Altının gram fiyatı, 12 Haziran Perşembe gününe yükselişle başladı. Geçtiğimiz aylarda 4 bin TL bandını aşan gram altın 12 Haziran itibariyle 4 bin 226 TL bandında bulunuyor.
GRAM ALTINDA HEDEF YENİ REKORLAR
Altının gramı, güne yükselişle başlamasının ardından 4 bin 258 liradan işlem görüyor.
Dün ons fiyatındaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 0,9 artışla 4 bin 226 liradan tamamladı.
Altının gram fiyatı, yeni güne yükselişle başlamasının ardından saat 09.55 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,8 artışla 4 bin 258 lira seviyesinde bulunuyor.
Çeyrek altın 7 bin 20 liradan, cumhuriyet altını 27 bin 960 liradan satılıyor.
Altının ons fiyatı, yeni günde yüzde 0,6 primle 3 bin 375 dolardan işlem görüyor.
JEOPOLİTİK GERGİNLİK, ÇİN-ABD ANLAŞMASINDA KAPSAM BELİRSİZLİĞİ VE ZAYIF DOLAR ENDEKSİ
Orta Doğu'da artan gerginlik ve zayıflayan dolar endeksi varlık fiyatları üzerinde etkili olurken, ABD ve Çin arasında varılan ticaret anlaşmasının kapsamına yönelik belirsizlikler yatırımcıların odağında kalmaya devam ediyor.
ÇİN-ABD BELİRSİZLİĞİ SÜRÜYOR
ABD ve Çin’in ticaret anlaşmasına vardıklarını açıklamasıyla küresel piyasalardaki gerginlik azalsa da detaylara ve ilişkilerin sürdürülebilirliğine dair şüpheler yatırımcıları güvenli liman varlıklara olan talebini desteklemeyi sürdürüyor.
ABD'DE ENFLASYON BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI
ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), mayısta aylık bazda yüzde 0,1, yıllık bazda ise yüzde 2,4 ile beklentilerin altında arttı.
FED FAİZ İNDİRİMİ YAPACAK MI?
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in bu yılın ilk faiz indirimine eylül ayında gideceğine kesin gözüyle bakılırken, bankanın yıl boyunca 2 faiz indirimi yapması öngörülüyor.
ABD PERSONELLERİNİ ORTADOĞU'DAN ÇEKİYOR
ABD tarafındaki ticaret gelişmeleri ve iyimser enflasyon verileri sonrasında, son 7 haftanın en düşük seviyelerinde seyreden dolar endeksi ise güne yüzde 0,1 azalışla 98,4 seviyesinden başladı.
Yükselen jeopolitik riskler de güvenli liman varlıklarına olan talebi artırırken, dün akşam saatlerinde ABD'li yetkililer ABD Dışişleri Bakanlığının bölgede huzursuzluk çıkma ihtimali nedeniyle Bağdat Büyükelçiliğindeki zorunlu olmayan personelleri geri çekmeye hazırlandığını belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin bazı personelini Orta Doğu'dan geri çekme kararından sonra Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, "İlerleyen günlerde ABD Ordusu'nun zafer üstüne zafer kazanacağına her zamankinden daha fazla inanıyorum." açıklamasında bulundu.
ONS ALTINDA GÜNCEL DESTEK VE DİRENÇ SEVİYELERİ
Analistler, bugün yurt içinde sanayi üretimi yurt dışında ise ABD'de üretici enflasyonu ve haftalık işsizlik maaşı başvurularının takip edileceğini dile getirerek, teknik açıdan altının ons fiyatında 3 bin 400 dolar seviyesinin direnç, 3 bin 350 dolar seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydetti.





