milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

10 ŞUB 2012 CUM
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • DERİN SAVAŞ
  • BİLMECE YUMAĞI
  • 'ORTADA SUÇ FALAN YOK'
  • DAVASININ ERİYDİ
  • TEZKEREYLE Mİ DÖNECEK?
  • FİDAN'I KİM HARCAMAK İSTİYOR ?
  • DIŞA BAĞIMLI OLARAK BÜYÜK DEVLET OLUNAMAZ
  • BİR ÜLKENİN BAŞBAKANI, EMPERYALİST PROJE İÇERİSİNDE YER ALABİLİR Mİ?
  • FATİH'İN KARADAN YÜRÜTTÜĞÜ GEMİLERİN BELGESİ BULUNDU
  • BÇG'Yİ DE GÖRÜN

Minare ve çan kulesi

28 AĞUSTOS 2010
CMT 02:45

[-] Normal [+]
  • Dünya
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

New York'ta yapılması tasarlanan İslam merkezi çerçeveli tartışmaların akisleri Avrupa'da da kendini hissettiriyor.  Avrupa kıtasında da artan bir biçimde İslam'a karşı müsamahasızlık örnekleri ortaya çıkıyor. Sözgelimi, İsviçre'de çok tartışmalı bir biçimde minarelerin yasaklanması için referandum yapıldı ve yasak geldi. Halen tartışmalar dinmiş de değil. İsviçre fazlasıyla Hıristiyan sembolizmini yaşayan ve yaşatan bir ülke. Hıristiyanlık değerleriyle meşbu bir halde. Sözgelimi, tarihten bu yana papaların özel muhafızlığını bu ülkenin seçilmiş gençleri yapıyor. Sebebi, Kilise'ye olan ispatlanmış sadakatleri olmasıdır. Dolayısıyla onlara iki sembolden birisi fazla geliyor. Minare İslam'ı ve değerlerini temsil ederken Hıristiyanlığı temsil eden de çan kulesidir. Saraybosna'da yüzyıllardır minare ile çan kuleleri birlikte yan yana yaşarken biraz ötesinde İsviçre minare sembolünü kaldıramıyor ve tahammül edemiyor. Dolayısıyla, Sıfır Noktasında Cami tartışmalarına benzer tartışmalar Avrupa kıtasında da yayılıyor ve yaşanıyor. Bu bağlamda, tarihi Dom Kilisesi'nin bulunduğu Köln'de devasa bir caminin yapılması da o diyarda benzeri gürültüler kopardı. Dom Kilisesi, Köln şehrinin manevi sembolü ve simgesidir. Dolayısıyla burada büyük bir caminin yapılması Köln'ün tarihi karakterini de ve simgesini de gölgeliyor. En azından Merkel gibiler tarafından böyle algılanıyor. Tarihi olarak birbirine karşı konumlandırılmış semboller Köln'de bundan böyle yan yana yaşayacak. Lakin elbette tarihin etkisinde yaşayan ve bunu aşamamış kimileri tarafından bu gelişmelerin hazmı kolay değil. İstanbul ziyaretinde Ayasofya ve Sultan Ahmet Camilerini gezerek hayranlığını dile getiren Almanya Başbakanı Merkel bu bağlamda tarihi bir söz söylemişti.  Angela Merkel'in CDU Kurultayı'nda "cami minareleri kilise çan kulelerinin boyunu geçemez" sözleri yankılanmıştı.

Esasen tarihte yaşayan ve onu aşamamış birisi için bu sözlere fazlasıyla hak vermemek elde değil. Dolayısıyla kanımca Merkel değişim döneminde tarihte yaşadığı için anakronik bir vaziyete düşmüştür. Yani tarihin seyrini yakalayamamıştır.  Avrupa bir biçimde dine veda ediyor. Özellikle de Hıristiyanlığa. Buradaki boşluğu ya dünyevi ideolojiler ve eğilimler dolduracak ya da inanç eksenli yapılar veya eğilimler dolduracaktır. Dolayısıyla inanç ekseni yerine boşluğu inançsızlık veya seküler eğilim ve algıların doldurulmasını istemek veya savunmak olsa olsa miadını doldurmuş yerinde olmayan bir taassup olur. Lakin 'papaz kızı' olarak da bilinen Merkel'in yarasını da anlamak gerekiyor. Onun derdi Hıristiyanlık değerlerini muhafaza etmekten ziyade rakip olarak algıladığı dine ön vermemek ve önünü açmamak olarak da görülebilir.

Aslında Merkel'in sözleri tersinden bizim fıkıh literatürümüzün bir yansıması gibidir. Sözgelimi, İslam diyarında (Daru'l İslam) gayri Müslimlere ait yapıların Müslümanlara ait yapılardan daha muhteşem ve yüksek olması sınırlandırılmış veya buna müsaade edilmemiştir. Fiiliyatta farklı uygulamalar olsa da en azından teoride özellikle Şafiiler gayri Müslimlere ait yapılarının Müslümanların yapılarından yüksek olmasının engellenmesi vacip olarak değerlendirmişlerdir. Fıkıh kitaplarımız bunun illetini izzet olarak vermektedir. İbni Abidin de Reddü'l Muhtar'da, ulamanın gayri Müslimlerin Müslümanlara ait binalardan daha yüksek binalar yapamayacaklarına dair kavillerini ve sözlerini aktarır. Bazı alimler yükselti noktasında karşı çıkarken bazıları da Müslümanlara ait yapılarla gayri Müslimlere ait yapıların uzunlukta eşit olmasına da karşı çıkmışlardır. Yükselti gibi eşitliğe de karşı çıkanlar olmuştur. Lakin ikinci hususta, yani eşitlik meselesinde genel bir kabul ve tutum yoktur. Dolayısıyla buradan bakarak yine de Merkel'in savunduğu tezin İslam'da birebir izdüşümünün olmadığını söyleyebiliriz. Bu bağlamda, Merkel'in anakronik bir vaziyet yaşadığını ifade etmiştik. Zira, İslami sembollerin Batı'da yaygınlaşması yeni bir çağın ve çığırın başında olduğumuzun göstergesidir. Bu çağın karakteri de Hıristiyanlığın kendisini İslam'da bulması ve keşfetmesidir. Gerçek ve saf Hıristiyanlık İslam'da mündemiçtir. Hıristiyanlık çelişkilerinden ancak İslam sayesinde ve İslam içinde arınabilir. Dolayısıyla İslam'a rakip değil; tashih edici ve regülatör olarak bakmaları gerekir. Hadislerde haber verildiği gibi Hazreti İsa nüzül ettiğinde bazı misyonlar icra edecektir. Hıristiyanlığı tashih ederek İslam'a iktida edecek ve uyacaktır. Bu bağlamda, muharref Hıristiyanlığın sembolü olan Haç kırılacağı gibi domuz öldürülecek (yani yenmesi onlarca da yasak olacak) ve buna mukabil İslam'la musalaha ettikleri ve değerlerini kabul ettikleri için üzerlerindeki cizye de kaldırılacaktır. O günlerin arifesinde olduğumuzun göstergeleri, minarelerin, kaderin bir cilvesi olarak kendi diyarında çan kuleleri ile yarışması ve bazen de bizzat içi boşalan ve cemaatsiz kalan kiliselerin Müslümanlaşarak cami haline gelmesidir. Bu geçmişte hayal bile edilemezdi. İslam farkı; orjinal ile deforme olmuşun farkıdır.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Dünya bölümü’nde 28.08.2010 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: minare, ezan, cami,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.

Yazar

Mustafa Özcan

araştırmacı yazar

  • Özgeçmişyazarı tanımak ister misiniz?
  • Arşivyazarın diğer tüm makaleleri
  • Mesajyazarla iletişim kurmak için
  1. Bu yazarı benim yazarlarıma ekle
  2. Tüm yazarlar
  • Yazarın

    diğer yazı dizileri en çok yorumlananlar en çok tıklananlar en çok tavsiye edilenler
    1. Hakka uğurladığımız dostlar
    2. Rahmetü'l mühdat
    3. İnsanlığın rehberi ve yolun gözcüsü
    4. Profesyonel acemiler!
    5. Türkiye'nin Harkileri!
    6. Dink'i King yapanlar!
    7. Fransız Devrimi'nden Arap Baharı'na
    8. 'Türkleri katleden Ermeni mücahid'
    9. Müslümansanız potansiyel soykırımcısınız !
    10. İki manyak!
    1. Tevrat’taki Obama şifresi
    2. Firavun’un rüyası ve Hazreti Yusuf’un tabirindeki sistem
    3. Açılımın İslami boyutu
    4. Devrimin İslamileştirilmesi
    5. Kürtlerden bağımsızlaşmak!
    6. Ne Musevi ne de Yahudi
    7. Ulusalcılık, liberalizm ve İslamcılık
    8. İleriye bakmak; Apo’yu aşmaktır
    9. 'Çılgın Türkler ve Şeyn Kürtler'
    10. Kırgızistan’da Patrona Halil Ayaklanması
    1. 'Çılgın Türkler ve Şeyn Kürtler'
    2. ‘Komplonun aktörleri’
    3. İşbirlikçilik, ılımlı İslam mıdır?
    4. Hüsnü ile Hasenibir de Livaneli
    5. Amerikan elçisinin hezeyanları!
    6. 'Gaza gelme, İpragaz'a gel!'
    7. Mevzideki adam
    8. Ekran kardeşliğinden Doğan kardeşliğine
    9. Casuslar evi
    10. ‘Zil takıp oynadım’
    1. İstenen kriterde içerik bulunamadı !
  • Dünya

    1. Nasrallah'tan Suriye rejimine destek
    2. 'Esad çok geç kaldı'
    3. Pentagon 'Suriye' hazırlığında
    4. Onlar hürriyet şehitleri
    5. 'Türkiye ile ortaklık yapacağız'
    6. Bu fotoğraftan 90 dakika önce katliam yaptı
    7. Rusya kısa süreli modern savaşlara hazırlanıyor
    8. Uluslararası Af Örgütü endişeli
    9. İstifa eden başkana tutuklama
    10. Haniye İran'a gidiyor
  • Diğer

    1. Cübbeli Ahmet Hoca'yı Kamalak savunacak
    2. İrtica.org kuradan çıktı
    3. 'Sanki savaşa gidermiş gibi konuşuyor'
    4. Darbecilerin kıydığı hayatlar
    5. MHP'li vekil, Bahçeli'nin disipline sevkini istiyor
    6. Görevimiz Meclisi çalıştırmak
    7. İktidar savaşı
    8. Doğan'a göre dava yanlışlıkla açıldı
    9. Tarihçi Yılmaz Öztuna vefat etti
    10. Yunanistan acı ilacı içmek üzere
  • Çok Okunanlar

    1. Gün ortasında camileri yaktılar
    2. “AKP’nin dindar nesli böyledir!”
    3. Fidan'ı kim harcamak istiyor ?
    4. Tezkereyle mi dönecek?
    5. Fatih'in karadan yürüttüğü gemilerin belgesi bulundu
    6. BÇG'yi de görün
    7. Mersin'de muhteşem Milli Gazete gecesi
    8. Bir ülkenin başbakanı, emperyalist proje içerisinde yer alabilir mi?
    9. "Erbakan'ın etkisi hiç bitmeyecek"
    10. 'Yeşil'e yakalama kararı!
  • Çok Yorumlanan

    1. Haniye İran'a gidiyor
    2. İstifa eden başkana tutuklama
    3. Uluslararası Af Örgütü endişeli
    4. Sinemanın Ankara'sı
    5. Humus'ta kan durmuyor
    6. Sahabe sadece inandık demekle yetinmemişti...
    7. Polonya'da 62 ölü var!
    8. İsrail'le sımsıkı biçimde birlikte çalışacağız
    9. Hamas ve El Fetih anlaştı; hükümeti Abbas kuracak
    10. 'Suriye ciddi bölünme tehlikesi geçiriyor'
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
shape
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Haberler | Bisiklet Mağazası | Bebek Mağazası | ticaretmerkezi.com.tr | Kombi | Bebek Ürünleri

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek