Çilek reçeli, birçok kişinin severek tükettiği reçel türlerinin başında gelir. Mevsiminde toplanan taze ve mis kokulu çilekleri kış aylarında da tüketebilmek isteyen birçok kişi bu isteğini reçel yaparak karşılamaya çalışır.
Çilek reçelinin yapımı zor olmasa da birçok püf noktayı içeriğinde barındırır. Bu neden ile reçel tarifinin işin ustalarından alınması, lezzetli bir tüketim açısından son derece önemlidir.
Gastronomi alanının bilindik isimlerinden olan Oktay Usta, nerede ise her kategoride olduğu gibi reçel kategorisinde de tam ölçülü reçeteler hazırlamaktadır. Bu kapsamda bizler de çilek reçeli tutkunları için Oktay Usta’nın tam ölçülü reçetesini derledik. Peki, çilek reçeli nasıl hazırlanır? Çilek reçeli tarifinin püf noktaları neler? İşte Oktay Usta’nın kaleminden çıkan lezzetli mi lezzetli çilek reçeli tarifine dair tüm merak edilenler…
ÇİLEK REÇELİ TARİFİ MALZEMELERİ
Kahvaltıların hatta bazı tatlıların vazgeçilmezleri arasında yer alan çilek reçeli pek çok markette satılsa da birçok kişi reçelini kendi mutfağında hazırlamayı tercih eder. Bu noktada doğru çilek reçeli reçetesine ulaşmak o kişiler açısından son derece önemlidir.
Tam ölçülü çilek reçeli tarifi arayanlar için düzenlemiş olduğumuz bu içeriğimizde, Oktay Usta’nın gözde tarifine yer verdik. Oktay Usta’nın tarifine göre çilek reçeli tarifi için gereken malzemeler şu şekilde:
- 1 kg çilek
- 1 tane limon
- 1 kg toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı limon tuzu
ÇİLEK REÇELİ TARİFİ NASIL YAPILIR?
Çilek reçeli yapım aşamaları itibari ile basit bir tarif olsa da aşamalar arasında bekleme süresi fazla olduğu için oldukça sabır gerektiren bir tariftir.
Oktay Usta’nın reçetesine göre çilek reçeli tarifinin yapım aşamaları sırası ile şu şekildedir:
- Çilekleri mümkün ise karbonatlı suda beklettikten sonra bol su ile yıkayın ardından da süzün.
- Yıkayıp saplarından arındırdığınız çilekleri bir tencereye alın. Bu aşamada arzu ederseniz çilekleri istediğiniz boyutlarda olacak şekilde doğrayabilirsiniz.
- Çileklerin üzerine toz şekeri dökün ve tencerenin kapağını kapatın. Bu şekilde 3- 4 saat kadar bekleyin.
- Saatlerce şekerde bekleyen çilekleri ocağa alın ve kaynamaya başladıktan sonra 7’nci dakikada tereyağını tencereye ilave edin.
- Toplamda 10 dakika kadar kaynayan çilek tanelerini bir kevgir yardımı ile tencereden alıp farklı bir kaba aktarın.
- Çileğin suyuna limon tuzunu ilave edin ve kısık ateşte yaklaşık olarak 30 dakika kadar daha kaynatın.
- Çilek suyunun kıvamı koyulaşınca ocağın altını kapatın ve tencereyi soğuk su dolu bir kabın içerisine oturtun. Bu sayede çilek suyu çok daha hızlı bir şekilde soğuyacaktır.
- Çilek suyu tamamen soğuduktan sonra kavanozlara alın ve reçelinizi buzdolabına kaldırın. Afiyet olsun!
ÇİLEK REÇELİNİN PÜF NOKTALARI
Oktay Usta tarafından hazırlanan çilek reçeli reçetesinin en önemli püf noktası çileğin 3- 4 saat kadar toz şekerde bekletilmesidir. Bu sayede çileği özü şekere geçecek ve dolayısı ile de reçelin lezzeti artırılmış olacaktır.
Çilek reçeli tarifinin bir diğer püf noktası ise limon tuzunun eklendiği aşama ile ilgilidir. Limon tuzu reçele mayhoş bir aroma kazandıracaktır. Bu neden ile limon tuzunun doğru zamanda çilek suyuna eklenmesi son derece önemlidir.
Oktay Usta’nın çilek reçeli tarifinde çilek taneleri belirli bir aşamanın ardından tencereden alınmaktadır. Ancak sizler taneli reçel yemekten hoşlanıyor iseniz çilek tanelerini tencereden çıkartmayabilirsiniz.
Sunuculuklarını üstlendiği televizyon programları ile bir döneme damgasını vuran Oktay Usta’nın çilek reçeli tarifini sizler için derledik. İşte ayrıntılar…