Özgün

Eli Böğründe Yemeği Nasıl Yapılır Tarifi, Püf Noktaları

Kahramanmaraş şehrinin meşhur yemeklerinden biri olan eli böğründe yemeği, sadece adı ile değil tadı ile de değişik bir yemektir. İşte eli böğründe yemeği ile ilgili merak edilenler…

Abone Ol

Eli böğründe yemeği, değişik adı ile dikkat çeken bir yemek olmuştur. Bu yemek, genellikle Kahramanmaraş şehrinde sıklıkla tüketilen ve ziyaretçilerin de hoşuna giden bir yemek olmuştur. Siz de eli böğründe yemeğini seviyorsanız ya da bu değişik yemeği merak edip evde yapmak istiyorsanız eli böğründe tarifi ile ilgili detayları öğrenmeniz iyi olacaktır.

Eli Böğründe Yemeği Tarifi Malzemeleri

Eli böğründe yemeği için kullanılacak malzemeler başlıca şunlardır:

  • Kuzu kuşbaşı (500 gram)
  • Çeri/kiraz domates (8 adet)
  • Hafif acılı biber (6 adet)
  • Arpacık soğan (1 kâse)
  • Sarımsak (1 avuç)
  • Tuz (2 çay kaşığı tuz)
  • Karabiber (1 çay kaşığı)
  • Kekik (1 çay kaşığı)
  • Pul biber (yarım ya da bir çay kaşığı)
  • Zeytinyağı (5 yemek kaşığı)
  • Su (1 – 2 çay bardağı)

Eli Böğründe Tarifi Nasıl Yapılır?

Eli böğründe yapmak için öncelikle kuşbaşı etleri marine etmeniz gerekir. Marinasyon işlemi için eti zeytinyağı ve tuz gibi diğer baharatlar ile karıştırarak buzdolabında 1 – 2 saat kadar bekletmeniz gerekir. Bu esnada kiraz domatesleri iki parçaya, biberleri 2 – 3 parçaya bölün ve sarımsakların da kabuklarını soyun. Sonrasında pişirme kabınıza etleri, domatesleri, biberleri, soğanları ve sarımsakları dizin. Son olarak tarife baharatları, yağı ve suyu da ekleyin. Yemeğinizi fırında 200 derece ısı ile 40 dakika kadar pişirerek tüketebilirsiniz.

Eli Böğründenin Püf Noktaları

Eli böğründe yemeğini yapmak için birden fazla püf noktayı dikkate almanız gerekir. Eli böğründe yapmanın ilk püf noktası, kaliteli bir et tercih etmektir. Kaliteli ve orijinal kuzu kuşbaşı eti, eli böğründe yemeğinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Eli böğründe yemeği yapmanın bir diğer püf noktası ise eti iyice marine etmektir. Marinasyon işlemi hem etin yumuşaması hem de daha leziz olması için çok önemlidir. Eli böğründe yapmanın son püf noktası ise arpacık soğan kullanmaktır. Arpacık soğanlar, normal soğanlara göre daha az acı soğanlardır ve yemeğe görsel açısından da daha çok yakışırlar.

Eli Böğründenin Yanına Ne Gider?

Eli böğründe yemeğine yakışacak olan lezzetler başlıca şunlardır:

  • Şehriyeli Bulgur Pilavı: Etli yemeklere en çok yakışan pilav, bulgur pilavıdır. Özellikle de şehriyeli bulgur pilavı, eli böğründe gibi leziz yemeklere çok yakışır. Şehriyeli bulgur pilavı yapmanın püf noktası, tarife soğan eklemektir. Küçük küçük doğradığınız soğanlar sayesinde şehriyeli bulgur pilavınız daha leziz olabilir. Buna ek olarak yemeğe et bulyon ya da orijinal et suyu da ekleyebilirsiniz.
  • Kara Lahana Salatası: Mor lahana salatası olarak da bilinen kara lahana salatası, tek başına bile tüketilebilecek eşsiz bir lezzettir. Kara lahana salatası yapmak için dilediğiniz kadar mor lahanayı rondo yardımı ile püre haline getirebilirsiniz. Püre haline gelen mor lahanaya 1 diş ezilmiş sarımsak, biraz limon suyu ve biraz sirke ekleyerek salatanızı hazır hale getirebilirsiniz. Salatanıza dilediğiniz kadar tuz ekleyebilirsiniz.
  • Yelpaze Patates: Son dönemlerde popüler hale gelen yelpaze patates, patateslerin çok az yağ ile piştiği hafif bir aperatiftir. Yelpaze patates için patatesleri elbette ki yelpaze şeklinde kesmeniz gerekir. Yelpaze patates yemeğinin üzerine kaşar peyniri rendeleyerek tarifi daha yoğun lezzete sahip bir hale getirebilirsiniz. Kaşar peyniri ekleyip eklememek tamamen damak zevkinize kalmış bir durumdur.