Mantı, mutfağımızın en sevilen lezzetleri arasındadır. Kayseri mantısının lezzeti ülke sınırlarını aşarken birçok yöremizde farklı farklı biçimlerde mantı tariflerinin yapıldığı da bilinmektedir.
Hamur işlerinin en sevilenleri arasında yer alan mantı genel olarak haşlama olarak tüketilir. Ancak birçok yörede fırında mantı tariflerinin yapıldığı da bilinmektedir. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde daha önce belki de hiç denemediğiniz tepsi mantısı tarifine yer verdik. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun! İşte ayrıntılar…
TEPSİ MANTISI TARİFİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER
Tepsi mantısı tarifi için gereken malzemeler şu şekilde sıralanabilir:
- 2 su bardağı un, tuz, 1 su bardağı kadar ılık su (hamuru için).
- 1 tane küçük boy soğan, 180 gram dana kıyma, karabiber, tuz, pul biber (harcı için).
- Yarım yemek kaşığı biber salçası, yarım yemek kaşığı domates salçası, 100 gram tereyağı, tuz, karabiber, kırmızı toz biber, 1,5 su bardağı kemik suyu (kemik suyu yoksa içme suyu da kullanabilirsiniz).
TEPSİ MANTISI TARİFİ NASIL HAZIRLANIR?
Tepsi mantısının yapımına hamurdan başlayın. Bunun için derin bir kabın içerisine unu, tuzu ve suyu alıp sert bir kıvam elde edene kadar hamurunuzu yoğurun. Hamur toparlandıktan sonra üzerini örtün ve oda sıcaklığında yaklaşık olarak 20 dakika kadar bekletin.
Hamurunuz dinlenirken kıymalı harcın yapımına geçin. Bunun için kıymayı, tuzu, baharatları ve ince ince olacak şekilde doğramış olduğunuz soğanları bir kabın içerisinde karıştırın.
Dinlenmiş olan hamuru, un serpmiş olduğunuz tezgaha alın ve 2 eşit parçaya bölün. Hamuru çok da inceltmeden açın. Hamurlarınızı kare olacak şekilde kesin. Kestiğiniz hamurların içine kıymalı harçtan koyun ve hamurların iki ucunu kapatıp hafif yağladığınız tepsiye dizin.
Tüm hamurlar bittikten sonra mantılarınızı önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20 dakika kadar pişirin.
Mantılarınız pişerken sosun yapımına geçin. Tereyağını eritin ve üzerine salçaları ekleyin. Salçaların kokuları çıktıktan sonra kemik suyunu ve baharatları ekleyip sosunuzu bir taşım kaynatın.
Fırından çıkardığınız mantılarınızın üzerlerine sosu gezdirin ve 15 dakika da bu şekilde pişirin. Pişen mantılarınızın üzerine yoğurt, kuru nane ve pul biber ekleyin. Afiyet olsun!
TEPSİ MANTISI TARİFİ KAÇ KİŞİLİK?
Yukarıda malzeme listesini ve yapım aşamalarını paylaşmış olduğumuz tepsi mantısı tarifimiz, 4- 6 kişiliktir.