Çanakkale‘nin Bayramiç ilçesine bağlı Yiğitler köyünde 200 yıldır düzenlenen ‘‘Ünzüle Ebe‘‘ hayırına yapılan yiyeceklerden almak isteyen vatandaşlar, uzun kuyruklar oluşturdu.

Köy muhtarı Çetin Gürel, yaptığı açıklamada, yaklaşık 200 yıl önce köyde yaşayan ve herkesin yardımına koşan kişi olarak bilinen ‘‘Ünzüle Ebe‘‘ adına üç yılda bir hayır düzenlendiklerini, gelenek nedeniyle 2 gün boyunca yapılan yiyeceklerin konuklara ikram edildiğini söyledi. Hayıra 4 binden fazla kişinin katıldığını belirten Gürel, ‘‘Ünzüle Ebe, yörede doğum yapan kadınlara yardımcı olan ve yoksullara yardım eden biri olarak bilinir‘‘ dedi. Gürel, ‘‘Ünzüle Ebe‘‘nin vasiyetinde, ölümünün ardından köyünden un getirilip, evinde ‘‘gardala‘‘ adı verilen ekmeğin yapılmasını ve fakirlere dağıtılmasını istediğini ifade ederek, ‘‘Hayırda, Ünzüle Ebe‘nin Ağaçköy‘de yaşayan yakınları buraya un getirir ve ekmek pişirir.

Bu ekmekler gelenlere dağıtılır. Bu yıl ki hayırda 52 kazan pilav, 45 kazan keşkek yapıldı‘‘ dedi. Hayır sırasında Ünzüle Ebe‘nin mezarını ziyaret eden kadınlar, burada dua ediyor.  Hayırda dağıtılan yiyeceklerden almak isteyenler, köy meydanında zaman zaman uzun kuyruklar oluşturdu.

Muhabir: Haber Merkezi