Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Twitter paylaşımında hükümetin enflasyonla mücadelede attığı adımları sıraladı.
Hemen peşinden, sabah saatlerinde 16,53'ten işlem gören dolar bir anda 16,95'e fırladı.
Nebati, Twitter’da “Enflasyonla mücadeleye yönelik atılan adımlar!” başlıklı bir metin paylaştı.
Paylaşılan metinde şu 11 madde yer aldı:
- Gıda ürünlerinde KDV oranı yüzde 1’e indirilmiştir.
- Yeme içme hizmetlerinde KDV oranı yüzde 8 olarak belirlenmiştir.
- Sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, bebek bezi, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete gibi ürünlerin teslimlerinde KDV oranı, yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmiştir.
- Meskenlerde ve tarımsal sulamadaki elektrik teslimlerinde KDV oranı, yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmiştir.
- Arsa ve arazi teslimlerinde KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmiştir.
- İndirimli KDV oranı uygulanan tarım makinelerinin kapsamı genişletilmiştir.
- 2022 yılının ilk 5 ayında KOBİ’ler tarafından kullanılan doğalgaz yüzde 76, sanayide kullanılan doğal gaz yüzde 14, elektrik üretimi amaçlı kullanılan doğal gaz yüzde 25 ve meskenlerde kullanılan doğal gaz yüzde 81 oranında sübvanse edilmiştir.
- Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerindeki artışlar yasal zemin çerçevesinde yüzde 25’le sınırlandırılmıştır.
- Bazı stratejik tarım ve gıda ürünlerine yönelik dış ticaret tedbirleri devreye alınmıştır.
- Enflasyonla mücadeleyi desteklemek üzere 2022 yılında 241,3 milyar lira vergi gelirinden vazgeçilmiştir.
- Enflasyonla Mücadele Timleri tarafından tüm sektörlere yönelik denetimlere devam edilmektedir.
KÜRESEL EMTİA FİYATLARINI SORUMLU TUTTU
Nebati, dün haziran ayı enflasyonunun TÜİK tarafından açıklanmasının ardından yine Twitter’dan paylaştığı mesajda “Finansal piyasalarda istikrarı artırmaya yönelik attığımız adımlara rağmen başta enerji ve tarım ürünleri olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki yüksek artışların devam etmesi, ülkemizde de Haziran ayında enflasyonun yüzde 4,95 gerçekleşmesinde etkili olmuştur” ifadelerine yer vermiş ve yüksek enflasyonda ana kaynağın yurt dışı olduğunu öne sürmüştü.
Nebati, ABD ve AB’de enflasyon yüzde 8 seviyelerindeyken Türkiye’de neden bu oranın 10 katı olduğuna dair bir yorumda bulunmamıştı.
Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.
Yorumlar
(30)metehan - nebati bey, sen ve saz ekibin istifa kararı alın dolar yerlerde sürünür....
Benden Söylemesi - Şunu unutmayın ! AKP hükümeti bu ülke için en büyük yanlış tır.
Yanlış ile başlanan, her iş yanlış biter.
Vatandaş - Bi insan şom ağızlı olmaya görsün
Benden Söylemesi - AKP''nin saf seçmeni her türlü zoka yı yer fakat, Piyasa böyle boş blöfleri yemez.
İyiye Iyi Kötüye Kötü - Bakan olmuşsun ancak ne yapacağını nasıl konuşacağını daha bilmiyon üretici enflasyonuyla tüketici enflasyonu arasında ki fark açıldıkça bu enflasyon düşmez TÜİK in oynadığı enflasyon hele hiç düşmez bu günlerimiz iyi günlerimiz daha durun ileride daha neler gorecez bu gözü parlayan adamla .
Mustezaf - Bu KDV indirimlerinin Devlete zarardan başka bir getirisi olmadı fiyatlar dahada katladı.kdv Keri eski haline getirinde devlet zarar etmesin.Bu bürokratik oligarşi nerde bu capulculari vurgunculara neden mani olunmuyor.Bu kadarmi zor.Boyle seyirci kalındığı sürece fiyatlar düşmez
Musa Karaca - Ah ah bizim bu başımıza gelenler gelenler
Taha. - Vergide indirimle enflasyonla mücadele ettiklerinimi sanıyorlar yoksa reklammı yapıyorlar enflasyonla mücadele edeceksen dünyaya ayak uyduracaksın saçma sapan modellerle mücadele olnaz
İnceusta - Ya Bunlar Akıllarını Ekmek ile Peynir arasında yemişler sen gel İstanbul da JW Marriott Bakırköy Sea de kal gecelik fiyatı 50bin₺ Fatura sini halka kestir. Vergileri indir 241milyat ₺ vazgeçiyorsun. Halka Bıraktığınız borç Gene halk ödeyecek üretim istihdam yok yazıklar olsun
vatansever Atatürk - Doları frenlemek üretimle olur tüketen toplumlar enflasyona hep yenik düşer dolar 14 temmuzda 18 i geçer ytd
Yalnızkurt - Allah belanızı versin bir susun ya körle yatan şaşı kalkar ağa babanuzda yırtık dondan çıkar gibi bir konuşursa enflasyon ve fiyatlar uzaya çıkıyor söz gümüş ise sükut altındır
Cerrahi - KASITLI YAPIYORLAR. ALLAH ISLAH EYLESİN TOPUNU. ISLAHI MÜMKÜN DEĞİLSE KAHREYLESİN HEPSİNİ.
Karadenizli - Bi makama da işi bilen bi adam gelse artık.
Erdinç - çok acil erken seçimle rte ve kap den kurtulmalıyız. o anda işin ehli liyakat sahibi bilgili vatansever insanlarımız ile her şey düzelmeye başlar
Receb23 - KDV yi indiriyon ama takibini yapmıyorsun. Fiatlara yansımıyor dahada yükseliyor. Sonuçta zenginin cebine gidiyor.
İhsan refah partisi - Allah senin belanı versin
Emsal - Boşa Kdv indirimi yapmayın SGK emekli maaşlarını en düşük 4.500 TL yapın milletin alımgücü çok düşük 3.500 maaş nedir
Mackali Temel. - Her gün gelen zamlar ülkedeki bütün ekonomistler iktisatçılar bas bas bagiriyor böyle enflasyon düşmez diye dediğim dedik çaldığım düdük diyenler gelinen noktada türk parası yerlerde hiç bir değeri yok ve millete zam olarak dönüyor milet bu zamlardan bunaldi
Sonuç Ne - Dolar ellerinde bir indirip bir çıkartıp zengini daha zengin ediyorlar. Hiç bir şeyin duzelecegi yok. Habire indirdik diyorlar ama çarşı pazar uçuyor.
Ben Ekonomistim ? - Enflasyon hırsızlıktır.. Halkın çalınan alınteridir., 45 m2 sıfır daire 1,200.000tl olmış.. Ülke perişan, insanlar yoksul aç.. İşler ayna çal çal oyna
Ercan - Adamın kaptanlık belgesi var biliyormusunuz ???
Vatan - Allah sizlerin karşısına bunların hesabını soracak birilerini çıkarır inşallah
Ertan - Küçük insanlar kişi büyük insanlar meselelerle uğraşır
Eflasyon - Devlet kyk yurt ücretine tek kalemde %_80 zam yaptı zamdan sonra eminimki dış güçlerin oyunu dese buna bile inanan bir kitle yinede çıkar umarım anlatabilmisimdir..
Ykp - Sen koltugundan inmeden enflasyon inmez
Hmzasl - Aynı şeyi Berat Albayrak içinde diyordunuz
Kamil - Nebaticigim bayagı çuvalladın fazla çuvallama
Bir Dost - Vatandaşa ne var bu KDV vs indirimi bize yaramıyor ki yukarı paralı kesim iç ediyor.. alım gücü kalmadı bakanım varlık vergisi şart çıkartın herkes rahat etsin ,ev alıp kiraya vermeyi yatırım aracı olmaktan kurtarın ihtiyaç fazlası evi olana ağır vergi yükü getirin parayı Sanayi veya piyasaya yönlendirin paradan para kazanma dönemi bitmezse işimiz zor
Bir Dost - Anlatta öğrenelim güzel insan
Rumuz - Mal mal konuşma, az bi araştır neden enflasyon yükseliyor
Fatih - Abi adamların faiz indirimi bile yalan, adamlar bir tweet atıyor. Faiz düşecek derken kurdan veriyor, zengin zübbelere...
Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Sitemizin Topluluk Kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmaz. Yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.