Genetik değişikliğe uğramış ürünlerle ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın çıkardığı yönetmelik sonrası kamuoyunda başlayan tartışmaların domates ve biberde satışları 1 haftada yüzde 40 düşürdüğü iddia edildi.

Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Şentürk, tüketicinin kafasının karıştığını, GDO ile hiç ilgisi bulunmayan sebzelerden bile uzak durmaya başladığını öne sürdü. Şentürk, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının bir hafta önce yürürlüğe soktuğu "Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik" ile ilgili kamuoyundaki tartışmaların sebze satışlarını olumsuz etkilediğini söyledi.

GDO konusunda televizyon ve gazetelerde "yetkin olan, olmayan herkesin konuştuğunu" söyleyen Şentürk, GDO dünyada sadece pamuk, buğday, mısır, soya ve kolzada genetik değişiklik yapılmasına rağmen yayınlanan haberlerde sanki Türkiye‘deki seralarda genetik değişikliğe uğramış sebze üretiliyormuş gibi bir izlenim yaratıldığını savunan Şentürk, "Her akşam televizyonlarda GDO tartışmaları yapılıyor. Bu sırada kullanılan görüntülerin hepsi seralardan domates ve biber görüntüsü. Tüketici, konuşulan teknik konuları değil, görüntüleri dikkate alıyor. Halkın kafası karışmış durumda. Domates yemekten korkak hale geldi. Bakanlığın yönetmeliği çıkardığı ve bu tartışmaların başladığı günden bu yana geçen bir haftada, domates ve biber satışları yaklaşık yüzde 40 düştü. Hallerde ürün stoku artıyor. Biz aynı ürünü şu anda İngiltere, Almanya ve Rusya‘ya gönderiyoruz. Ama iç pazarda insanlar istemiyor" dedi.

Muhabir: Haber Merkezi