milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

29 MAY 2012 SAL
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • "HAMAS İLE MERKEZ SEÇİM KURULU ARASINDAKİ GÖRÜŞMELER OLUMLU GEÇTİ"
  • MOLOTOFLA SADECE PARMAKLARI DEĞİL, GELECEKLERİ DE KARARIYOR
  • "PASAPORT DEĞİŞİKLİĞİ VAR, KKTC İSMİNİN DEĞİŞMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"
  • 'PARAYI VER, DİKİLİ BİR AĞACIN OLSUN'

Kandil ve Mahmur nasıl boşalacak?

08 ARALIK 2009
SAL 04:15

[-] Normal [+]
  • Gündem
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Terörün sona ermesi ve açılımdan istenen sonucun alınabilmesi için Mahmur kampı ve Kandil'in boşaltılması şart olduğuna göre buraların nasıl boşalacağı sorusunun cevabı çok önemli. Sadece bugün değil açılımın ilk dillendirilmeye başlandığı günlerde de çok önemliydi. Bu sebeple Kuzey Irak'ın terör örgütü tarafından bir üs olarak kullanmasının önüne geçilmeden terörün sona ermesinin çok zor olduğunu bu köşede çeşitli kereler dile getirdim. Bu kampların boşaltılmasının da iki yolu olduğunu, bu yollardan birinin terör örgütünün kendiliğinden silah bırakma kararı alması ve elemanlarının ülkeye gelmeleri ya da bir başka ülkeye gitmeleridir. İkinci yol ise verilen mücadele sonunda artık terörle bir yere varamayacaklarını anlamalarıdır. Ne var ki 25 yılı aşkın bir süredir verilen mücadeleden istenen sonuç alınamamıştır. Bunun başta gelen sebebi ise teröristlerin Kuzey Irak'ta ve çeşitli Avrupa ülkelerinde barınma ve her türlü desteği bulmalarıdır.

Kısacası ısrarla terörün dış destekleri kırılmadan barış yolunda ciddi bir gelişme sağlamanın mümkün olmayacağını vurguluyorum. Bunu da başlatılmış olan açılıma karşı olduğum için değil bir gerçeğe dikkat çekmek adına yapıyorum. Ne var ki, bunu söyleyince de Başbakan Erdoğan kızıyor ve hemen, "Biz kimse ile pazarlık halinde değiliz, açılımın gerçekleşmesi için kimsenin onayını almaya ihtiyacımız yok" şeklinde açıklama yapıyor. Hiç kimse Türkiye'nin atacağı bir adım konusunda elbette bir başka ülke  ile pazarlığa girişmesini istenmez. Ancak, günümüz şartlarında özellikle dışarı ile bağlantısı olan konularda pazarlıklar devreye giriyor. Bu bakımdan pazarlık yapmakta değil, yapılacak pazarlıkta aldığınızdan fazlasını vermek eleştirilebilir. Bir ülke bir diğer ülke ile pazarlıklar sonucu bir şeyler temin etmiş ise akla ilk gelen soru bu elde edilen desteğin ne karşılığında olduğudur.

Böyle olunca da Başbakan Erdoğan'ın  Obama ile görüşmesinin sonucu büyük önem kazanıyor. Belli ki terör örgütü kendisine destek veren ülke ve örgütlerden ümidini henüz kesmemiştir. Bu destek kesilmediği sürece de terör örgütünü Mahmur ve Kandil Dağı'ndan sökmek sanıldığı kadar kolay olmayacaktır. Daha doğrusu sökmekten çok örgütün dağılma sürecine girmesi zaman alacaktır. Türkiye'nin terörle mücadelesinde ABD, Irak ve Kuzey Irak yönetimi samimi olarak destek vermedikleri sürece terör başımızın belası olmaya devam edecek gibi görünüyor. Böyle olunca da Obama, Başbakan Erdoğan ile  görüşmesinde Afganistan'a Türk askeri gönderilmesi konusunu ağırlıklı olarak masaya getirmesi sürpriz olmaz. Yapılan açıklamalarda Türkiye'nin savaşmak için değil eğitim için Afganistan'a yeni asker gönderilmesinin mümkün olduğu belirtiliyor. Bu açıklamaların ABD yönetimini tatmin edip etmediğini, sanırım Obama-Erdoğan görüşmesi ortaya koşacaktır. Eğer etmemiş ise gönderilecek asker sayısının artırılması ve bu askerlerin sadece eğitim amaçlı olup olmayacağı da görüşülecektir. Hiç istemiyorum ama ABD Türkiye'ye vereceği her desteği mutlaka bir başka isteğe bağlamaktadır. Bu defa terörle mücadele konusunda da benzer bir talebin Afganistan'a gönderilecek askerlerle bağlantılandırılması sürpriz olmaz.

Çünkü görünen o ki DTP'nin desteği ile başlatılan açılım sürecinin sona ermesi biraz hayal gibi. Zaten Başbakan'da  başından beri DTP'ye güvenilemeyeceğini bildiklerini ifade etti. Bırakın desteği son birkaç aydır sergilenen tavır sanki terörün sona ermesini istemiyor gibi bir görüntü veriliyor.

Aslında ülkemize yönelik terörün sona erdirilmesi kısa zamanda mümkün olabilir. Bunun için tekrar ediyorum ABD'nin samimi olarak devreye girmesi gerekiyor. Kuzey Irak yönetimi lafa gelince terörün sona ermesi için ellerinden geleni yapacaklarını söylemelerine karşılık şimdiye kadar ciddi bir şey yapmadıkları görülüyor. Buna karşılık Irak yönetiminin de düne göre farklı bir uygulamanın içine girmediği dikkatten kaçmıyor. Denebilir ki Irak'ta oturmuş bir merkezi yönetim olmadığı için Kuzey Irak üzerinde etkili olamıyor. Kuzey Irak yönetimi ise Türkiye'nin terörle meşgul edilmesinin işine yaradığını düşünüyor olabilir. Bu bakımdan tüm bu hesapların yeniden değerlendirilmesi Irak'ta işgalci olarak bulunan ABD'nin tavrına bağlı kalıyor. ABD'nin ne yapacağı, daha doğrusu geleceğe dönük hesapları ile Türkiye'nin isteklerinin uyumlu hale gelmesi gerekiyor. ABD'nin geleceğe dönük hesaplarının başında Irak'tan çekilmesinin ardından buradaki çıkarlarının nasıl korunacağıdır. Bu korumada ABD geride kimleri ve hangi örgütleri bırakacaktır? Bu soruların cevabı netleşmediği sürece Türkiye kendi göbeğini kendisi kesmek durumunda kalacaktır.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Gündem bölümü’nde 08.12.2009 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: kürt, açılım, şeytan, parti, demokrasi, tbmm, hüseyin çelik, danıştay, pkk, kandil, mahmur,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.

Yazar

Abdülkadir Özkan

araştırmacı yazar

  • Özgeçmişyazarı tanımak ister misiniz?
  • Arşivyazarın diğer tüm makaleleri
  • Mesajyazarla iletişim kurmak için
  1. Bu yazarı benim yazarlarıma ekle
  2. Tüm yazarlar
  • Yazarın

    diğer yazı dizileri en çok yorumlananlar en çok tıklananlar en çok tavsiye edilenler
    1. Barışı, barış örgütleri engelliyor !..
    2. Terörün dış destekleri biliniyor ama bir şey yapılamıyor
    3. Lüzumlu eşyalar haciz edilemeyecek
    4. Açıklama için bugüne kadar beklemeye gerek var mıydı?
    5. Eylem değil eylemsi
    6. Cumartesi günü İstanbul'da buluşalım
    7. Isıtan ortada, ısıttıran nerede?
    8. Bomboş bir evde yatak odası ne işe yarar?
    9. O yalan bu yalan, fili yuttu bir yılan!..
    10. Sağlık çalışanlarının sorunları
    1. Dersim Olayı ve cevapsız kalan soru
    2. Davos'un gerçek ruhu işte bu!..
    3. Demokratik darbe olur mu?
    4. Sağcısı da, solcusu da aynı!..
    5. TV’deki öfkeli kız
    6. İşte bu olmadı Sayın Cumhurbaşkanım
    7. Bir özelleştirme ya da satış
    8. Yahudi Lobisi bastırdıkça geri adım atılıyor
    9. Kıbrıs unutturuluyor mu?
    10. Anayasa Mahkemesi'nin kararı belli mi?
    1. Nuh; yalan da kıvırma da sana yakışmadı
    2. Yahudi Lobisi bastırdıkça geri adım atılıyor
    3. Seçimler, ulusalcı laikler ve medya
    4. İslâm dünyası lafla kandırılacak sanılmasın
    5. Açılım açılmadan kapanıyor mu?
    6. Statükonun devamını isteyenler kendilerini halkın yerine koyuyor
    7. Yasalar herkesi bağlamaz mı?
    8. Dersim Olayı ve cevapsız kalan soru
    9. 28 Şubat süreci gerçekten bitti mi?
    10. Kişisel tepki mi, çetelerin rolü var mı?
    1. İstenen kriterde içerik bulunamadı !
  • Gündem

    1. '1961, 1982 değil 2023 anayasasını yapmak istiyoruz'
    2. 'El bombası attılar'
    3. 'Kürtaj yasaklanmalı'
    4. Yazıcıoğlu soruşturmasında 3 tahliye
    5. "Öğretmenine sahip çık"
    6. Dalga askeri aşamadı
    7. Siyonist katiller tutuklanabilir
    8. Ümmet, İslam Birliği'ni bekliyor
    9. Kadın garson zorunluluğu
    10. Devlet de Özal'ın ölümünü şüpheli buldu
  • Diğer

    1. Hatib: "İsrail sahte mezarlar aracılığıyla tarihi çarpıtıyor"
    2. Pakistan'dan füze denemesi
    3. Filistin'de milli mutabakat hükümeti görüşmeleri Kahire'de başladı
    4. Fatih Sultan Mehmet'in türbesini ziyaretle başladı
    5. PKK Iğdır'da 10 kişiyi kaçırdı
    6. Pakistan'da enerji krizi elektrik açığı 7200 megavata çıktı
    7. Amasya'da otomobil kamyona çarptı: 4 ölü, 1 yaralı
    8. Ayasofya önünde namazlı eylem
    9. Semih El Hamavi: "Annan Planı muhaliflere ölüm getiriyor"
    10. Gül: İstanbul, insanlığın ortak hafızasını taşıyan eşsiz bir şehir
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Bu olacak Ayasofya!
    3. Ya Allah!
    4. Fethimiz mübarek olsun!
    5. Şok Detay
    6. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    7. Kadın garson zorunluluğu
    8. Fethin erleri hocasıyla buluştu
    9. Dalga askeri aşamadı
    10. Memura maaş farkı ve gecikme zammı
  • Çok Yorumlanan

    1. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    2. Zile Kalesi restore ediliyor
    3. Hollande Afganistan'da 'farklı' şekilde kalacak!
    4. Savaşın acı dolu izleri bu müzede
    5. Tekkeler niye kapatıldı?
    6. Küresel ekonomide "Yunan" korkusu
    7. Fransa'yı topa tuttu
    8. Katılım Bankaları yüzde 20'yi hedefliyor
    9. Bol keseden laf var
    10. Avrupa'da resesyon Rusya'da siyasi krize dönüşür
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
shape
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek