milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

10 ŞUB 2012 CUM
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • DERİN SAVAŞ
  • BİLMECE YUMAĞI
  • 'ORTADA SUÇ FALAN YOK'
  • DAVASININ ERİYDİ
  • TEZKEREYLE Mİ DÖNECEK?
  • FİDAN'I KİM HARCAMAK İSTİYOR ?
  • DIŞA BAĞIMLI OLARAK BÜYÜK DEVLET OLUNAMAZ
  • BİR ÜLKENİN BAŞBAKANI, EMPERYALİST PROJE İÇERİSİNDE YER ALABİLİR Mİ?
  • FATİH'İN KARADAN YÜRÜTTÜĞÜ GEMİLERİN BELGESİ BULUNDU
  • BÇG'Yİ DE GÖRÜN

Sorun nedir?

15 ŞUBAT 2010
PZT 02:15

[-] Normal [+]
  • Gündem
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Son yıllarda Türkçenin en sık telaffuz edilen kelimesi herhalde sorundur. Artık, hayatımız baştan aşağı bir sorun haline geldi. Neredeyse ağzını açan herkes bir sorundan, sorunundan söz ediyor. Bunca sorun arasında, bu kadar sorunu çözecek, bu kadar soruya, soruna cevap verecek bir merci bulmak elbette mümkün değil. Herkesin sorunlu olduğu bir yerde, sorunlara sorunsuzca çözüm bulacak bir merci bulmak ne kadar mümkün?

Krizler, buhranlar, badireler atlatılıyor ama sorunlar bir türlü atlatılamıyor. Her sorun arkasında ve beraberinde bir başka sorunu getiriyor, şayet beraberinde getiremezse doğuruyor.

Devlet müesseseleri ve bizatihî devlet pek çok sorunla mücadele ediyor.

Bu mücadele yetmiyor, yeterli olmuyor, her çıkan sorunu çözmek için hemen bir merci tayin ediliyor veya oluşturuluyor. Neredeyse, Sorunlara Çözüm Bakanlığı talep edecek bir hale geldik. Her soruna karşı farklı yöntemler, bakışlar, teknikler geliştiriliyor.

Ülkede Alevilerin, Kürtlerin, Sünnilerin, gayr-ı Müslimlerin, Romenlerin velhasıl herkesin yıllardır birikmiş, tarihten gelen çeşitli sorunları var. Bütün bu ortak sorunlara bir de aydınların, gazetecilerin, yazarların, şairlerin gerek şahsî gerekse de temsil ettikleri anlayışla ilgili sorunları ekleniyor.

Sorunlarla birlikte tekrar edilen kelime ise hak. Hak artık, aranan bir şey. Herkes ya hak arıyor, ya kazanılmış haklarını kaybetmemeye çalışıyor ya da hakkını yedirmemek için mücadele ediyor. Ancak hak arama mücadelesi ne yazık ki hiç Hakk'ı arama mücahedesine dönüşmüyor. Herkes hak peşinde, ama Hakk'ın peşine düşmek ağır geliyor.

Hak aramanın bir adım ötesi olan hakikati ve Hakk'ı aramak konusunda herkes son derece gevşek. Üstelik aranan ve talep edilen bütün hakların makamı devlet, hükümet. Ancak devletin cevabından da kimse memnun kalmıyor. Devletin veya bağımsız yargının verdiği cevap yetersiz kalınca son çare olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine müracaat ediliyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi aynı zamanda Avrupa'nın yüzüdür, aynasıdır, aynısıdır. Bir anlamda, onların adalet anlayışı Avrupa'nın adalet anlayışıdır. Avrupa'nın adalet anlayışına son örnek daha birkaç gün önce yaşandı. Avrupa Parlamentosu Türkiye hakkında bir rapor yayınladı. Avrupa konusunda en hevesli Başbakan olarak yola çıkan Erdoğan'ın bu rapora tepkisi aynen şöyle: "Bu Avrupa Parlamentosunun gözü kör müdür Allah aşkına? Eğer bu adaleti görmezden gelirlerse bu adalet bir gün onlara da lazım olacaktır." Demek ki onlarda adalet olsaydı, bunu az da olsa ortaya koyabilirlerdi. Aslında sorun daha en başından buradan başlıyor. Başbakan bütün enerjisini gözü kör bu adaletin(!) içinde yer almak için harcıyor.

Devletin, hükümetin böyle pek çok sorunu varken, millet de devletle olan sorunlarla mücadele ediyor. Üstelik bütün bu sorunların merkezinde ve hedefinde nihayet devlet var.

Hükümetin kimi açılımlarına karşı, daha baştan çeşitli çevreler devletin veya hükümetin kendilerini muhatap alarak dertlerini dinlemesini dahi büyük bir adım olarak görüyordu. Velhasıl devlet de millet de bu sorunlarla boğuşup duruyor.

Bırakın milleti ülkeyi yöneten Başbakan'ın dahi öyle sorunları var ki, bir gün bütün bunları hatıralarında okuma imkânı bulacağız. Başbakan başta yargı sistemiyle çeşitli sorunlar içinde. Hükümetinin çıkardığı kanunlar üst yargıdan red cevabı alıyor. Eğitim sistemi baştan aşağı sorunlar içinde. Üniversiteye giriş sisteminden kılıf kıyafete kadar pek çok sorun çözülemez bir halde kanunlar içinde yer etmiş durumda.

Hükümetler, siyasî partiler, iktidarlar ve hatta devlet niçin var? Milletine hizmet etmek, milletine hizmet götürmek için.

Ancak bu ülkede yapılan hizmetleri engellemek için öyle uzun boylu düşünmeye ve uğraşmaya gerek yok.

Üzerinize vazife olmayan bir konuyu, bir kanunu verin mahkemeye, arkası kendiliğinden gelir. Sonra millet ne ıstıraplar içinde kıvranırsa kıvransın.

Bağımsız yargının verdiği hükümleri hiçbir kurum bozamıyor.

İstanbul Barosunun millete karşı açtığı dava maalesef milletin aleyhinde sonuçlandı. Böylece yıllardır millete çektirilen sıkıntılar, meslek liselilere edilen haksızlıklar çözülmemek üzere sorun yumağına sarıldı. Yumağı her ele alışında ilgili kurum, önünde daha büyük bir yumak buluyor.

Ülkede siyasetçilerin sorunları ayrı bir dert. Onlar artık sorunlar bahsinde yeni bir sayfa açmanın heyecanı içindeler.

Konuşmak ve tartışmak faslını bitirip kavga etmek, yumruklaşmak ve tehdit etmek faslına geçtiler. Meclis'i bu olan ülkenin, halkı ne olur ya da bu halka bu Meclis, demek fazla mı karamsarlık olur? Velhasıl sorunlar yumağının bir türlü ucu bulunamadığı gibi her geçen gün yumağın biraz da büyüyerek karşımıza çıkması cesaretlerin kırılmasına sebep oluyor.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Gündem bölümü’nde 15.02.2010 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: kriz, avm, alışveriş, dernek, banka, vergi, abd, ikt, iharacat, istanbul, sakarya, tüketici, kumar, piyango,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.

Yazar

Osman Toprak

araştırmacı yazar

  • Özgeçmişyazarı tanımak ister misiniz?
  • Arşivyazarın diğer tüm makaleleri
  • Mesajyazarla iletişim kurmak için
  1. Bu yazarı benim yazarlarıma ekle
  2. Tüm yazarlar
  • Yazarın

    diğer yazı dizileri en çok yorumlananlar en çok tıklananlar en çok tavsiye edilenler
    1. Veda ve vade
    2. Ayraç iyi yolda
    3. Bir şair birdenbire...
    4. Ezber bozmak
    5. Tarih, dil ve kültür
    6. Meseleyi âkil adamlar mı çözecek?
    7. İfade özgürlüğü
    8. Referandumu kim kaybetti?
    9. Bayram, kullardan olmaktır...
    10. Olanda hayır vardır!
    1. Öğrencileri niçin affedelim?
    2. 2. Abdülhamit’in Namık Kemal düşmanlığı
    3. Tarihe yeni bir hamle: Erhan Afyoncu
    4. Selçuklular, Ermeniler, Haçlılar
    5. Darendeli Osman Hulûsi Efendi
    6. www.dunyabizim.com
    7. Kör siyaset, dünya görüşü ve lise edebiyat kitapları
    8. Türk bayrağı ve İslâm
    9. İlkel ve barbar diller; çağdaş ve modern diller
    10. Bir Yahudi’nin gözüyle Türkiye
    1. Yeni dönem ve seçimler
    2. Millî mutabakat
    3. Darendeli Osman Hulûsi Efendi
    4. Galatât sözlükleri
    5. Sahte dinciler
    6. İran Türkiye oldu!
    7. Karanlığı kim yaracak?
    8. Hani dış güçler yoktu!
    9. www.dunyabizim.com
    10. Türk düşüncesinde irtica!
    1. İstenen kriterde içerik bulunamadı !
  • Gündem

    1. Cübbeli Ahmet Hoca'yı Kamalak savunacak
    2. İrtica.org kuradan çıktı
    3. 'Sanki savaşa gidermiş gibi konuşuyor'
    4. Darbecilerin kıydığı hayatlar
    5. MHP'li vekil, Bahçeli'nin disipline sevkini istiyor
    6. Görevimiz Meclisi çalıştırmak
    7. İktidar savaşı
    8. Doğan'a göre dava yanlışlıkla açıldı
    9. Tarihçi Yılmaz Öztuna vefat etti
    10. Derin savaş
  • Diğer

    1. Yunanistan acı ilacı içmek üzere
    2. 2011'de 10 bin 822 milyoner daha
    3. "Bazı rötuşlara ihtiyaç var"
    4. Otomotiv tasarım konuşmaları üniversitelerde
    5. Çin'in enflasyonu yeniden sıçradı
    6. Otomotiv ihracatının yüzde 35'i Bursa'dan
    7. "150 avrodan yüksek hediye kabul edilemez''
    8. Kartlarla 546 milyar lira harcadık
    9. OPEC, petrol talebi tahminini düşürdü
    10. Kapıkule Sınır Kapısı araç trafiğine açıldı
  • Çok Okunanlar

    1. Gün ortasında camileri yaktılar
    2. “AKP’nin dindar nesli böyledir!”
    3. Fidan'ı kim harcamak istiyor ?
    4. Tezkereyle mi dönecek?
    5. Fatih'in karadan yürüttüğü gemilerin belgesi bulundu
    6. BÇG'yi de görün
    7. Mersin'de muhteşem Milli Gazete gecesi
    8. Bir ülkenin başbakanı, emperyalist proje içerisinde yer alabilir mi?
    9. "Erbakan'ın etkisi hiç bitmeyecek"
    10. 'Yeşil'e yakalama kararı!
  • Çok Yorumlanan

    1. Haniye İran'a gidiyor
    2. İstifa eden başkana tutuklama
    3. Uluslararası Af Örgütü endişeli
    4. Sinemanın Ankara'sı
    5. Humus'ta kan durmuyor
    6. Sahabe sadece inandık demekle yetinmemişti...
    7. Polonya'da 62 ölü var!
    8. İsrail'le sımsıkı biçimde birlikte çalışacağız
    9. Hamas ve El Fetih anlaştı; hükümeti Abbas kuracak
    10. 'Suriye ciddi bölünme tehlikesi geçiriyor'
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
shape
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Haberler | Bisiklet Mağazası | Bebek Mağazası | ticaretmerkezi.com.tr | Kombi | Bebek Ürünleri

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek