milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

29 MAY 2012 SAL
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • DALGA ASKERİ AŞAMADI
  • SİYONİST KATİLLER TUTUKLANABİLİR
  • ÜMMET, İSLAM BİRLİĞİ'Nİ BEKLİYOR
  • KADIN GARSON ZORUNLULUĞU
  • DEVLET DE ÖZAL'IN ÖLÜMÜNÜ ŞÜPHELİ BULDU
  • VÜCUDA ŞİFA KAYNAĞI(ÇEMENOTU)
  • YA ALLAH!
  • YENİ BİR DÜZEN KURMANIN VAKTİ GELDİ
  • MÜSLÜMAN GENÇLER İSTANBUL'DA BULUŞTU
  • FETİH NAMAZI

Mükemmeliyetçilik sorun mudur?

10 EYLÜL 2011
CMT 01:25

[-] Normal [+]
  • Aile Hayat
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

12 yaşındaki oğlum aşırı mükemmeliyetçi bir çocuk. Her şeyi kusursuz yapmak istiyor, bu da onun başarısını etkiliyor. Ödevlerini yaparken küçük ayrıntılara dahi vakit harcadığından konunun özünü kavrayamıyor. Okul içinde yapılan etkinliklere de katılamıyor, anne yapaman deyip işin içinden çıkıyor. Çünkü, o her şeyi dört dörtlük yapmak istiyor ve yaptığı işi bu şekilde yapamayacağına inanıyorsa uzak kalmayı tercih ediyor. Oğlum bu alışkanlığından dolayı pek arkadaş edinemiyor. Arkadaşının küçük bir kusurunu gördüğünde hemen terk ediyor. Çok fazla detaylara takıldığı için, eli de çok yavaş ödevlerini yaparken saatlerce vakit harcıyor. Daha şimdiden üniversiteyi kazanamayacağına dair karamsar hayaller kuruyor ve bu takdirde ne yapabilirim diye düşünüyor. Odasında küçük bir eşyanın yeri değişse kıyameti koparıyor... Eşimle ben de mükemmeliyetçiyiz, yaptığımız işin mükemmel olmasını isteriz ama bu bizim hayatımıza hergangi bir zarar vermedi. Ama çocuğum için üzülüyorum, bu durumda ne yapabilirim? S. H.

Orta yol rahatlıktır

Çocuklarda mükemmeliyetçilik anlayışı, ailenin tutumuyla yakından ilgilidir. Ailenin ve çevrenin çocuktan yüksek beklentilerinin olması onun üzerinde bir baskı oluşturarak mükemmel olma noktasında zorlamaktadır. Çünkü kendisine atfedilen beklentiler neticesinde çocuğun iç dünyasında "başarılı olmadığım, yaptığım işleri en iyi şekilde yapmadığım sürece ailemin ve çevremin sevgisini kaybedebilirim" inancı yerleşmektedir. Bu nedenle çocuk, derslerden düşük not aldığında, yaptığı işler ya da davranışları konusunda eleştirildiğinde sevgi nesnesini kaybedeceği duygusuna kapılarak panik yapmakta ve düş kırıklığına uğramaktadır. Bu durumda çocuk beklediği sonuca ulaşamadığında, ortaya çıkan kaygıyla başa çıkabilmek için mücadele eder ve bu dönem, iştahsızlık, uyku bozukluğu panik durumlar iletişim sorunları görülebilir. Böyle bir duruma zemin hazırlamamak için, öncelikle kendi yaşam tarzınızı değiştirerek mükemmeliyetçilik yerine, olayları olduğu gibi kabul etmeye çalışın. Ve işlerinizi istediğiniz yeterlilikte yapamadığınız zamanlarda da bunun normal olduğunu kabul edin. Ayrıca, çocuğa karşı beklentilerinizi yüksek tutmayın, onun yeteneklerini kişisel farklılıklarını da dikkate alın. Neden en iyi olmadın, neden şu değil bu notu almadın tarzında cümleler sarf etmeyin. Eleştirmeyin... Orta halli biri olmaya teşvik edin.

Bağımlı biriyim

30 yaşında bir bayanım. Bir şirkette eleman olarak çalışıyorum. Fakat işimi yaparken ve insanlarla iletişim kurarken zorlanıyorum. Küçüklüğümden beri bağımlı biriyim. Bir başkasına sormadan kararlarımı özgürce veremiyorum. Sevdiğim insanlara hemen bağlanıyorum ve onlardan ayrılamıyorum. İyi bir işim var ve burada başarılı olmaya çalışıyorum ama yapamıyorum. Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum. N.Y.

Kararlarınızı kendiniz verin

Anne babaların, aşırı katı kuralcı ve baskıcı olması çocuk üzerinde bağımlılığa neden olabileceği gibi, aşır disiplinsiz, aşırı korumacı ve çocuğun bireysel becerilerini geliştirmesine fırsat tanımayan ortamlar da bu davranışa zemin hazırlayabiliyor. Bağımlı kişi, kendi kararlarını vermekte ve özgürce hareket etmekte zorlanır. Sorumluluk almaktan da kaçabilir, sevdiği nesnelerden ayrıldığında büyük bir çökkünlük yaşayabilir ve sürekli terk edilme kaygısıyla hareket edebilir,.

Bu durumdan kurtulmak için, kendinizle ilgili kararlarınızı bağımsız bir şekilde alınız ve bu konuda ortaya çıkacak risklere karşı güç geliştirmeye çalışınız. Bağımlılık yaşan bir kişi için en zor iş bağımsızlıktır. Hayatınızla ilgili kararlarda ve bireysel çabalarınızda aile büyüklerinizle istişare yapabilirsiniz fakat kendi karar mekanizmanızı da işler hale getirmeli ve bağımsızlaşmaya çalışmalısınız. Bu konuda kararlarınızı gözden geçirmeye ve doğru kararlar vermeye çalışın ve bunun için kendinize düzenli bir program çizerek, bu program doğrultusunda uygulamalar yapın.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Aile Hayat bölümü’nde 10.09.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: kadın, erkek, müslüman, islam, evlilik, aile, peygamber, mason, boşanma, cemaat, müctehid, bbc belgesel,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.

Yazar

Fatma Tuncer

araştırmacı yazar

  • Özgeçmişyazarı tanımak ister misiniz?
  • Arşivyazarın diğer tüm makaleleri
  • Mesajyazarla iletişim kurmak için
  1. Bu yazarı benim yazarlarıma ekle
  2. Tüm yazarlar
  • Yazarın

    diğer yazı dizileri en çok yorumlananlar en çok tıklananlar en çok tavsiye edilenler
    1. Bu yazıyı neden geç yazdım?
    2. Herşey emanet
    3. Büyükannenin devleti
    4. Hayat denen şey
    5. Neden kendimizden kaçarız?
    6. Annenin yerini tutar mı?
    7. Vicdanlarda mahkeme kurulmalı
    8. Birkaç dakika düşünmez misiniz (2)
    9. Birkaç dakika düşünmez misiniz (1)
    10. İnsan olmak kolay değil (2)
    1. İletişim nedir? (I)
    2. İş arıyorum
    3. Çocuğum sürekli ağlıyor
    4. Borderline nedir?
    5. Öğrenilmiş çaresizlik
    6. Eğitim ailede başlar
    7. İnsanın yalnızlığı
    8. Okuma alışkanlığı kazanmak istiyorum
    9. Obsesif biriyim
    10. Kaynanam yuvamı yıkıyor
    1. Çocuğum sürekli ağlıyor
    2. Korkularımız
    3. Zaman akıp gidiyor
    4. Hayattan zevk almıyorum
    5. Düzensiz yaşıyorum
    6. Moda ve tesettür
    7. İnsanın yalnızlığı
    8. Çocuğum tırnak yiyor
    9. Borderline nedir?
    10. Ailem bana baskı yapıyor
    1. İstenen kriterde içerik bulunamadı !
  • Aile Hayat

    1. Kaybetmekten korkarız
    2. Erken düşen süt dişleri gelişim problemlerine yol açıyor
    3. Kardeşliğin zirvesi
    4. Vakit Nakittir
    5. İftira edenlerden Allah korusun
    6. Türkiye'de yılda 10 bin çocuk kalp rahatsızlığıyla doğuyor
    7. Çocuklarda okul fobisi
    8. MS hastaları için internette yanlış bilgilendirme tuzakları
    9. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    10. En ağır imtihanları onlar yaşadı
  • Diğer

    1. Vücuda Şifa Kaynağı(Çemenotu)
    2. '1961, 1982 değil 2023 anayasasını yapmak istiyoruz'
    3. 'El bombası attılar'
    4. 'Kürtaj yasaklanmalı'
    5. Yazıcıoğlu soruşturmasında 3 tahliye
    6. "Öğretmenine sahip çık"
    7. Başörtülü öğretmen haklarını istiyor
    8. 10 tane görevim var
    9. Kırmızı bülten isteme yetkimiz yok
    10. Birden fazla sınav dönemi
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Bu olacak Ayasofya!
    3. Ya Allah!
    4. Fethimiz mübarek olsun!
    5. Şok Detay
    6. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    7. Fethin erleri hocasıyla buluştu
    8. İstanbul, İslam dünyasının liderlerine ev sahipliği yapacak
    9. Terör Dehşeti
    10. Kahraman polis can kaybını önledi
  • Çok Yorumlanan

    1. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    2. Zile Kalesi restore ediliyor
    3. Hollande Afganistan'da 'farklı' şekilde kalacak!
    4. Savaşın acı dolu izleri bu müzede
    5. Tekkeler niye kapatıldı?
    6. Küresel ekonomide "Yunan" korkusu
    7. Fransa'yı topa tuttu
    8. Katılım Bankaları yüzde 20'yi hedefliyor
    9. Bol keseden laf var
    10. Avrupa'da resesyon Rusya'da siyasi krize dönüşür
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
shape
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek