman düşmüştü ki fırsatçılar beter olun
Mir01 - Bir üretici olarak zeytinin senede 2 defa içini sürdür ilacını suyunu budamasını yap işçiye günlük 500 600 lira ver 15 gün tek tek topla fabrikaya getirme nakliye ve çekme parası ver boş tenekeye dahi 80 lira ver sonra gelip üreticiye çamur atsınlar marketlere gidip bakın bakalım zeytinyağı litresi kaç lira size müstehak ne olduğu belli olmayan yağların litresine 200 liraya alırsınız sesiniz çıkmaz insanların el emeği ile ürettiğine laf yaparsınız
Ali Efe - Bazı arkadaşlar ver yansın ediyor çiftçiye.fiyati belirleyen çiftçi değil almayın ellerinde patlasın diyor diğeri arkadaşlar dışarı ithalat piyasası yakında patlar zeytin yağının lt si 500 TL yi görür
Baha - Kime satacaksin 2 senelik yağları topladiniz elinizde patlasın emekli ekmeği zor alıyor zaten o çiçek yaginida zor alıyor zengin zaten yok haydi satın bakalım daha zeytin yağ ürünü baslamadiki.Sahtelik kanımıza işlemiş.
Takuyittin03 - Allah rizasi icin verim az demeyin
Cennet bir cografya milyonlarca zeytin agaci ve uretim garibim millet zeytinyagi alamiyor
Vallaha yazik
Kurbanoldugum allah sen yucesin
Süleyman Uyar - Dört beş ay önce 450 ile 550 tl arası olan 5litrelik zeytin yağını şu ana kadar her ay zamla 900 tl ile 1500 tl arası yaptınız. Neymiş dekolte azmış her zama bi sebep uyduruyorsunuz. Böyle aşırı zam yapanlara Cenabı Allahım hiç vermesede bi görseler. Üç beş ay kimse almasın ihracatta durdurulsun ellerinde patlasa bak eski fiyatına nasıl düşer. Herkese selamlar hayırlı işler hayırlı günler dilerim.
Zeytin Ağacı - Markette aylık aliş verisinizi yapiyorsunuz sepetinizi her ay ayni fiyata doldurabiliyormusunuz.En basiti peyniri her hafta ayni fiyata alabiliyormusunuz maliyetler arttı.Gubrenin bir torpasi dunya para olmuş.Yevmiyeler almiş basini gidiyor.
Efe Öztürk - Mazot 40tl işci yövmiyesi 500tl, sen ne anlatiyorsun uzayda mi yasiyorsun
Üretici - İşçi fiyatlarından haberiniz yok konuşuyorsunuz,560₺.mazot 41 ₺,zirai ilaç +gübre....fabrika çekim ücreti nakliye çiftçinin kendi emeği ekipman maliyeti vs daha sayayimmi,bu sanydıklarımız bedavami sanıyorsunuz.birde bahçe kiraliksa.zannediyorsunuz ki zeytin yağı havadan üreticinin önüne geliyor.bir 18lt boş teneke olmuş 75 lira.siz neyin kafasını yaşıyorsunuz alnamadim.
Akif - Gecen sene hasat yevmiyesi 200 tl idi simdi 600tl mazot 18tl simdi 40tl gubre ilaç elektrik tum bu masraflar artmisken fiyatin gecen senenin iki kati olmasi gerekiyor. Ellerinde patlasin gorsunler gunlerini diorsunuz. Ciftci zararina satmak yerine keser agaclari ne sen yag yiyebilirdin ne de o para kazanir. Zeytin yaginin litresi olur 5000tl evet beşbin tl olur
Ali - bir üretic olarak yeşil zeytin kg 100 tl oda bulursan siyah zeytin 120 tl bulursan cinsi gemlik siyah zeyti . sarı kulak yada gemlik tirilye yeşil zeytin zeytin yağ yeni hasat 300 tl/ kg
Molla Kasım - Depolar zeytin ve yağ dolu geçen seneden, kıtlık haberleri ile zam yolu açılıyor, Yetkili tepkisizler , stokları kontrol edin ve satın alın. Enflasyonu düşürmek istiyorsanız, vatandaşı düzenbazlara teslim etmeyin.
Vatadaş - Vatandaşı Düzenbazlara keni ellerimizle sandık şında teslim ettik.
Akif - Mazota yapilan zam icin devleti mi suclayalim. Be akilsizlar gecen sene 200tl olan icilik bu sene 600 olmusken siz neyin derdindesiniz. 12bin tl olan maasim 32bin tl oldu.
10 Numara - İnsan hayatı
Mudanya Li - Geçen sene 7 lira olan mazot bu sen 40 lira citfci ne yapsın bunu soran varmi
Emekli - Molla kasım Türkiyede ucuz olan şeyi söylermisin kuryemiş, meyve, et, sanayi ürünleri, ev, araba, kira vs. Ucuz olan şey varsa söyle, ucuz olanı ben söyleyeyim ucuz olan tek şey var oda ücretli çalışan ve emeklilerin alım gücü.
Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Sitemizin Topluluk Kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmaz. Yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.