Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu, Türkiye‘de cari açığın büyümeye devam etmesi halinde bunun negatif etkileri olacağını belirterek, ‘‘Cari açıkla beraber aynı zamanda kendi kaynaklarının elverdiğinden daha fazla tüketip çok büyük bir problem içine girilebiliyor. Türkiye‘nin bunu önlemesi, aşırı tüketimden uzak durması lazım‘‘ dedi.
ABD‘deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu, Türkiye‘de cari açığın büyümeye devam etmesi halinde bunun negatif etkileri olacağını belirterek, ‘‘Birçok ülkede gördük ki, 1990‘lı yıllarda Türkiye‘de bu oldu, cari açıkla beraber aynı zamanda kendi kaynaklarının elverdiğinden daha fazla tüketip çok büyük bir problem içine girilebiliyor. Türkiye‘nin bunu önlemesi, aşırı tüketimden uzak durması lazım‘‘ dedi. Dünyanın en prestijli ekonomi ödülleri arasında gösterilen ‘‘En İyi Genç Ekonomist Ödülü-John Bates Clark Madalyası‘‘na layık görülen Prof. Acemoğlu, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Türk ekonomisinin olgun bir ekonomi haline geldiğini, özellikle üretim bazının şirketler, sektörler ve iller açısından geliştiğini, ihracat performansının bir iki ülkeye değil çok daha geniş bir alana bağlı olmasından dolayı iyi olduğunu vurguladı.
Türkiye ekonomisi henüz gelişmiş bir düzeye gelemedi
Türkiye ekonomisinin henüz gelişmiş bir düzeye gelmediğini, teknoloji, tarım ve sanayide çok daha önemli açılımlar yapılması gerektiğini belirten Acemoğlu, ‘‘2009‘da gördüğümüz üzere Türkiye, kendi ekonomik durumu iyi olsa bile global krizden çok negatif şekilde etkileniyor. Eğer Avrupa‘da krizlerden dolayı daha büyük bir durulma olursa bunun Türkiye üzerinde bir etkisi olur‘‘ dedi.
Cari açık uyarısı
Cari açığın ekonomi için önemli bir etken olduğuna, bunu tamamen silmemek gerektiğine dikkati çeken Acemoğlu, ‘‘Eğer cari açık büyümeye devam ederse bunun çok büyük negatif etkileri olur. Büyüyen ekonomilerde cari açık bazen görülen bir şey... Bu, yatırıma kaynak akmasını sağlıyorsa çok büyük problem değil. Ama birçok ülkede gördük ki, 1990‘lı yıllarda Türkiye‘de bu oldu, cari açıkla beraber aynı zamanda kendi kaynaklarının elverdiğinden daha fazla tüketip çok büyük bir problem içine girilebiliyor. Türkiye‘nin bunu önlemesi lazım. Ama şu anda panikten çok daha fazla dikkat gerekiyor. Aşırı tüketimden uzak durmamız lazım. Cari açık ve para politikalarının disiplinsiz hale gelmesi ciddi problem yaratabilir. Ancak şu anda öyle bir şey görmüyoruz‘‘ şeklinde konuştu.
Profesör Acemoğlu, Türkiye‘de kredilerin sınırlandırılması, munzam karşılıkların artırılması yönündeki kararlara ilişkin, şu anda Türkiye‘de kredilerin, özellikle tüketimin büyüme hızını yavaşlatmanın yanlış bir şey olmayacağını söyledi.
Yabancılar hâlâ politik ve ekonomik riski yüksek görüyor
Türkiye‘nin yatırıma çok kaynak ayırması ve ihracata da daha çok önem vermesi gerektiğinin altını çizen Acemoğlu, ‘‘Çok ciddi bir tüketim büyümesi olursa bu problemler yaratabilir. O nedenle büyüme hızındaki bir azalma zaten cari açığa da yavaş yavaş yanıt getirecektir‘‘ yorumunu yaptı.
Daron Acemoğlu, yabancı yatırımcıların Türkiye‘ye bakış açılarına dair de ‘‘Şu anda yabancılar herhalde hala Türkiye‘de politik riski ve ekonomik riski çok yüksek görüyor. Bu nedenle yeterince sıfırdan yatırım gelemiyor diye düşünüyorum. Yatırım geliyor, ama hala yavaş geliyor. Türkiye, yabancılara daha güven verici ve destekleyici politikalar uyguladığı sürece yabancı yatırımların artması lazım. Ancak şu anda bir zayıflık söz konusu. Türkiye‘de teknolojik açıdan ciddi gelişmeler oluyor. Ama bu bazı konularda yabancı firmalarla yapılsa önemi daha büyük olur‘‘ dedi.




