milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

29 MAY 2012 SAL
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • DALGA ASKERİ AŞAMADI
  • SİYONİST KATİLLER TUTUKLANABİLİR
  • ÜMMET, İSLAM BİRLİĞİ'Nİ BEKLİYOR
  • KADIN GARSON ZORUNLULUĞU
  • DEVLET DE ÖZAL'IN ÖLÜMÜNÜ ŞÜPHELİ BULDU
  • VÜCUDA ŞİFA KAYNAĞI(ÇEMENOTU)
  • YA ALLAH!
  • YENİ BİR DÜZEN KURMANIN VAKTİ GELDİ
  • MÜSLÜMAN GENÇLER İSTANBUL'DA BULUŞTU
  • FETİH NAMAZI

Müslümanlar sinema diyorum haydi diyorum

09 OCAK 2011
PAZ 01:45

[-] Normal [+]
  • Kültür
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Sinemanın hayattan, hayatın herhangi bir alanından bağımsız/bağlantısız/ilgisiz/alakasız olamayacağını söylediğimde defalarca itirazla karşılaşmışımdır. Zira sanat bir bakış açısıdır ve sinema sanatın bir dalı olarak başlı başına bakış açısı ister.

'Perspektif' denilen şey süslü bir yabancı kelimeden fazlasını ifade ediyor (yabancı kelime kullanmaktan kaçınsam da bazen mecbur kalıyorum). Hayatın sizin için ne ifade ettiği, ona nasıl baktığınızla alakalı bir durum. Yaşanmışlıkların değerlendirilmesi o denli göreceli olabilir ki, bir coğrafyada (ya da kişide) hayat memat meselesi olacak konu, bir başka toprakta (veya kişide) mevzubahis bile olmaz. Örnek mi; kutsallar mesela... Avrupalı için bir dilim ekmek doyduktan sonra gözden ırak durması gereken gıdadan fazla mana değilken, Doğulu biri için başlı başına nimet olmasının ötesinde sembolik olarak Yaradan'ın merhametini simgeler. Nimettir; rahmettir; vermiştir O, kıymeti bilinmelidir. El üstünde tutulur, kırıntısı dahi ziyan edilmez.

Sanata bakış da böylesi bir uçurum olabilir. Aynı sanat dalının dünyanın dört bir yanından sayısız türü ve çeşitli ürünü olmasının yegane sebebi de bu bakış farklılığındandır.

Medeniyetimiz, sinema açısından öylesine zengin, dingin, sakin, coşkun, nazik, tefekküre meyledicidir ki, sinemacılarımızın ekserisi bunu keşfedemediğinden Müslümanların hâlâ ülkemde sinema dili yok.

Nasıl da meseleyi yine Müslüman sinemacılara bağladım ama. Yine 'çakacağım', değil mi? Yine hadsizlik edeceğim. Yine boyumdan büyük, yaşımdan âlâ sözler söyleyip, kendimi bi' nane sanacağım. Öyle olsun ağalar. Varsın öyle görün. Varsın... Yeter ki, lafzım bir şahsın zihnine değsin; yetmesin, gönlüne insin. Varsın siz 'öyle sanın'; yeter ki gayem bir gencin dimağına ulaşsın.

Sitem değil bu. Belki gönderme. Fakat uzatmayacağım. Böyle taraklarda bezim olmadığını az çok anlamışsınızdır. Evet, garip garip eleştiriler alıyor, yaşımla, saçımla-sakalımla yazdıklarım yorumlanıyor. Çok umursadığımı söyleyemeyeceğim. Bu satırlarda belirtmemin sebebi ise farkındalığımı ortaya koyabilmek.

Sanat diyordum. Sinema diyordum. Bakış açısı diyordum...

Doğu medeniyeti birçok sebepten (daha çok inançtan ötürü) imgesel yaklaşımlarla sanat icra etmiştir. Dolaylı anlatım, hemen bütün Doğu sanatlarının belirgin özelliğidir. Mesela; cinsellik girmez satıra, görüntüye, lafza. Ama öylesine deruni bir anlatım oluşturulur ki, kutsallar ihlal edilmeden maksat hasıl olur.

İşte sinemamızın ihtiyaç duyduğu da budur. Müslümanların dertlerini, meselelerini, dünyaya bakışlarını anlatırken bu nüans gözardı ediliyor. Daha doğrusu, sinema yapanlarda bu 'özellik' yok. Ya da özellikle tercih etmiyorlar.

Hür Adam filmi bu meselenin son örneği. Önceki yazımda genel olarak vasatı aşmış olarak nitelendirdim. Kısmen başarılı derken de 'maksat açısından' yorumda bulundum. Sinema bağlamında esaslı bir izahatta bulunmak gerekirse, Milli/İslami/Beyaz Sinema ürünü olarak yine propagandist, yine didaktik ve yine -sanat açısından- yetersizdi.

On gün kadar önce basın gösteriminde izlediğimizden beri çevremizdeki sinema gönüllüleri ile fikir alışverişinde bulunuyoruz. Ve genel kanının bu olduğunu görüyorum.

Sadece Atatürk ile Said Nursi görüşmesindeki 'insan, sıkıntılı Atatürk' portresinden ötürü bile filmin izlenmesi gerektiğini söylemiştim. Hâlâ aynı kanaatteyim. Birileri filmi kötülemek için bahane üretirken 'izlenme gerekçelerini' sıralıyorum. Lakin bu, filmin sorunlarını görmezden geleceğimiz manasına gelmez.

Mesele sadece Hür Adam değil. Gündemde olduğu ve tartışıldığı için bir kez daha belirtme gereği duydum. Son örnek olarak da 'yapılmaması gereken şeyler' başlığı ile ileride yine ele alacağızdır.

Dönelim yeniden 'Müslümanların sinema yapması' konusuna.

Nasıl bir film dili oluşturulabileceği konusu bugüne kadar çokça tartışıldı, elbet. Bir sonuca varıldı mı? Eserlere bakılacak olursa; hayır. Ya da varılan sonuç yanlış. Sağlıklı bir zeminde gerekirse defalarca ele alınmalı. Bıkmadan. Yeniden ve yeniden. Bu bir tercih değil, zaruret. Müslümanlar sinemaya artık gereken önemi vermeli.

2010'da 40 milyondan fazla izleyici sinemaya gitmiş. Korsanı da oransal olarak hesaba katacak olursanız, on milyonlarca kişi film izliyor. Peki izleyenler arasında Müslüman hassasiyetleri olanlar yok mu? Sorsanız, yarısından fazlası 'evet' diyecek. O halde nasıl zaruret olmasın?

Müslümanlar; sinema diyorum. Haydi diyorum.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Kültür bölümü’nde 09.01.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: abdülhamit, güler, sinema, gişe, hasılat,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.

Yazar

Abdülhamit Güler

araştırmacı yazar

  • Özgeçmişyazarı tanımak ister misiniz?
  • Arşivyazarın diğer tüm makaleleri
  • Mesajyazarla iletişim kurmak için
  1. Bu yazarı benim yazarlarıma ekle
  2. Tüm yazarlar
  • Yazarın

    diğer yazı dizileri en çok yorumlananlar en çok tıklananlar en çok tavsiye edilenler
    1. Merhaba, başlıyoruz...
    2. Sizin sahneniz size, benim sahnem bana
    3. Kürt Sineması; bir yabancı film furyası!
    4. Hepimiz kötüyüz, çünkü hepimiz iyiyiz
    5. Sade bir Press hali
    6. "Herhangi bir yer Oscar'ı" ile...
    7. Benim bildiğim aşk, bu filmi evire çevire döver
    8. Ben güzele 'Biutiful' demem...
    9. Hür Adam, KV-Filistin ve propagandist dil
    10. Sinemamız üzerine bir tutam Filistin toprağı serpildi
    1. Merhaba, başlıyoruz...
    2. Sinema nedir?
    3. Kürt Sineması; bir yabancı film furyası!
    4. Gölgesizlerin hikayesi: Av Mevsimi
    5. Film tavsiyesi bekleyenlere...
    6. Siyaset-Sanat ilişkisi
    7. Türkiye'de 'genel izleyici' ve sinema
    8. Sinema; zamanı kullanan şiirsel bir ayna...
    9. En büyük beyaz perde ve en eski sinema kuramcısı
    10. Benim bildiğim aşk, bu filmi evire çevire döver
    1. Hür Adam, KV-Filistin ve propagandist dil
    2. Mavi Marmara yakında sinemalarda!
    3. Sinema ile tanıştıramadıklarımızdan mısınız?
    4. En büyük beyaz perde ve en eski sinema kuramcısı
    5. Türkiye'de 'genel izleyici' ve sinema
    6. Filistin'den önce filmlerine gidin!
    7. Tahran'da bir film ve anlattıkları...
    8. Her öykü başta kısadır
    9. Ölmeyi tercihe edenlere rüya davetiyesi
    10. Film tavsiyesi bekleyenlere...
    1. İstenen kriterde içerik bulunamadı !
  • Kültür

    1. Şiirin kalesinde Türk şiiri
    2. Hece dergisinde Kalmak
    3. Tasavvuf Seni Çağırıyor
    4. Tarım ve İnsan Ulusal Fotoğraf Yarışması için başvurular başladı
    5. Goethe Enstitüsü 2012 Grimm Yılı Edebiyat Çeviri Yarışması yapıyor
    6. Altın Koza Film Festivali jüri başkanı belli oldu
    7. Van Kalesi surları restore ediliyor
    8. Tekkeler niye kapatıldı?
    9. Savaşın acı dolu izleri bu müzede
    10. Zile Kalesi restore ediliyor
  • Diğer

    1. Vücuda Şifa Kaynağı(Çemenotu)
    2. '1961, 1982 değil 2023 anayasasını yapmak istiyoruz'
    3. 'El bombası attılar'
    4. 'Kürtaj yasaklanmalı'
    5. Yazıcıoğlu soruşturmasında 3 tahliye
    6. "Öğretmenine sahip çık"
    7. Başörtülü öğretmen haklarını istiyor
    8. 10 tane görevim var
    9. Kırmızı bülten isteme yetkimiz yok
    10. Birden fazla sınav dönemi
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Bu olacak Ayasofya!
    3. Ya Allah!
    4. Fethimiz mübarek olsun!
    5. Şok Detay
    6. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    7. Fethin erleri hocasıyla buluştu
    8. İstanbul, İslam dünyasının liderlerine ev sahipliği yapacak
    9. Terör Dehşeti
    10. Kahraman polis can kaybını önledi
  • Çok Yorumlanan

    1. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    2. Zile Kalesi restore ediliyor
    3. Hollande Afganistan'da 'farklı' şekilde kalacak!
    4. Savaşın acı dolu izleri bu müzede
    5. Tekkeler niye kapatıldı?
    6. Küresel ekonomide "Yunan" korkusu
    7. Fransa'yı topa tuttu
    8. Katılım Bankaları yüzde 20'yi hedefliyor
    9. Bol keseden laf var
    10. Avrupa'da resesyon Rusya'da siyasi krize dönüşür
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
shape
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek