Dinar: Kırkpınar pehlivanlarımıza başarılar diliyorum

Edirne Tava Ciğer Tanıtma ve Koruma Kurulu Başkanı Bahri Dinar, Kırkpınar yağlı güreşlerine katılacak tüm güreşçilere başarılar diledi

Nedim Odabaş
Nedim Odabaş Tüm Haberleri

Edirne'de her sene düzenlenen Kırkpınar Güreşleri 662’nci kez Sarayiçi'nde pehlivanları ve konuklarını ağırlayacak.

Edirne Tava Ciğer Tanıtma ve Koruma Kurulu Başkanı Bahri Dinar, Edirne’nin sembolü olan Kırkpınar yağlı güreşlerinin yüzyıllardır tüm gelenek ve görenekleriyle, tüm unsurlarıyla devam ettirildiğini, bu eşsiz geleneğe Edirneliler olarak sahip çıkmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Öncelikle bu geleneğimize sahip çıkan tüm Edirneli kardeşlerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Kırkpınar Yağlı Güreşlerine yurdumuzun değişik bölgelerinden gelerek katılan, farklı kategorilerde düzenlenecek pehlivanlıklarda güreşerek başarılı olmak için çabalayacak tüm pehlivanlarımıza da başarılar diliyorum. Kırkpınar Yağlı Güreşleri özellikle son gününde baş pehlivanlık mücadelesiyle yine nefesleri kesecektir” dedi. Bu vesileyle Edirne’ye gelecek olan güreş severleri Tava Ciğer işletmelerinde ağırlıyor olmaktan memnuniyet duyacaklarını belirten Dinar, “Tüm güreş severlerimizi eşsiz tava ciğerimizi tatmak için işletmelerimize beklemekteyiz. Fırsat bu fırsattır. Hem muhteşem Kırkpınar yağlı güreşlerini izlesinler, hem de eşsiz Tava Ciğerimizin muhteşem lezzetiyle tanışsınlar” diye konuştu.

EDİRNE’YE GİDİLMELİ, TAVA CİĞER YENİLMELİ

Türkiye’nin yöresel lezzetlerinin en meşhurları arasında yer alan ve coğrafi işaret alan Edirne Tava Ciğeri’ni tattınız mı? Bu eşsiz lezzeti tatmadıysanız inanın çok şeyler kaçırmışsınızdır. UNESCO’dan da tescil bekleyen muhteşem Türk mutfağı değeri Edirne Tava Ciğeri’ni yemek için Osmanlı’nın son başkenti Edirne’ye muhakkak gitmelisiniz. Avrupa’nın metrekareye en çok tarihi eser düşen, hepsinden önemlisi Koca Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye’sinin gölgesindeki tava ciğerciler sizleri bu eşsiz lezzet ile buluşturmak için bekliyor. Selimiye’nin gölgesinde bulunan, hemen 150 metre aşağısındaki Bahri Bey Tava Ciğer İşletmecisinin sahibi aynı zamanda Edirne Tava Ciğer Tanıtma ve Koruma Kurulu Başkanı Bahri Dinar, tüm misafirlerini bu bayram tatilinde eşsiz Edirne Tava Ciğer lezzetini tatmak üzere Edirne’ye beklediklerini kaydetti. Dinar, “Bizler  Edirne tava ciğer esnafları olarak misafirlerimizi Edirne’ye bu muhteşem mutfak değerimizle buluşmaya davet ediyoruz. Tava ciğerlerimiz, biberlerimiz hazır” diye konuştu.

Dinar: Kırkpınar pehlivanlarımıza başarılar diliyorum

BAHRİ BEY’İN SERÜVENİ

Muhteşem Selimiye’nin gölgesinde Edirne Tava Ciğeri’nin en önemli temsilcilerinden biri olan Bahri Dinar, Bahri Bey ciğercisinin de işletmecisi. Bahri Dinar, garsonluk mesleğinden gelen bir işletmeci. Edirne’ye evlilik nedeniyle gelip, yerleşmiş, farklı işletmelerde çalıştıktan sonra kendi işini yapmaya karar vermiş ve Bahri Bey Ciğercisi’ni devralmış. Dinar’ın işletmesi muhteşem Selimiye’den aşağı doğru 150 metre yürüyünce hemen sağda kalıyor. İçeri girdiğinizde sizi her daim güler yüzlü, hoş sohbeti ve muhabbeti ile üzerinde hala garson kıyafetlerini gururla taşıyan Bahri Dinar ağabeyimiz karşılıyor. Bahri Dinar, 2009 yılında Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer üzerine Kalite Koruma Derneğini kurduklarını, Edirne’nin bu özel lezzetini gerek ulusal, gerekse uluslar arası boyutta tanıtma noktasında çok önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti. Gerek ulusal televizyon kanallarında gerekse ulusal basında Bahri Dinar ağabeyimizin Edirne Tava Ciğeri’nin tanıtımını yaptığı için yüzü size aşina gelecektir.

TAVA CİĞERİN SIRRI

Edirne Tava Ciğeri’nin Türkiye’nin çok önemli bir değeri olduğunun altını çizen, ciğerin yapımının çok özel bir ustalık gerektirdiğini vurgulayan Dinar, işin sırrını şöyle özetliyor: “Edirne Tava Ciğeri, Edirne yöresinde yetiştirilmiş ''dana'' cinsi büyükbaş hayvanlardan elde edilen karaciğer, yine yöreye ait buğday unu ile ayçiçeği yağı kullanılarak üretilen, malzeme seçimi, hazırlanış, pişiriliş ve servisi ustalık gerektiren yöresel bir yemektir. Servisinde ise yine Edirne mahsulü, doğal yoldan özel kurutulmuş kızartılmış kırmızı biber kullanılır. Edirne yöresinde yetiştirilmiş en az 1 yaşındaki danadan elde edilen karaciğer, kesim ve doğrama sırasında dikkatlice en ince kıvamda zar, sinir ve damarlardan ayıklanarak yaprak şeklinde doğranmakta ve kandan arındırılmaktadır. Edirne Tava Ciğerinin hazırlanışında, öncelikle dana karaciğerinin zarı düz bir işleme tahtası üzerinde alınmakta, 6-7 cm'lik eşit parçalara bölünmektedir. Tavaya 1 lt sıvı ve bölgede yetişen ayçiçeğinden üretilmiş ayçiçek yağı konulmaktadır. Bu yağ 115-120°C gibi yüksek ateşte ısıtılmaktadır. Hızlı ve ciğerin yağı emmeyeceği bir kızartma gerçekleşmelidir. Serviste en önemli garnitür ise Edirne/Karaağaç mahsulü kurutulmuş kırmızı biberlerdir. Yerel ismi ''Karaacı'' olan bu biberler oldukça acıdır”

EDİRNE TAVA CİĞERİ UNESCO TESCİLİ BEKLENİYOR

Dinar, tava ciğer lezzeti için uzun zaman önce coğrafi işaret aldıklarını, yanı sıra UNESCO’ya da başvuru yaptıklarını belirterek, "Bir kurul oluşacak. Tava ciğerin yapılışını, biberini, biberin hangi oksijende kurutulduğunu, hangi güneşte kurutulduğunu, ustaların nasıl yetiştiği gibi çalışmaları anlatılacak. Bu çalışmalar tamamlandığında önce ulusal envantere girecek. UNESCO’dan tescillenmesinin sıkı takipçisiyiz. Önemli olan başlangıç adımlarını atmak” ifadelerini kullandı. Dünyada yöresel yiyecekler arasında Edirne tava ciğerinin eşi benzeri bulunmayan bir tat olduğunu söyleyen Dinar, “Bir usta düşünün. Elinde özel bir bıçak, ciğeri alıyor belki 10 bin, belki 100 bin kere aynı yere vuruyor, aynı standartta doğruyor. Bunun teknolojisi yok, tamamen el emeği göz nuru" açıklamasını yaptı. Tava ciğerin UNESCO envanterine girmesinin yıllardır istendiğini ancak bugüne kadar ciddi bir adım atılmadığını kaydeden Dinar, “Dünya gastronomi envanterine Edirne’den tava ciğerin girmesi çok önemli. Hem kentimiz bütün dünyada tanınacak hem de lezzetimiz. Şehrimize daha çok ziyaretçi gelecek. Bugüne kadar söylemde kalan bu konuyu; şimdi Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüz hayata geçirecek adımlar atmaya başladı. Kurulan komisyon, Edirne'nin kültürel miraslarının tespitini yaptı. Tava ciğerin, Edirne'nin il kültür envanterine girmesi için tavsiye kararı alındı. Uzun bir yolculuğa başlaması için imzalar atıldı" diye konuştu.

BAHRİ BEY’E MUHAKKAK UĞRAYIN

Koca Sinan’ın muhteşem Selimiye’sinde ve İstanbul’un fethi hazırlıklarından önce Sultan Mehmet’in cuma namazı kıldığı Eski Cami’de bir vakit namaz kılmak, eşsiz lezzetiyle tava ciğeri tatmak ve daha nice güzellikleri yaşamak istiyorsanız Edirne’yi muhakkak ziyaret etmelisiniz. Selimiye’nin gölgesindeki Bahri Bey Ciğercisine uğrarsanız, sizleri her daim güleryüzüyle, hoş sohbetiyle, misafirperverliğiyle Bahri Dinar ağabeyimiz karşılayacak. Bahri Dinar ile tanıştığınıza çok çok memnun olacaksınız. Hem eşsiz tava ciğeriyle damağınız şenlenecek, hem de Bahri Dinar ağabeyimizin hoş sohbeti, güler yüzü ve tebessümüyle gönlünüz de şenlenecek… Bizden söylenmesi….....

07 Tem 2023 - 11:42 - Gündem

Mahreç  Nedim Odabaş


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi