Reklamı Kapat

Sebze meyveye ‘‘güvenli tüketim‘‘

Sebze meyveye ‘‘güvenli tüketim‘‘

İZMİR - Sebze meyvede doğru ilacın doğru zamanda ve dozajında kullanılmasını, kalıntı oluşmamasını sağlamak amacıyla, üretimin yoğun olduğu 25 ilde çalışma yürütüldüğü, bu ürünlerin güvenle tüketilebileceği bildirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gıdayla ilgili konularda bilgi kirliliğinin yaşandığını ifade etti.

Bakanlığın ve sektörün aslında gıdayla ilgili konuların konuşulmasını, paylaşılmasını istediğini ancak bu konuda altyapısı olan kişilerin ve kuruluşların kamuoyunu bilgilendirmesinin gerektiğini, aksi takdirde yaşanan bilgi kirliliğinin kamuoyunun kafasını karıştırdığını dile getirdi.

Güldal, ‘‘güvenli gıda‘‘ konusunda, bakanlıktan üretim izni almış, ambalajlı ve son kullanma tarihi belirtilmiş ürünlerin tüketilmesini tavsiye ettiklerini, bu bilgileri okur yazar olan herkesin görebileceğini, yeni kanunla bu yazıların 12 punto büyüklükte olması gerektiğini, dolayısıyla ürünlerin etiketlerinin bundan böyle rahatlıkla okunabileceğini bildirdi.

Bunun dışında gıdayla ilgili olumsuzluk hissi uyandıran gözlemlerin, Alo 174 gıda hattına ‘‘7 gün 24 saat‘‘ bildirilebileceğini anlatan Güldal, ‘‘Bu, tüketicinin gıda denetimine katılımı demektir. Bakanlık olarak biz tüketicinin belirttiği noktayı en kısa sürede ziyaret edip denetim yapmak durumundayız ve yapıyoruz. Tarafıma bilgi verilsin derse, kendisine geri bilgilendirme de yapılıyor. Çok başarılı yürüyen bir sistem‘‘ diye konuştu.

Güldal, büyükşehirlerde gıda denetimi yapan denetçi sayısının iki katına çıkarıldığını, diğer şehirlerde de sayının artırıldığını anlatarak, şöyle devam etti:

‘‘Türkiye genelinde 4 binin üzerinde gıda denetçisi personel var. Sadece sayısal olarak değil, nitelik de artıyor. Arkadaşlarımız tecrübe kazanıyor, sektörü tanıyorlar. Gıda olan her yere giriyoruz. Öncelikle pastaneler, restoranlar, yemekhaneler gibi toplu tüketim ve üretim yerleri, satış noktalarını sıklıkla denetliyoruz ve olumsuzluklar da giderilmeye çalışılıyor. Olumsuzluk tespit ettiğimizde kapatma, idari para cezası, savcılığa suç duyurusu gibi yaptırımlar getiriyoruz.

Bu denetimlerde öncelikle işletmenin kayıtlı olup olmadığına bakılıyor. Numunede olumsuzluk çıkmışsa bir kez daha incelemeye tabi tutuluyor. Sonuç aynıysa, o parti ürünlere ilişkin diğer 80 ile talimat veriliyor. Diyoruz ki ‘şu firmanın şu ürününde şu çıkmıştır.‘ Diğer illerde yapılan çalışmalar da bize duyurulur. Biz de piyasada, toptancısından perakende noktalarına kadar izleme yapar, imha ederiz.‘‘

-Sebze meyvede ilaç kalıntısı-

Sebze meyvede ilaç kalıntısı konusunun çok önemli olduğunu vurgulayan Güldal, ‘‘Kalıntıya yönelik bakanlık olarak İzmir‘de bir çalışma başlatmıştık. Daha sonra meyve sebze üretiminin yoğun olduğu 24 ilde yaygınlaştırıldı. Bu sene de FAO tarafından desteklenen bir proje haline dönüştürüldü. Biz İzmir‘de 10 ilçede 11 üründe zirai ilaçlamaları kayıt altına alıyoruz. Bu ürünler, kiraz, mandalina, şeftali, salatalık, üzüm, nar gibi ihracat yapılan ve en çok tüketilen ürünler‘‘ dedi.

Güldal, bu kapsamda doğru ilacın doğru zamanda ve dozajında kullanılması, ilacın kalıntı meydana getirmemesi amacıyla, üreticilerle birebir çalıştıklarını, şu ana kadar aldıkları numunelerde olumsuzluk yaşanma oranının yüzde 2‘nin altında kaldığını, bu ürünlerin de imha edildiğini kaydederek, ‘‘Dolayısıyla İzmir‘de üretilen ürünler için söyleyelim, güvenli, sağlıklıdır, gönül rahatlığıyla tüketilebilir‘‘ diye konuştu.

Bir dönem kalıntı nedeniyle bazı ürünlerin ihracatında sorunlar yaşandığının hatırlatılması üzerine Güldal, ‘‘İhracat kapısından dönen ürün İzmir‘de yok. Eskiden vardı ama son yıllarda yok. Belirttiğim projeye dahil olan üreticilerin hiçbirinin ürünleri dönmediği gibi, özellikle ihracatçılar da bu üreticilerin ürünlerini özellikle alıyorlar‘‘ diye konuştu.

Güldal, ‘‘Soframıza gelen ürünleri güvenle tüketebilir miyiz?‘‘ sorusuna, ‘‘Evet, içimiz rahat şekilde tüketebiliriz‘‘ cevabını verdi.

-‘‘Türkiye‘de GDO‘lu ürün üretilmiyor‘‘-

Ahmet Güldal, son dönemde özellikle GDO‘lu ürünlerle ilgili kamuoyundaki kaygılara ilişkin, ‘‘GDO konusunda tüketicinin içi rahat olmalı. Türkiye‘de GDO‘lu tohum üretimi, ülkeye girişi yasak, dolayısıyla üretim de yok‘‘ ifadelerini kullandı.

GDO‘lu yem kullanımının hatırlatılması üzerine Güldal, ‘‘Yem, izin verilen hammaddelerde var. Bilim Kurulu‘nun GDO ile ilgili izin verdiği yemler, izin verdiği ölçüde gelebiliyor. Dolayısıyla elini sallayan GDO‘lu geni yeme katamıyor‘‘ dedi.

Güldal, ‘‘Hayvanlar GDO‘lu yem yiyor, etine sütüne geçiyor, biz de bunu tüketiyoruz kaygıları‘‘na ilişkin olarak da, ‘‘GDO‘lu yem söylemlerinde dikkatli olunmalı, Bilim Kurulunun izin verdiği genlerin, izin verdiği oranda Türkiye‘ye girişi mümkün. Bilim Kurulu da sadece bakanlık bürokratlarından ya da tek bir kurumdan müteşekkil değil. Bu konuda yetkin ve etkin insanlardan, bilim insanlarından oluşuyor. Bu kurul da sadece izleyerek ve mısır ve soyada sınırlı olarak 5-6 gende izin verildi‘‘ şeklinde konuştu.

Bunun insan sağlığı için olası zararına dair soruya Güldal, şöyle cevap verdi:

‘‘Bunu iddia etmek için bu zararı ispat etmek lazım. Şu anda böyle bir durum söz konusu değil. Türkiye GDO konusunda yüksek hassasiyetleri olan bir ülke. AB‘nin üzerinde hassasiyetlerimiz var. Mesela AB ülkelerinde GDO‘lu ürünler tüketiliyor. Normal ambalajlı ürünlerde de kullanılıyor, üretiliyor da üstelik. Bizde üretim kesinlikle yok. GDO içeren hiçbir gıda maddesi de ithal edilmiyor. Yemle ilgili olan da hammadde noktasında ve izin verilen miktarlarda. Bize benzer hassasiyet Avrupa‘da sadece İngiltere‘de var. Amerika, Kanada, Japonya, Arjantin gibi ülkelerde GDO‘lu ürünler rahatlıkla üretiliyor ve tüketiliyor.‘‘

06 May 2012 - 08:41 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi


Anket Asgari ücret 2 bin 825 TL oldu! Zamdan memnun musunuz?