Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Lüksemburg ile imzalanan yeni vergileme anlaşmasıyla bu ülkede Türkler için gizli hesap döneminin sona erdiğini bildirdi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘‘Paralarını Lüksemburg‘da tutan bütün vatandaşlarımızın bilgilerine artık ulaşabiliriz. Bu anlaşmaları öbür ülkelerle de yapacağız. Buna İsviçre de, Avusturya da dâhil‘‘ dedi. Vatandaşları, varlık barışından yararlanmaya da çağıran Şimşek, ‘‘İçeride ve dışarıda herkes makul vergi vermek mecburiyetinde. Vermeyen de sonucuna katlanacak‘‘ dedi.
Şimşek, Türkiye ile Lüksemburg arasında imzalanan yeni Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşması ile vergi kaçakçılığı ve vergiden kaçınma konusunda ek tedbirlerin geldiğini söyledi. Lüksemburg‘da daha önce bilgi paylaşımı konusunda sınırlamalar bulunduğunu kaydeden Şimşek, G-20 toplantısında alınan kararlar ışığında bu ülkenin de bilgi değişimini kabul ettiğini ve gri listeden çıktığını vurguladı.
Lüksemburg Maliye Bakanı Luc Frieden ile imza koydukları anlaşmanın daha önce yürürlüğe giren Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşmasını yeniden düzenlediğini ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:‘‘OECD‘nin de istediği yeni sistemde, bilgi değişiminin kapsamı genişletildi. Artık hem dar mükellefler, hem de anlaşmada kapsanmayan vergilerle ilgili bilgi değişimine imkan sağlandı.Lüksemburg ile imzaladığımız yeni anlaşmayla tüm Türk mükelleflerinin bankalardaki bilgilerini de alma hakkımız olacak. Daha önceki anlaşmada böyle bir hüküm yoktu. Ben, (gizli banka dönemi kapandı) demiştim. Gizli bankacılık döneminin kapandığının en somut göstergesi de bu anlaşmadır. Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşmasının bilgi değişimini içerecek şekilde tadil edilmesidir. Artık gizlilik kalmadı.‘‘





