Daha önce halk müziği alanında çıkardığı iki albümle büyük beğeni toplayan sanatçı Mehmet Diker, bu kez bir Tasavvuf albümüyle müzikseverlerin karşısına çıktı. ‘Umudum Senin Affında‘ adını taşıyan albüm, duygulu yönü kadar müzikal altyapısıyla da dikkat çekiyor.
‘Kayseri Türküleri‘ ve ‘Sivas Türküleri‘ isimli albümlerle geniş bir dinleyici kitlesine ulaşan Mehmet Diker, yeni albümü ‘Umudum Senin Affında‘ ile müzikseverlerin karşısına çıktı. Önceki albümlerden farklı olarak bu kez Tasavvuf müziği dalında bir eserle dönüş yapan sanatçının albümü, güçlü müzikal altyapısı ile dikkat çekiyor. 1994-1995 yıllarında Kayseri Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı‘nda koro şefliği yapan sanatçı, kendi stüdyosunda hazırladığı albümünde 8 yeni besteye yer veriyor. Eserlerin altısının bestesinde sanatçının kendi imzası var.
‘Umudum Senin Affında‘ isimli yeni albümünü modern bir müzikal anlayışla hazırlayan Mehmet Diker, eser için 30 kişilik bir müzisyen kadroyla çalıştı. 15 farklı enstrümanın kullanıldığı albümde 8 eser yer alıyor. Eserlerin altısında kendi imzası bulunan sanatçı, duygulu sesi kadar özgün yorumuyla da dikkat çekiyor. Eserlerde ilahi formatına sadık kalınarak modern bir tarz yorum denemesi yapılıyor. Albümde yer alan bazı eserler şöyle: ‘Umudum Senin Affında‘, ‘Çok Özledim‘, ‘Gel Efendim‘, ‘Gönül Hayran Olup.‘
1991 yılında Marmara Üniversitesi Müzik Bölümü‘nden mezun olan Mehmet Diker, 20 yıldır profesyonel olarak müzikle uğraşıyor. 1994-1995 yılları arasında Kayseri Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı‘nda koro şefliği yapan sanatçı, aynı yıl ilk albümünü yaptı. Daha sonra 1996 yılında tamamı kendi bestelerinden oluşan ikinci albümünü yapan diker, bu yıllarda kendi ses kayıt stüdyosunu kurdu ve profesyonel besteciliğe adım attı. Farklı müzik türlerinde 115 adet bestesi bulunan sanatçının besteleri profesyonel sanatçılar tarafından albümlerde seslendirildi. 2004 yılında Tasavvuf Müziği ve ilahi sektöründe çalışmaya başladı. Aynı yıl kurduğu ‘Çağlayan Tasavvuf Musikisi Topluluğu‘ ile Kayseri, Kırşehir, Yozgat, Sivas, Niğde, Adana gibi illerde programlar yapıp, konserler verdi.
"Öncelikle yeni bir albüm olması için özen gösterdik. Yani piyasada birçok ilahi albümü var. Ama dinlediğinizde hepsi birbirine benziyor. Sözler aynı, müzikler alıntı. Yeni bir şey yok. Ben hep şöyle düşünüyordum" diyen sanatçı Mehmet Diker, albümün içeriğiyle ilgili şu bilgileri verdi: "İlahi müzik türünün ana konusu Allah, Resulullah (s.a.v) ve İslami konulardır. O zaman bu müzik tarzı basit olmamalı, tam tersine sanatın bütün güzelliği kullanılarak meydana getirilmeli. İslami konular en güzel, kaliteli, nitelikli ve zengin bir şekilde seslendirilmelidir. Buradan hareketle yola çıktım. 8 aylık bir çalışmanın ardından albüm piyasaya çıktı. Albümde 8 eser yer alıyor. Bunlardan 6 tanesi bana ait. Piyasada birçok büyük projeye imza atan Keman Orkestrası (Ansable Yaylı Gurubu) ile çalıştık. Ney‘den Ud‘a, Keman‘dan Kanun‘a, Gitar‘dan Bendir‘e 15 farklı enstrüman kullandık. Aynı zamanda neysen olan kardeşim Mahmut Diker her nefeste yanımdaydı ve albüme katkısı çok büyük oldu. Şimdiye kadar dinleyenlerden çok güzel dönüşler alıyoruz".
Altın Koza yazlık sinemada!
Adana‘da, Altın Koza etkinlikleri kapsamında her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘‘Yazlık Sinema Günleri‘‘nin 15 Temmuzda başlayacağı bildirildi. Altın Koza‘dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığının arşiv desteğiyle düzenlenen etkinliğin Merkez Park Amfi Tiyatro‘da 15 Temmuz Perşembe günü, Seyhan, Çukurova, Yüreğir ve Sarıçam ilçelerindeki mahallelerde ise 20 Temmuz Salı günü başlayacağı belirtildi. Etkinlik kapsamında bu hafta Kabadayı, Uçurtmayı Vurmasınlar, Kalbin Zamanı, Umut, ve Selvi Boylum Al Yazmalım, Umut ve Hababam Sınıfı Güle Güle filmlerinin izleyiciyle buluşacağı ifade edildi.
Önümüzdeki günlerde ise, 120, Arabesk, Babam ve Oğlum, Beyaz Melek, Beynelmilel, Dondurmam Gaymak, Eşkiya, Filler ve Çimen, Gönül Yarası, Güneşe Yolculuk, İlk Aşk, Kızılırmak Karakoyun, Sultan, Sürü, Tatar Ramazan, Vizontele, Yol ve Zıkkımın Kökü, Aşk Geliyorum Demez, Çok Film Hareketler Bunlar, Deli Deli Olma, Eşrefpaşalılar, Gölgesizler, Güneşi Gördüm, Kaptan Feza, Mommo-Kızkardeşim, Mutluluk, Neşeli Hayat, Romantik Komedi, Ulak Usta, Veda ve Yahşi Batı filmlerinin gösterime sunulacağı kaydedildi. Film gösterimlerinin ücretsiz izlenebileceği vurgulandı.
Belgeselin yolu Kültür TV‘den geçiyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı, belgesellere yer vereceği ‘‘Kültür TV‘‘ adlı internet televizyonu kurdu. Kültür TV‘de Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğünce yaptırılmış olan 1100 belgeselden, hakları Bakanlığın elinde bulunan 100‘ü deneme amaçlı olarak internetten yayımlanmaya başlanacak. İnternet projesi olarak tasarlanan ‘‘Kültür TV‘‘, altyapısı 100 mpbs hızında metro internet erişimi ile sistemin kesintisiz ve yedekli çalışması için gerekli yeni sunucu bilgisayar ve donanımlarla geliştirildi. Microsoft‘un ‘‘Smooth Streaming‘‘ teknolojisi kullanılarak kullanıcıların yalnızca görüntüyü izleyebileceği bir sistem oluşturuldu. Böylece, var olan altyapıda görüntüleri bilgisayara indirmek ve kaydetmek mümkün olmazken, içerik tamamen web standardında sağlandığından internet üzerinde hiçbir engellemeye takılmadan rahatlıkla izlenebilme özelliğine sahip bulunacak. Ayrıca sistem oldukça gelişkin veri işleme özellikleri ile herhangi bir bekleme, dolma süresi gibi gecikmelere maruz kalmadan kesintisiz yayın imkanına da sahip. Bu altyapının deneme süreci tamamlandığında Türkiye‘de yapılan seçkin sanatsal eserlerin ücretsiz ve sürekli yayınlandığı bir ‘‘internet kapısı‘‘ açılmış olacak.
Türkiye‘nin zengin kültür mirasını yansıtan belgesellerin internet üzerinden rahatlıkla erişilebileceği bir sistem olarak tasarlanan ‘‘Kültür TV‘‘den yeni teknolojiler sayesinde yüksek bant genişliği gerektirmeden ve kesintisiz olarak kaynaklardan yararlanılabilecek. İnternet kullanıcıları, zengin içerik kütüphanesinden istediklerini seçerek internet üzerinden belgesellere ulaşabilecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü, 100 mpbs hızında metro internet erişimine sahip bulunuyor. Genel müdürlük tarafından, sistemin kesintisiz ve yedekli çalışması için gerekli yeni sunucu bilgisayar ve donanımları tedarik edildi. Microsoft‘un ‘‘Smooth Streaming‘‘ adlı teknolojisinin kullanıldığı sistemde, bu amaçla yük dengeli 2 adet Windows 2008 r2 sunucu üzerinde içerikler uygun şekilde kodlanarak internetten izlenebilecek hale getirildi.





