İstanbul‘da her yer ‘Elektronik Denetleme Sistemi‘yle (EDS) denetleniyor.
Ne yazık ki bu uygulamaya rağmen kazaların ve kural ihlallerinin önüne geçebilmiş değil. Emniyet şeridi ihlalleri, hatalı sollamalar birbirini izliyor. Aşırı hız yüzünden meydana gelen kazalarda ise ortaya can kayıplı kazalar çıkıyor.
İstanbul‘un ana arterlerinden E-5 karayolunda aşırı sürat yüzünden meydana gelen kazalar yetkilileri harekete geçirdi. ‘Elektronik Denetleme Sistemi‘yle (EDS) sürücüleri izleyen İstanbul Emniyet Müdürlüğü‘nün geçen ay devreye soktuğu yeni uygulama ile hız limiti 70‘e düşürüldü. Hız sınırını aşan sürücüler önce radarla tespit ediliyor, ardından ceza yazılıyor. Sürücülerin büyük çoğunluğu ise uygulamadan habersiz. Ceza ellerine ulaştığı zaman şaşkınlıkla birlikte, yeni uygulamadan haberdar oluyorlar.
Önce trafik sorununu çözün
Yeni uygulamadan adresine ceza geldiğinde haberdar olan sürücü Kenan Polat ise, "Zaten 90‘ı geçmeyen biriyim. Fakat hız sınırının 70‘e düşürülmesinden haberim yoktu. Radar işaretlerini görüyordum fakat uygulamaya girdiğini bilmiyordum. 82 km hızla radara yakalanmışım. Zaten E-5‘te süratli gidecek bir trafik olmuyor. Zaman geliyor santim santim ilerliyoruz. Belediye yetkililerine ve emniyete sesleniyorum, siz önce trafik sorunu çözün, sonra radar uygulamasına başlayın" dedi.
Vatandaşın kafası karışık
Mecidiyeköy, Avcılar arası personel taşımacılığı yapan Ramazan Güney de kafası karışan vatandaşlardan sadece biri. E-5 karayolu üzerindeki hız sınırlamasını "kolay uygulanamaz" diyerek eleştiren Güney "Her gün 6 saatim E-5‘te geçiyor. 70 km hızda hangi şeritten gidersem gideyim arkamdaki araçlar kornaya basıyor. Bu hızla gittiğim için kazaya sebep olacağım diye korkuyorum. E-5‘de herkes beni geçiyor, çok merak ediyorum bu arkadaşlara hiç mi ceza kesilmiyor?" diyerek tepkisini dile getirdi.



