Fırında patlıcan kebabı, evde kebap ustası tarafından yapılmış kadar lezzetli olan bir kebap yemek isteyenlerin denemeleri gereken bir lezzettir. Fırında patlıcan kebabını lezzetli bir şekilde hazırlamak için bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir.
FIRINDA PATLICAN KEBABI TARİFİ MALZEMELERİ
Fırında patlıcan kebabı için gerekli malzemeler başlıca şunlardır:
- Dana ya da koyun kıyma (500 gram)
- Büyük boy soğan (2 adet)
- Biber (4 – 5 adet)
- Büyük boy domates (3 – 4 adet)
- Karabiber (yarım çay kaşığı)
- Tuz (dilediğiniz kadar)
- Sıvı yağ (1 yemek kaşığı)
- Margarin ya da tereyağı ( 1,5 yemek kaşığı)
FIRINDA PATLICAN KEBABI TARİFİ NASIL YAPILIR?
Fırında patlıcan kebabı yapmak için öncelikle kıymayı karabiber ile birlikte yoğurmanız gerekir. Patlıcan kebabı için köfte yaparken klasik köfte tariflerindeki gibi birçok baharat kullanmanız ya da un kullanmanız gerekmez. Yoğurduğunuz köfte harcını dinlenmeye bıraktıktan sonra sebzeleri doğramanız gerekir. Soğanlar ay şeklinde, domatesler yuvarlak şekilde biberler ise ortadan 2 parçaya ayrılarak doğranmalıdır.
Fırın tepsisinin dibini sıvı yağ ile yağ ile yağladıktan sonra biber hariç malzemeleri yan yana olacak şekilde dizmelisiniz. Ardından yemeğin üstüne küçük parçalara ayırdığınız tereyağını ya da margarini koymalısınız. Yemeğinizi fırında 200 derece sıcaklıkta 35 dakika kadar pişirdikten sonra üst kısma biberleri koyup tuzu dökerek pişirme işlemini 10 dakika daha sürdürmeniz gerekir. Pişirme süresini kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
FIRINDA PATLICAN KEBABININ PÜF NOKTALARI
Fırında patlıcan kebabı yapmanın püf noktaları başlıca şunlardır:
- Tohumsuz Patlıcanlar Seçmeye Çalışın: Fırında patlıcan kebabı da dahil olmak üzere herhangi bir patlıcan yemeği yaparken patlıcanların tohumsuz ya da az tohumlu olması çok önemlidir. Çok tohumlu olan patlıcanlar, yemeğin acı olmasına yol açacaktır.
- Acı Biber Kullanabilirsiniz: Fırında patlıcan kebabı, Doğu bölgesinde meşhur olan bir yemektir ve doğu bölgesinde acı demek lezzet anlamına gelir. Siz de acı yemeklerden hoşlanıyorsanız fırında patlıcanlı kebap için kullanacağınız biberlerin acı biberler olmasına dikkat edebilirsiniz.
- Biberleri Pişirme Süresinin Son 10 Dakikasında Tarife Dahil Edin: Fırında patlıcan kebabı yaparken en çok yapılan yanlışlardan biri yemeği fırına atarken üzerine biberleri eklemektir. Biber, patlıcan ve kıyma gibi malzemelerden çok daha kısa bir pişme süresine sahiptir. Bu yüzden biberi tüm yemekle birlikte 35 – 45 dakika kadar uzun süreler boyunca pişirmek demek biberlerin yanması anlamına gelebilir.
- Domatesleriniz Sulu Değilse Domates Miktarını Arttırın: Patlıcanlı kebabın püf noktalarından biri etin yağı, tereyağı ve domates suyu ile pişmesidir. Domates suyunun az olması, patlıcan kebabının kuru ve lezzetsiz olmasına yol açabilir.
FIRINDA PATLICAN KEBABI YANINA NE GİDER?
Fırında patlıcan kebabının yanına yakışacak lezzetler başlıca şunlardır:
Sumaklı Soğan Salatası: Patlıcan kebabı denildiği zaman akıllara gelen ilk salatalardan biri sumaklı soğan salatasıdır. Sumaklı soğan salatası sumak, soğan ve maydanoz ile yapılır.
Marullu Cacık: Klasik cacıktan bile daha lezzetli ve hafif olabilen marullu cacık, patlıcan kebabına çok yakışır. Marullu cacığı hazırlarken bolca nane kullanmak, oldukça önemlidir. Buna ek olarka marullu cacığın acı olması için tarifine isot ya da pul biberi de dahil edebilirsiniz.
Pirinç Pilavı: Fırında patlıcan kebabının yanına en çok yakışacak lezzetlerden biri tane tane pirinç pilavıdır. Tereyağı ile hazırlanan pirinç pilavı, oldukça lezzetli olabilir.