Helal standardında kesim nasıl yapılmalı

Müslüman toplumda yaşamamıza rağmen helal-haram konusunda hassasiyet yeterli düzeyde değildir. Bugün yemek yediğimiz lokanta sahiplerinden, et aldığımız çoğu kasap sattığı etin menşeini maalesef tam olarak bilemiyor. Helal kesim Müslüman için olmazsa olmaz şarttır. Helal şekilde kesilmeyen bir hayvan, inek olsa bile tüketilmesi caiz değildir.

Büyütmek için resme tıklayın

Allah (Celle Celaluhu) helal ve haram dairesini Kur’an-ı Kerim’de çizmiş, yine Peygamber Efendimiz de (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) birçok hadisinde haramdan uzak durmamız gerektiğini işaret etmiştir. Meşru dairede yer alan ve insanlığın istifadesine sunulan nimetler insanı harama düşürmeyecek ölçüde geniştir. Haram yiyip içmenin dünyevi zararlarının yanında birçok uhrevi zararları da vardır. Günümüz helal haram konularından birisi hiç kuşkusuz hayvanların kesimi konusudur. Maalesef günümüzde Müslüman toplumda yaşamamıza rağmen bu konuda gerekli hassasiyet yeterli düzeyde değildir. Bugün yemek yediğimiz lokanta sahiplerinden, et aldığımız çoğu kasap sattığı etin menşeini maalesef tam olarak bilemiyor. Helal kesim Müslüman için olmazsa olmaz şarttır. Helal bir şekilde kesilmeyen bir hayvan inek olsa da tüketilmesi caiz değildir.

HAYVANA EZİYET ÇEKTİRİLMEMELİ

Helal kesim ancak bir Müslüman tarafından yerine getirilmelidir. Bu kişi, aklı yerinde ve ergen çağda olmalıdır. İslam’da hayvanların boğazlanması ile ilgili şartları, kuralları ve esasları kavramış olmalıdır.

Kesilecek hayvanlar, Müslümanlar tarafından yenebilen ve helal şartlarda olan bir hayvan olmalıdır.

Kesim esnasında hayvanın canlı olması veya diri olduğu zannını verecek görünümde olması şarttır.

Boğazlama soluk ve yemek borularının kesilmesi ile gerçekleştirilir. Atar damar ve boyundaki ana damar, her iki ana damardan her ikisi kesildiği zaman, otomatik olarak kesim tamamlanmış olur. Omurilik ve kafanın tamamı kesilmemelidir. Bu şekilde yapılan bir kesim kanın tamamen ve hızlı bir şekilde çıkmasını sağlar.

Hayvan yatırıldıktan sonra 30 saniye içinde boğazlanmalıdır. Boğazlama yalnız bir defada yapılmalıdır. Boğazlamanın “kesim işlemi”, boğazlama esnasında, kesme aletinin hayvanı terk etmediği süresince geçerlidir. Bıçağın herhangi bir ayrılışı, boğazlama hareketinin bir sonu olarak kabul edilir. Ayrıca hayvanın bir bacağının yukarı olması veya bacağından asılarak kesilmesi kanın daha rahat boşalmasını sağlayacağından daha sağlıklıdır.

Kanın akıtılması kendiliğinden ve tam olarak sonuçlandırılmalıdır.

Hayvanın derisinin soyulmasına veya kanatlının tüylerinin yonulmasına hayvanın tam olarak öldüğü anlaşıldıktan sonra başlanmalıdır.

KESİM ALETLERİ SADECE HELAL HAYVANLARIN BOĞAZLANMASINDA KULLANILMALIDIR

Şüpheden uzak kalınması için boğazlama testereleri, aletleri ve takımları sadece helal hayvanların boğazlanmasında kullanılmalıdır. Boğazlama testeresi veya aleti, her zaman keskin durumda muhafaza edilmelidir.

Helal boğazlama eylemi, normal boyunlu hayvanların nefes borusu ağzı(gırtlak çıkıntısı)’nın hemen öncesinde: tavuk, hindi, kaz, deve kuşu, deve gibi uzun boyunlu hayvanlar için nefes borusu ağzının hemen sonrasında bazı noktalarda bir yarma işlemi ile başlanmalıdır.

Her bir hayvanın boğazlanmasından önce hızla dua edilmesi için yüksekçe “Bismillah Allahu Ekber” sözcüğü söylenmelidir.

Boğazlamanın amacı, başka niyetler için değil, sadece Allah rızası için olmalıdır.

20 Şubat 2018 - Helal Hayat


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz


Anket Seçim barajı ile ilgili ne düşünüyorsunuz?