Gündem

100 binden fazla ermeni vatandaşına... Ermenistan’dan beklenmeyen bir adım mı? Geçmişten bir sayfayı hatırlatalım

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde yeni bir adım olarak, Ermenistan’da 10 cami inşa edileceği iddiası gündeme geldi. Gelişme ülkede tartışma yarattı.

Abone Ol

Ermenistan'la gelişen süreçte yumuşak geçişler hayata geçiriliyor!

Bugüne geleceğiz ama öncelikle geçmişten bir sayfayı hatırlatmak istiyoruz;

Yıl; 2008.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir futbol karşılaşması için Ermenistan’a gitti.

Bu bir ilkti.

Ortam bir anda yumuşadı, “sözde soykırım” sebebi ile iki ülke arasında gergin olan ipler, yerini bir anda “önü açık ümitler”e bıraktı.

Taze bir bahar havası esmeye başladı.

2008’de, başlayan bu açılım süreci, Türkiye ile Ermenistan arasında, soykırım iddialarının da araştırılacağı bir komisyonun da aralarında bulunduğu, çeşitli işbirliği komisyonları kurulması konusunda anlaşmaların imzalanması ile sonuçlandı.

Ama garip “bir şeyler” oldu!

Ne Türkiye, ne de Ermenistan, üzerinde Dışişleri Bakanları’nın imzaları bulunan Ekim 2009 tarihli bu anlaşmaları, siyasi nedenlerle, parlamentolarından bir türlü geçiremedi.

O günlerden bu güne iki ülke arasındaki ilişkiler biraz da dost ve kardeş ülke olarak nitelediğimiz Azerbaycan sebebiyle gel-git'lerle oluştu!

ERMENİSTAN’DA 10 YENİ CAMİ PROJESİ BAŞLIYOR

Bugünlere gelecek olursak...

Karabağ Zaferi sonrası hız kazanan Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecine tarihi bir boyut eklendi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşvikiyle ülke genelinde 10 yeni cami inşası için adım attığı iddia edildi.

Nüfusunun yüzde 98’i Hıristiyan olan Ermenistan’da bu proje, hem kültürel yakınlaşma fırsatı hem de iç tartışma odağı olarak öne çıkıyor.

Ermeni hükümetine yakın kaynaklara göre, Paşinyan Erdoğan’ın “kültürel ve dini bağları güçlendirme” önerisini olumlu karşıladı.

Eğitim, Bilim, Kültür ve Spor Bakanlığı aracılığıyla projeye fon ayrıldığı belirtiliyor.

Cami inşaatlarının Aralık ayı başında başlaması bekleniyor.

Planlanan camilerden 5’i Türkiye sınırına yakın bölgelerde, diğer 5’i ise Erivan gibi büyük şehirlerde yer alacak.

Ermenistan’da şu anda sadece başkent Erivan’daki 18. yüzyıldan kalma Gök Camii (Hüseyin Ali Camii) faaliyet gösteriyor.

Bu tek tarihi yapı, Osmanlı döneminden kalma bir miras olarak biliniyor.

Yeni proje, Ankara-Erivan hattında “yeni bir normalleşme sayfası” olarak yorumlanırken, Ermenistan’da muhafazakar kesimlerden tepki topladı.

Sosyal medyada “Dini kimliğimizi mi satıyoruz?” gibi eleştiriler yükselirken, liberaller ise “Barış adımı” olarak nitelendiriyor.

100 BİNDEN FAZLA ERMENİ VATANDAŞINA...

Ermeni Apostolik Kilisesi’ne yakın çevreler, “Hıristiyan çoğunluklu bir ülkede cami inşası gereksiz” görüşünü savunurken, hükümet yanlıları bunu “çok kültürlülük ve turizm açısından faydalı” buluyor.

X platformunda bir kullanıcı, “O camilerin parası bizim vergilerle karşılanacak mı?” diye ironik bir eleştiri getirdi.

Diğer bazı isimler ise “Barış için atılan cesur bir adım” diyor.

Ermenistan'da 10 cami inşası...

Bu gelişme, iki komşu ülkenin ilişkilerinde yeni bir sayfa açacak mı?

Bu arada şunu da ekleyelim;

Türkiye, 100 binden fazla Ermeni vatandaşına yıllardan bu yana ülkemizde çalışma imkanı sunuyor.

Ermenistan'da 10 cami inşasının gerçekleşmesinin ardından bu sayının artabileceğine ilişkin yorumlar yapılıyor...

---