Eskişehir, kendine has lezzetleri ile de popüler bir mutfak mirasına sahip bir şehrimizdir. Bu yazıda, Eskişehir ilimizde lezzetleri ile ön plana çıkmış meşhur yemeklerden bahsedeceğiz. Hazırsanız, Eskişehir ilimizdeki 14 popüler yemeği keşfe çıkalım.
Haşhaşlı Dolama
Anadolu mutfağının bir simgesi olan haşhaşlı dolama, özellikle hamur işi sevenlerin favorisidir. İnce hamurun içerisine; haşhaş, tahin, susam gibi lezzetler eklenerek hazırlanan özel bir tattır. Haşhaşlı dolama, farklı bölgelerde farklı adlarla anılsa da Eskişehir mutfağında kendine özgü bir yorum ile sunulur.
Arabaşı Çorbası
Kış aylarının vazgeçilmez çorbası olan arabaşı, tavuk suyu ve limon suyu ile zenginleştirilen bir lezzet şölenidir. Hızlıca hazırlanan bu çorba, soğuk günlerde içinizi ısıtacak bir alternatiftir.
Kapama
Osmanlı'dan günümüze kadar uzanan bir lezzet olan kapama, bütün tavuk etinin kullanıldığı nefis bir pilavdır. Pirinç pilavının altında pişen tavuk parçaları, damaklarda iz bırakır.
Tatar Böreği
Tatar böreği,”götebe” olarak da bilinen bir hamur işidir. İnce açılan yufkaların içine kıymalı ya da peynirli harç doldurularak hazırlanan götebe, çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Hamur için un, su, maya ve tuz kullanılırken, iç harcında kıyma ya da peynir bulunur. Özel sosu ve kıymanın ya da peynirin lezzeti ile öne çıkan bir börek çeşididir. Sarımsaklı yoğurt ve biberli sos ile servis edilir.
Çibörek
Eskişehir denilince akla ilk gelen lezzet şüphesiz çibörek. Bu mutfağın vazgeçilmezi çibörek, ince açılan hamurun içine kıymalı harcın ya da peynirli harcın eklenip yarıya katlanarak hazırlanması ile elde edilir. Hamur kızgın yağda kızartıldıktan sonra fazla yağı alınır ve servis edilir.
Kavurma Börek
Kavurma ile doldurulan ince yufkaların özenle katlanarak hazırlandığı kavurma börek, özel bir hamur işidir. Yumurta sarısı sürülerek fırında kızartılır. Tatar mutfağından Eskişehir’e geçen bu lezzetin içinde, kavurmadan başka patates ve baharatlar bulunmaktadır.
Bamya Çorbası
Konya mutfağından bir esinti olan bamya çorbası, Eskişehir'de de sıkça tercih edilen bir çorba çeşididir. Kuru bamya, et ve et suyu ile hazırlanan bu lezzet, soğuk kış günlerinde enerji kaynağıdır.
Ağzı Açık
Afyon, Eskişehir ve Gaziantep mutfağında meşhur olan ağzı açık, hamurun kıymalı harç ile doldurulması ile hazırlanır. Fırında pişirilen ağzı açıklar, maydanoz ile süslenerek servis edilir.
Balaban Kebabı
Yoğurt, domates sosu ve köfte ile sunulan balaban kebabı, Eskişehir'in en ünlü yemeklerinden biridir. Bu yemekte pideler et suyu ile ıslatılır. Et suyu, balaban kebabının tadını özel kılar.
Sorpa Çorbası
Kuzu eti ve yoğurt ile hazırlanan sorpa çorbası, özellikle kış aylarının favori çorbasıdır. Besleyici özelliği ve yoğun lezzeti ile bilinen bir çorbadır.
Harşıl
Ispanaklı Çerkez boranisi olarak bilinen harşıl, Eskişehir mutfağının özgün lezzetlerinden biridir. Harşıl, ıspanak sevenler için müthiş bir alternatiftir.
Dızmana
İç harcında kıyma bulunan dızmana, küçük porsiyonlar halinde hazırlanır. Bu yiyecek, çay saatlerinin vazgeçilmezidir.
Haşhaşlı Gözleme
Eskişehir'in haşhaş ile özdeşleşen lezzeti, incecik açılan hamurun içine haşhaşlı iç malzemesinin sürülmesi ile yapılır. Gözleme hamuru için; un, tuz ve su kullanılırken, iç harcında; haşhaş, tereyağı ve sıvı yağ bulunur.
Kelem Dolması
Sivrihisar ilçesine özgü olan kelem dolması, lahana yapraklarının içine kıyma ve pirinçten oluşan iç harç doldurulması ile hazırlanır. Kaynar suda haşlanan dolmalar, tereyağı ve yoğurt ile birlikte servis edilir.