Reklamı Kapat

Aşure günü yaklaşıyor: İşte Aşure yapmanın püf noktaları

Aşure; Muharrem ayının 10. gününe denk gelen, İslamiyet dininde özel bir öneme sahip olan bir gündür. Bir tatlı olarak aşure ise bu günle özdeşleşmiştir.

Aşurenin etimolojik kökeni Arapçada "aşere" (on) ve "aşir" (onuncu) sözcüklerine dayanmaktadır. Aşere Türkçede "on", aşir ise "onuncu" kelimelerine karşılık gelmektedir. Aşure kelimesinin etimolojisi, bu özel günün Muharrem ayının 10. gününe denk gelmesiyle anlam kazanıyor.

Aşure; Muharrem ayında yer alan bir gün olmasıyla da öne çıkıyor. Hicri takvimin başlangıcı olarak kabul edilen Muharrem ayı, müslümanlar için özel bir öneme sahiptir. Özellikle Muharrem ayında yaşanan bazı tarihi olaylar da, bu ayın önemi açısından kritiktir.

Hz. Peygamber (sav) "Ramazan ayından sonra oruç için en faziletli ay Muharrem ayıdır.”(Müslim, Sıyam, 202-203) buyurmuştur.

Aşure tatlısı nasıl yapılır?

Aşure tatlısının standart bir tarifi bulunmuyor. Bu durum aşurede kullanılan malzemelerin yöresel açıdan farklılık göstermesinden kaynaklanıyor. Afyonda haşhaşla süslenen aşure tatlısı, Bursa'da kestaneyle süslenebiliyor.

Aşurede kullanacağınız malzemeleri haşlanmış olarak satılan hazır ürünlerden seçmek istemiyorsanız, bir gün öncesinde biraz zahmet etmeniz gerekiyor. İşte madde madde aşure tarifi:

  • İlk olarak pirinç ve dövme ayıklayıp yıkayın.
  • Tencereye koyun, üzerini üç-dört parmak aşacak kadar su ilave edin.
  • Tencerenin kapağını kapatmadan ateşe koyun ve karıştırın. 5 dakika pişirdikten sonra ateşten indirin. Üzerini kapatıp bir gece bekletin.
  • Nohut ve fasulyeler de yumuşayıncaya dek haşlayın.
  • Bekleyip kabarmış olan pirinç ve dövme biraz sıcak su ilavesi ile ateşe koyulup kapaksız olarak kaynatın.
  • Sürekli bir kaşıkla karıştırın. Bir süre sonra altını biraz kısıp, kabukları soyulmuş nohut ve fasulye ilave edilir. Ağır ateşte pişirmeye devam ederken
    1kg şeker ilave edin.
  • Ateşten almaya yakın limonlar rendelenip aşureye katılır ve bir iki taşım daha kaynatın. Soğumadan kâselere doldurun.
  • Fındık ve fıstık biraz kavrulup kuş üzümüyle birlikte servis yapılırken üzerine serpin.

19 Eyl 2018 - 19:20 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi


Anket Asgari ücret 2 bin 825 TL oldu! Zamdan memnun musunuz?