Milli Kütüphane‘nin de içinde yer aldığı ‘‘Avrupa Kütüphanesi‘‘ projesiyle Avrupa ülkelerinin kütüphanelerindeki eserlerin künyesine ulaşmak artık mümkün. Yararlanmak istediğiniz kitapla ilgili Milli Kütüphane yetkililerinden yardım istemek yeterli. Telif sorunu nedeniyle kitapların tümünün dijital ortama aktarılmadığı proje herkese kendi dilinde araştırma yapma imkânı sunuyor.

Milli Kütüphane‘nin de içinde yer aldığı ‘‘Avrupa Kütüphanesi‘‘ projesiyle artık Avrupa ülkelerinin kütüphanelerindeki eserlerin künyesine ulaşmak mümkün. Bir kitaptan yararlanmak içinse Milli Kütüphane yetkililerinden yardım istemek yeterli. Milli Kütüphane Genel Müdürü Tuncel Acar, 2008 yılında Avrupa‘daki tüm kütüphanelerin veri tabanını ortak bir programla birleştirme kararı aldıklarını ve 2009 yılında ise uygulamayı hayata geçirdiklerini söyledi. Bu projenin eserlerin dijital ortama aktarılmasından farklı bir içeriğe sahip olduğunu belirten Acar, şunları kaydetti: ‘‘Araştırmacı, Avrupa kütüphanesi ortamında sadece kitapların künyesi hakkında bilgi edinebilecek. Telif hakkı sorunu nedeniyle kitabın tamamı dijital ortama aktarılamıyor. Biz eğer tüm kitapları dijital ortama aktarırsak kitabın yazarı kitabını satamaz. Bu adil birşey değil. Ancak kitabın yazarı müsaade ederse, kitabın tamamı dijital ortama aktarılabilir. Yani, Avrupa kütüphanesi dijital bir kütüphane değil. Avrupa kütüphanesi, tüm kitapların künyesini yayımlayan bir kütüphane. Bu sayede herkese kendi dilinde araştırma yapma olanağı sunuluyor.‘‘

Araştırmacılar için olanakların bununla sınırlı olmadığını anlatan Acar, ‘‘Siz bir araştırmacı olarak dersiniz ki ‘Ben iletişim konusunda İngiltere‘de yayımlanmış bir kitabı istiyorum‘ Biz burada devreye giriyoruz. ‘Kütüphaneler arası ödünç kitap verme servisi‘ diye bir servis var. Biz, sizin adınıza, o kitabı İngiltere‘den getirtiyoruz, siz kullanıyorsunuz ve sonra biz İngiltere‘ye iade ediyoruz. Ya da araştırmacıya o kitabın belli bir kısmının fotokopisini getirtiyoruz. Araştırmacı da araştırmasının kaynakçasında o kitabı kullandığını gösteriyor‘‘ diye konuştu. Acar, istenilen kitap ya da araştırmanın 3 gün ile bir hafta içerisinde yurtdışından geldiğini ve o ülkenin belirttiği süre kadar ya da en kısa sürede iade talebinde bulunulduğunu kaydetti.

Milli Kütüphane olarak kendilerinin de yurtdışından gelen talepleri karşıladığının altını çizen Acar, ‘‘Biz prensip olarak fotokopi göndermeyi tercih ediyoruz‘‘ şeklinde konuştu.

Sistemi Türkiye için de ‘‘toplu katalog‘‘da uyguladıklarını ifade eden Acar, araştırılan herhangi bir yazarın Türkiye‘de hangi şehirdeki hangi kütüphanede olduğunun gösterildiğini ve böylece araştırmacı için hangi kütüphane yakınsa, araştırmacıyı o kütüphaneye yönlendirerek kişilere ciddi bir zaman tasarrufu sağladığını sözlerine ekledi.

Muhabir: Haber Merkezi