milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

10 ŞUB 2012 CUM
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • ÖĞRETMENLERE YÜKSEK LİSANS İMKANI
  • HALEP'TEKİ PATLAMALAR: "25 ÖLÜ, 175 YARALI"
  • BÖYLE BİR DAYATMAYA MUHALEFET OLARAK KESİNLİKLE BOYUN EĞMEYECEĞİZ
  • SURİYELİ MUHALİFLERİN SINIR DIŞI EDİLMESİNE TEPKİ
  • KAMPTA İSLAM DİNİNE SAYGISIZLIK HAD SAFHADA
  • ''MOBİL'' AİLE HEKİMLERİNİN İŞ YÜKÜ HAFİFLEYECEK

Kırgızistan’da Patrona Halil Ayaklanması

09 NİSAN 2010
CUM 05:45

[-] Normal [+]
  • Dünya
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Orta Asya'nın en istikrarsız ülkelerinin başında Kırgızistan geliyor. Bunun temel nedeni halkının genelde göçebeliğe daha yatkın olmasıdır. Arapça tabiriyle bedeviyet/göçebelik hali istikrarsızlık unsurlarının başında gelmektedir. Zira, göçebelik büyük ölçüde merkeziyete, düzene ve kurala karşıdır. Dolayısıyla devlet düzeninden ziyade kabile düzenine yatkındır. Türk kabileleri ve unsurları arasında göçebelikten yerleşik yapıya en son geçenler Kırgızlardır. Bu açıdan Bişkek'in düşmesi bize Bağdat'ın düşmesini hatırlattı. Yoğun dumanlar arasında en fazla dikkati çeken husus, yağma görüntüleriydi. Bağdat düşerken de böyle olmuştu. Bişkek'in bu ikinci düşüşü bize tam da birincisini hatırlatıyor. Asker Agayev'in devrilmesi ve Moskova'ya kaçmak zorunda kalmasını takip eden olaylar dizisinde Türklere ait işyerleri de hem kundaklanmış hem de yağmalanmıştı. Benzeri tabloyu televizyon başlarında Bağdat düşerken de görmüştük. Bağdat düşerken gördüğümüz hususlardan birisi de, arşivlerin, kütüphanelerin ve dosyaların da yakılması, yağmalanması ve kaçırılmasıydı. Bağdat ve Bişkek yağmalarını bizzat görmesek de ikisi arasında bir irtibat ve ilinti kurabiliyoruz.  Bir benzerini düşmesinden çok sonra Mogadişu'da bizzat müşahede etmiştim. Siad Barre'nin başkanlık sarayından geri kalan kırıntılardan biri olan son alafranga tuvalette el arabasına konulmuş ve kimsenin olmadığı başkanlık sarayından kaçırılıyordu. Başka kaçırılacak bir şey kalmayınca geride kalan en son şey alafranga tuvalet de olsa onu da götürüyorlardı. Alaturka olsaydı nasipsizlerin o şansı da olmayacaktı! Maalesef bu cehalet ile bedeviyetin izdivacının bir acı mahsulüdür.


Bişkek'in ikinci defa yakılması ve yağmalanması bize bir başka cihetle de Patrona Halil ayaklanmasını hatırlatıyor. Yabancı ajanslar sözbirliği etmiş gibi geçtikleri gözlem ve haberlerinde 18 yaşın altındaki mahmur gençlerin arbede çıkardıklarını ve yağmalama işlerine mübaşeret ettiklerini ortaya koyuyor.  Bu bıyıkları yeni terleyen gençler veya Kırgız tarzı Patrona Halil adayları Beyaz Saray'dan kaçan Kurmanbek Bakiyev yönetimini istibdat ve kayırmacılıkla suçluyorlar. Anlatılanların en azından bir kısmı muhtemelen doğrudur. Zira, devrik yönetimin mantalitesi de aynı idi. Yani idare tarzı kabilecilik tercihlerine dayalıydı. Bundan dolayı özel tercihlerinin olması ve bunları uygulaması muhtemelin ötesinde muhakkaktır. Lakin bu isyancıları ve yağmacılıklarını haklı çıkarmıyor. Asker Agayev'den sonra onun halefi Kurmanbek Bakiyev'e de aynısını reva gösterdiler. Dolayısıyla burada bir Patrona Halil mantığı var. Bunun merkezinde de yağmacılık sanatı bulunuyor. Bunun dışında dünya, etme bulma dünyasıdır ve Agayev'e yapılanlar bir şekilde halefi Bakiyev'e de yapılmış oldu.

Bişkek'te faaliyet gösteren özellikle Türk şirketleri de arbededen ve yağmalamadan nasiplerini ve paylarını almış bulunuyorlar. Bakiyev'in evi ve ikametgahı olan Beyaz Saray bile yağmalamadan kurtulamaz ise tabiatıyla yabancılara ve Türklere ait işyerlerinin de herhangi bir masuniyeti kalmayacaktır. Bu bağlamda, Beta Stores, Vefa Center, Goin AVM gibi büyük alışveriş merkezlerinde ve şehir merkezinde bulunan bazı mağazalarda, restoranlarda ve kafelerde yağmalama olayları yaşandığı tespit edildi. Arbede esnasında yağmalanan Beta Store mağazasında da bazı Türkler rehin kalmış.  Cumhurbaşkanı kaçmış ve nerede olduğu hakkında çelişkili haberler gelirken Başbakan Daniyer Üsenov da istifasını vermiş bulunuyor. Bunun sonucunda geçici bir kabine teşekkül etti ve bu kabinenin başına da muhalif liderlerden biri olan eski Dışişleri Bakanı Rosa Otunbayeva getirilmiştir.

Patrona Halil ayaklanması 28 Eylül, 1730'da başlayıp üç gün sürmüştür. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa idam edilmiş; Sultan III. Ahmed tahttan indirilmiş ve tahta I. Mahmud cülus etmiş ve sonradan Lale Devri adı verilecek devir sona erdirilmiştir. Zamanın tarihini yazan Mehmed Raşid Efendi ve İsmail Asım Efendi, tepkilerin ve öfkelerin korkunç bir ayaklanmaya dönüşmesinde, geceli gündüzlü ziyafetlerin, Çırağan eğlencelerinin, sefere çıkmak istemeyen padişahla sadrazamının Davutpaşa Sarayı bahçelerine gidip bülbül dinlemelerinin başrolü oynadığını yazarlar. Tarihçi Şem'danî-zâde ise daha pratik bir anlatım ile ayaklanmaya neden olan Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'yı "mirasyedi meşrep, gece gündüz zevku sefa icad idüb halkı aldatacak şey lazımdır deyû bayramlarda meydanlarda dolaplar, beşikler, atlı karıncalar, salıncaklar kurdurur; erkeklerle kadınları karışık salıncağa bindiren, salıncağa binub inerken babayiğit delikanlılara kadınları kucaklattıran, hoş-seda ile şarkılar söylettiren" kişi olarak tarif eder. Topluluk tepkilerini halk ihtilaline döndürmeyi başaranlar, gerçekte Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın siyasi hasımlarıydı. Patrona Halil ayaklanması ile Bişkek ayaklanmasının ortak yönü ayaklanmacıların ayak takımından oluşması ve şikayetlerinin de benzerliğidir.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Dünya bölümü’nde 09.04.2010 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: kazakistan, kırgızistan, sinir, asker, yağmalama,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.

Yazar

Mustafa Özcan

araştırmacı yazar

  • Özgeçmişyazarı tanımak ister misiniz?
  • Arşivyazarın diğer tüm makaleleri
  • Mesajyazarla iletişim kurmak için
  1. Bu yazarı benim yazarlarıma ekle
  2. Tüm yazarlar
  • Yazarın

    diğer yazı dizileri en çok yorumlananlar en çok tıklananlar en çok tavsiye edilenler
    1. Hakka uğurladığımız dostlar
    2. Rahmetü'l mühdat
    3. İnsanlığın rehberi ve yolun gözcüsü
    4. Profesyonel acemiler!
    5. Türkiye'nin Harkileri!
    6. Dink'i King yapanlar!
    7. Fransız Devrimi'nden Arap Baharı'na
    8. 'Türkleri katleden Ermeni mücahid'
    9. Müslümansanız potansiyel soykırımcısınız !
    10. İki manyak!
    1. Tevrat’taki Obama şifresi
    2. Firavun’un rüyası ve Hazreti Yusuf’un tabirindeki sistem
    3. Açılımın İslami boyutu
    4. Devrimin İslamileştirilmesi
    5. Kürtlerden bağımsızlaşmak!
    6. Ne Musevi ne de Yahudi
    7. Ulusalcılık, liberalizm ve İslamcılık
    8. İleriye bakmak; Apo’yu aşmaktır
    9. 'Çılgın Türkler ve Şeyn Kürtler'
    10. Kırgızistan’da Patrona Halil Ayaklanması
    1. 'Çılgın Türkler ve Şeyn Kürtler'
    2. ‘Komplonun aktörleri’
    3. İşbirlikçilik, ılımlı İslam mıdır?
    4. Hüsnü ile Hasenibir de Livaneli
    5. Amerikan elçisinin hezeyanları!
    6. 'Gaza gelme, İpragaz'a gel!'
    7. Mevzideki adam
    8. Ekran kardeşliğinden Doğan kardeşliğine
    9. Casuslar evi
    10. ‘Zil takıp oynadım’
    1. İstenen kriterde içerik bulunamadı !
  • Dünya

    1. Halep'teki patlamalar: "25 ölü, 175 yaralı"
    2. Suriyeli muhaliflerin sınır dışı edilmesine tepki
    3. Kazakistan'dan Kaşagan uyarısı
    4. Avrupa donuyor, Avustralya yanıyor
    5. Avro Bölgesi'nden yardım bekleyen Yunanistan'a kırmızı ışık
    6. Nasrallah'tan Suriye rejimine destek
    7. 'Esad çok geç kaldı'
    8. Pentagon 'Suriye' hazırlığında
    9. Onlar hürriyet şehitleri
    10. 'Türkiye ile ortaklık yapacağız'
  • Diğer

    1. Öğretmenlere yüksek lisans imkanı
    2. Böyle bir dayatmaya muhalefet olarak kesinlikle boyun eğmeyeceğiz
    3. Kampta İslam dinine saygısızlık had safhada
    4. ''Mobil'' aile hekimlerinin iş yükü hafifleyecek
    5. 881 yıldır ezan sesi yükselen cami
    6. Su kuşlarının sığınağı: Mogan
    7. RİDA, Afrika ve Türkiye'de 4 binden fazla yetime ulaştı
    8. ''Arama kurtarmadan sonra ilk yardım müdahalesi çok önemlidir''
    9. "Veli öğretmen diyalogu öğrenciye başarı getirir"
    10. Türkiye'nin en büyük barajında tarihi rekor
  • Çok Okunanlar

    1. Gün ortasında camileri yaktılar
    2. Fidan'ı kim harcamak istiyor ?
    3. “AKP’nin dindar nesli böyledir!”
    4. Tezkereyle mi dönecek?
    5. Fatih'in karadan yürüttüğü gemilerin belgesi bulundu
    6. BÇG'yi de görün
    7. Derin savaş
    8. Mersin'de muhteşem Milli Gazete gecesi
    9. Bir ülkenin başbakanı, emperyalist proje içerisinde yer alabilir mi?
    10. "Erbakan'ın etkisi hiç bitmeyecek"
  • Çok Yorumlanan

    1. Fidan'ı kim harcamak istiyor ?
    2. Cübbeli Ahmet Hoca'yı Kamalak savunacak
    3. Türkiye tohum üretim ve ihracatında rekor kırdı
    4. Haniye İran'a gidiyor
    5. İstifa eden başkana tutuklama
    6. Uluslararası Af Örgütü endişeli
    7. Sinemanın Ankara'sı
    8. Humus'ta kan durmuyor
    9. Sahabe sadece inandık demekle yetinmemişti...
    10. Polonya'da 62 ölü var!
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
shape
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Haberler | Bisiklet Mağazası | Bebek Mağazası | ticaretmerkezi.com.tr | Kombi | Bebek Ürünleri

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek