milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

29 MAY 2012 SAL
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • PKK IĞDIR'DA 10 KİŞİYİ KAÇIRDI
  • PAKİSTAN'DA ENERJİ KRİZİ ELEKTRİK AÇIĞI 7200 MEGAVATA ÇIKTI
  • AMASYA'DA OTOMOBİL KAMYONA ÇARPTI: 4 ÖLÜ, 1 YARALI
  • AYASOFYA ÖNÜNDE NAMAZLI EYLEM
  • SEMİH EL HAMAVİ: "ANNAN PLANI MUHALİFLERE ÖLÜM GETİRİYOR"
  • GÜL: İSTANBUL, İNSANLIĞIN ORTAK HAFIZASINI TAŞIYAN EŞSİZ BİR ŞEHİR

Onlar değil mi?

29 OCAK 2009
PER 01:00

[-] Normal [+]
  • Aile Hayat
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Yahudi düşmanlığı akidemizin bir parçası mıdır? Elbette hayır. Biz, Allah'a davetle ve tatlı dil kullanmaya memur edilmiş bir ümmetiz. Havrasında Tevrat okuyan ve evinde sallanan Yahudi ile alıp veremeyeceğimiz olmaz. Yahudi ile de olmaz bir başkası ile de.

Gel gör ki, bir asra yakın zamandır ümmet olarak Yahudiler ile savaşıyoruz. Ordularıyla, desiseleriyle, medyasıyla, kulisleriyle, lobileriyle ümmetimizin en büyük düşmanı haline geldiler. Asırlarca Hıristiyanlarla uğraştılar. Onların ülkelerinden sürgünler yediler. Fırınlara atıldılar. Hıristiyanlar, onların elinden kurtulabilmek için iki tarafın da ortak düşmanı olan Müslümanları hedef edindiler. Hilafetimizin içini oymada, en mübarek topraklarımızı talan etmede kâh alenen kâh İngilizleri kullanarak, bazen de İngilizler onları kullanarak büyük bir düşmanlık içinde bulundular.

Biz, onları tanımıyor değildik aslında. Kur'an kaç asır önce, iman ehlinin en büyük düşmanı olarak onları bize tanıtmıştı. Kur'an, Medine'de kalınca ne dost bilebildik ne düşman. Başımıza gelmedik de kalmadı bu yüzden. Daha da ötesi, kitabımızın bize 'en hain' vasfıyla tanıttığı düşman, paramızın sahibi, çevremizin etkin hâkimi olarak önümüzde durunca kimileri için çok şey değişti. Düşmanlıklar Medine'de kaldı. Zoraki sevdaya tutuldular Yahudi'yle. Neredeyse onlara sevgi beslemeyenler ayıplanacak hale geldi.

Yahudileri, Kur'an'ın tanıttığı gibi tanımak zorundayız!

Onları tanımak zorundayız. Kur'an'ın tanıttığı gibi, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimizin hayatındaki Yahudiler gibi tanımalıyız onları. Onların Hayber'den sürülmeleri, Beni Kurayza'da yedikleri darbe unutabilecekleri türden değildir. Onlar, kim nasıl düşünürse düşünsün 'iman ehli için en tehlikeli düşmandırlar.' Onları Kur'an'ın tanıttığı gibi tanımadıkça sadece biz değil bütün insanlık sıkıntıdan kurtulamayacaktır. Kur'an, tarih kitabı değildir ama tarihin seyrine ait en büyük hakikatlere ışık tutmaktadır.

Ulu orta düşmanlık edemeyiz, gerçekleri bilmek ve o bilgimizi dikkate almak zorundayız. Meselemiz budur. Neden tarih tekerrür etsin? Geçmiş, hıyanetler, komplolarla doludur diye gelecekte mi öyle olacak?

Bir Müslüman olarak bizim Yahudilikle de Hıristiyanlıkla da bir alıp veremediğimiz yoktur. Kur'anımız bize yolumuzu göstermiştir. Parolamız da bellidir: Onların dini onlara bizim dinimiz bize. Yahudilerin, kendi dinlerini tahrif etmiş olmaları, Tevrat'tan istediklerini bırakıp, istemediklerini silmeleri, Allah'ın ahkâmı ile oynamaya kalkmaları onların kendi meselesidir. Onlarla ortak bir din bağımız olmadığı gibi, din anlayışları yüzünden onlarla savaşmakla da mükellef değiliz. Yahudiler ve Hıristiyanlar için aynı oranda geçerli bir ilkedir bu.

Bizi, kulluğumuzu eda edeceğimiz topraklarımızda rahat bırakmayan, aleyhimizde planları olan, yolumuza çukurlar kazan Yahudi ise konuştuğumuz o, bize kast etmiştir; ona karşı pek tabii olarak nefsi müdafaamız olacaktır. Yine de savaşımız, onun diniyle değil kendisiyledir. Yerinde duran, akidemizi ve amelimizi ilga etme hamlesi içinde olmayan Yahudi ile sosyal bağlarımızın devam etmesi muhtemeldir. Medine örneğinde olduğu gibi onlarla bir arada yaşamaya imza atmamız mümkündür. Osmanlı örneğinde olduğu gibi, onları bünyemize kabul etme imkânımız da vardır. Dinimiz ve bağrımız böyle bir kabule müsaittir. Zira bizde, onun dini olan Yahudiliğe ve onun şahsına bir düşmanlık yoktur. Muharref de olsa, onu diniyle baş başa bırakmak zorundayız.

Tarihte Yahudilerle ilk buluşmamız

Müslümanlar Yahudilerle ilk defa Medine'de buluştu. Onlar Medine'de önceden yaşıyorlardı. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem oraya hicret edince, bütün Medine sakinlerini kuşatan bir anlaşma yapıldı. 'Medine Vesikası' olarak anılan bu anlaşmaya göre, Yahudiler de Müslümanlar gibi, normal bir vatandaş olarak yaşayacaklardı. Dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı hıyanet etmeyeceklerdi.

Yahudilerin, attıkları imzaya sadakatleri çok sürmedi. Mekkeli müşriklerin saldırılarında, Müslümanlara destek olmadıkları bir yana, müşriklere güç vermeye çalıştılar. Tam anlamıyla arkadan vurmaya kalkıştılar.

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin kararıyla Medine'den sürüldüler, çeşitli cezalara çarptırıldılar. En son Hayber'in fethiyle de tamamen uzaklaştırılmış oldular.

Yahudilerle Kudüs kesişmemiz

Mü'minlerin ikinci halifesi Ömer bin Hattab radıyallahu anh döneminde Kudüs fethedildi. Şehrin anahtarlarını bizzat halife teslim aldı. Hicretin on altıncı yılında gerçekleşen bu fetihle beraber Kudüs İslam şehri oldu. Halife, orada yaşayanlar için bir belge tanzim etti. Onlara da yaşama hakkı tanıdı, müminlerin sosyal haklarından yararlanmalarını temin etti.

Medine'den sonra Yahudilerle yan yana gelişimiz ikinci kere Kudüs'te oldu.

Daha sonraki dönemlerde, onlarla orduların karşılaşması şeklinde bir vuruşma yakın asra kadar olmadı. Ama Yahudiler, Müslümanların gündeminden hiç düşmedi. Abdullah bin Sebe'nin başını çektiği ve üçüncü halife Osman bin Affan radıyallahu anhın şehadetiyle başlayan fitne ateşinin tutuşmasında da onların gizli elleri hep var oldu. Yaşadıkları toprakların nimetlerine karşı nankörlükleri hiç bitmedi.

Yahudiler için kullanılan deyimler

İbraniler: İsrailoğulları yerine de kullanılan bir kavramdır. Kullandıkları dil de İbranice olarak anılmaktadır.

İsrailoğulları: Yakub aleyhisselamın çocuklarının oluşturduğu on iki kol ve onlardan üreyenlere verilen bir isimdir. İsrail, Yakub aleyhisselamın bir adıdır.

Yahudi: İsrailoğulları'ndan, Tevrat'ı din edinenlerin adıdır.

Ehli Kitap: Musa aleyhisselama indirilen Tevrat'a iman ettiklerini söyledikleri için bu isimle anılmışlardır. Hıristiyanlar da bu isimle anılırlar.

Cumartesi (sebt) ehli: Cumartesi onlarda büyük gün olduğu ve o gün çalışmak haram olduğu için böyle anıldılar.

Musa'nın ümmeti: Musa aleyhisselama iman etmekle mükellef oldukları için de böyle anıldılar.

Gazap edilmişler: Hakkı bilip amel etmediklerinden Allah'ın gazabına müstahak oldular. Fatiha suresinin son ayetindeki 'gazap edilmişler' deyiminin onlar için söylendiği konusunda müfessirlerin görüş birliği vardır.

Siyonizm: Yahudi ırkını, en üstün ırk olarak gören ve diğer insanları köle mantığıyla horlayan ve yok etmeyi öngören düşüncedir.

Arz-ı Mev'ud: Nil ve Fırat arasında kalan bölgenin Allah tarafından onlara vaat edildiğine dair Yahudi hurafesine verilen isimdir.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Aile Hayat bölümü’nde 29.01.2009 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: yahudi, kur'an, nil, fırat, ibrani,
benimde söyleceklerim var

yorumcular

toplam 2 yorum|yorum rssrss

  • islamsız saadet olmaz

    Müslümanlar, kendilerine gelmedikçe, asıllarına dönmedikçe zulüm eksik olmaz.

    Biz önce kendimizi düzeltmeliyiz, Nurettin hocam ne güzel yazmış. Yahudileri kur'anla tanıyalım. Tabi önce kur'anı açıp okumak lazım.

    yakupveyusuf | KatılıyorumKatılmıyorum (7.5/10 puan) | 29 Ocak 2009 18:39

  • biz muslumanlar degilmiyiz?

    MALESEF BIZ MUSLUMANLAR OTURUP AGIT YAKMAYA IYI ALISTIK.ONCE YAHUDI VE HIRISTIYANLARLA UGRASMAKTAN VAZ GECELIM.BIZ ONLARI BILIYOZ DEMEKTEN VAZGECELIM.BIZ KENDIMIZI BILIYOZMU?KAC PARALIK MUSLUMANIZ?1,5MILYARLIK MUSLUMANLARDA BIRLIK VARMI.EKONOMI VARMI,NE ORETIYOZ.ONCE BIZ KENDIMIZI ALLAH ICIN DUZELTELIM.

    mansur | KatılıyorumKatılmıyorum (8.3/10 puan) | 29 Ocak 2009 03:53

Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.

Yazar

Nureddin Yıldız

araştırmacı yazar

  • Özgeçmişyazarı tanımak ister misiniz?
  • Arşivyazarın diğer tüm makaleleri
  • Mesajyazarla iletişim kurmak için
  1. Bu yazarı benim yazarlarıma ekle
  2. Tüm yazarlar
  • Yazarın

    diğer yazı dizileri en çok yorumlananlar en çok tıklananlar en çok tavsiye edilenler
    1. Veda Hutbesi'nde aile
    2. İş arayanlara iş teklifi
    3. Not defterinden paragraflar
    4. Seçmeye mecburuz
    5. Kadın süslenir
    6. Evlilik hak değil görevdir
    7. Helale yürüyüş
    8. Bu da sabırdır
    9. Ahlâk ne olacak?
    10. Sıçramak hayaldir
    1. Günümüz için Mekke Medine tarihi
    2. Yahudilerin, zulüm ve nankörlük dolu tarihi
    3. Rüya âleminin gerçekleri
    4. Maaş yetmez bereket şart!
    5. Zinanın basamakları
    6. Kadın toplantıları
    7. Fitne zamanında…
    8. İnsanın tamiri mümkündür!
    9. Domatesle başlayabiliriz
    10. Mescid-i Aksa ‘cami’ değildir!
    1. Maaş yetmez bereket şart!
    2. İyi Müslümanlık ölçülerimiz (I)
    3. Onlar değil mi?
    4. Mescid-i Aksa ‘cami’ değildir!
    5. Din yalnızca İslam’dır!
    6. Bedenlerimiz de emanettir(I)
    7. İman testi
    8. Kadın müfti
    9. “En hayırlı gün”
    10. Modern dünyanın garipleri
    1. İstenen kriterde içerik bulunamadı !
  • Aile Hayat

    1. Kaybetmekten korkarız
    2. Erken düşen süt dişleri gelişim problemlerine yol açıyor
    3. Kardeşliğin zirvesi
    4. Vakit Nakittir
    5. İftira edenlerden Allah korusun
    6. Türkiye'de yılda 10 bin çocuk kalp rahatsızlığıyla doğuyor
    7. Çocuklarda okul fobisi
    8. MS hastaları için internette yanlış bilgilendirme tuzakları
    9. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    10. En ağır imtihanları onlar yaşadı
  • Diğer

    1. Vücuda Şifa Kaynağı(Çemenotu)
    2. '1961, 1982 değil 2023 anayasasını yapmak istiyoruz'
    3. 'El bombası attılar'
    4. 'Kürtaj yasaklanmalı'
    5. Yazıcıoğlu soruşturmasında 3 tahliye
    6. "Öğretmenine sahip çık"
    7. Başörtülü öğretmen haklarını istiyor
    8. 10 tane görevim var
    9. Kırmızı bülten isteme yetkimiz yok
    10. Birden fazla sınav dönemi
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Bu olacak Ayasofya!
    3. Ya Allah!
    4. Fethimiz mübarek olsun!
    5. Şok Detay
    6. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    7. Fethin erleri hocasıyla buluştu
    8. İstanbul, İslam dünyasının liderlerine ev sahipliği yapacak
    9. Terör Dehşeti
    10. Kadın garson zorunluluğu
  • Çok Yorumlanan

    1. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    2. Zile Kalesi restore ediliyor
    3. Hollande Afganistan'da 'farklı' şekilde kalacak!
    4. Savaşın acı dolu izleri bu müzede
    5. Tekkeler niye kapatıldı?
    6. Küresel ekonomide "Yunan" korkusu
    7. Fransa'yı topa tuttu
    8. Katılım Bankaları yüzde 20'yi hedefliyor
    9. Bol keseden laf var
    10. Avrupa'da resesyon Rusya'da siyasi krize dönüşür
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
shape
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek