Sonra tüketmek amacıyla alınan çekirdekler belirli nedenlerden dolayı bayatlayabilir. İyi saklanmayan çekirdeklerin nemli olduğu görülür. Nemlenen çekirdekler sahip olduğu çıtır dokuyu kaybeder. Bazı durumlarda tadı bozulur ve yenemez. Bayat çekirdekleri hemen çöpe atmak yerine taze hale getirmek mümkündür. Evde uygulaması kolay olan çeşitli yöntemlerle çekirdekler eski lezzetine kavuşabilir.
Bayat çekirdekleri taze hale getirmenin en etkili yolu fırını kullanmaktır. Bayatlayan ve nemlenemem çekirdekleri bir fırın tepsisinin içine yerleştirin. Fırın tepsisinin kuru ve temiz olmasına özen gösterin. Ardından fırını 175 ya da 180 dereceye ayarlayarak çekirdek tepsisini içeriye yollayın. Çekirdeklerin durumuna bağlı olarak 3 ya da 5 dakika kadar fırında tutun. Çekirdekleri ara sıra karıştırmayı unutmayın.
Fırın yöntemini kullanmak istemeyenler bayat çekirdekleri tavada kavurarak taze hale getirebilir. Tavada çekirdekleri kavurmak fırına nazaran daha zahmetlidir. Özellikle çekirdeklerin sayısı çoksa uzun zaman alabilir. Çekirdekler azsa bu yöntemin kullanılması daha etkili olacaktır. Bayatlayan çekirdekler tavanın içine alınıp birkaç dakika boyunca kavrulduktan sonra eski tazeliğine kavuşur.
Airfryer ile Bayat Çekirdek Nasıl Taze Hale Getirilir?
Son dönemlerde iyice yaygınlaşan airfryer ile bayat çekirdek taze hale getirilebilir. Bu işlem daha çok tuzlu çekirdek sevenler tarafından tercih edilir. İlk olarak bayat çekirdekler suda yıkanarak tuz tutmaları sağlanır. Ardından ıslak çekirdekler birkaç tatlı kaşığı tuz ile karıştırılır. Tuzun miktarı damak zevkine bağlı olarak ayarlanabilir. Tuz sevmeyen kişiler doğrudan suyu süzüp airfryer’a ekleyebilir.
Bayat çekirdekler gerekli işlemlerden geçtikten sonra airfryer’ın bölmesine eklenir. Ardından cihaz 8 dakikaya ayarlanır. Çekirdekler airfryer içinde kavrulduktan sonra alınır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta çekirdekten kavrulma kokusunun gelmesidir. Eğer bu süre içinde çekirdekten kavrulma kokusu gelmiyorsa airfryer süresi birkaç dakika daha arttırılabilir.
Fırında Çekirdek Kavururken Neye Dikkat Edilmelidir?
Bayat çekirdekleri taze hale getirmenin en yaygın yolu fırını kullanmaktır. Fırında yapılan kavurma işleminde bayat çekirdeklerin miktarı büyük önem taşır. Çekirdeklerin yeterli miktarda kavrulması adına tek seferde 1 kilodan fazlasını kavurmamak gerekir. Bol miktarda çekirdeği fırına vermek zaman ve enerji tasarrufu gibi görünse de sonuç kötü olur.
Fırında tazelenecek olan bayat çekirdekler için dikkat edilmesi gereken diğer konu derecedir. Bayat çekirdekler için en uygun fırın derecesi 170 ile 180 arasıdır. Dereceyi arttırmak çekirdeklerin kolay bir şekilde yanmasına yol açar. Daha düşük bir derecede pişirmek ise çekirdeklerin kavrulma süresini önemli ölçüde uzatır. Bayat çekirdekler fırında ortalama olarak 15 ile 20 dakika arasında kavurulur.
Tavada Çekirdek Kavururken Neye Dikkat Edilmelidir?
Bayat çekirdeklerin miktarı azsa tavada kavurmak mantıklıdır. Tavada bayat çekirdek kavrulacaksa orta ateş kullanmak en iyisidir. Çekirdekler sert bir doku alana kadar kavurma işlemine devam edilmesi dikkat edilmesi gereken önemli noktalar arasındadır. Ocağın başından ayrılmak çekirdeklerin yanmasına yol açabileceğinden işlem bitene kadar başka yere gitmemek gerekir.
Mikrodalga Çekirdek Kavururken Neye Dikkat Edilmelidir?
Bayat çekirdekleri tazelemek için kullanılabilecek en pratik yöntemlerin başında mikrodalga gelir. Mikrodalganın 800W gücüne ayarlanması kavurma işlemi için yeterli ısıyı sağlar. Kavurma işlemi 4 ile 5 dakika kadar sürer. Mikrodalgada işlem gören çekirdekler hava ile temasa geçtikten sonra kısa sürede bozulabilir. Dolayısıyla hemen tüketmekte fayda vardır.