milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

29 MAY 2012 SAL
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • "PASAPORT DEĞİŞİKLİĞİ VAR, KKTC İSMİNİN DEĞİŞMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"
  • 'PARAYI VER, DİKİLİ BİR AĞACIN OLSUN'

Kalem, yazarın onurudur

30 MART 2010
SAL 03:05

[-] Normal [+]
  • Gündem
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Karakter ve kişilikler değişken değildir. Ruhlar ezel âleminde yaratılırken bir kişilik iledirler.

Yakın zamanda yoğunlaştığım Ebubekir Efendimizin hayatı ve ruh dünyasıyla ilgili ezelden ebede uzanan yolculuğundaki kişilik göstergesi bir insan için tanımlayıcı ve belirleyicidir. Onun, hayatı boyunca içinde bulunduğu durum hem kendisi hem de insanlık için tanımlayıcı.

Bir insan ömrü sanıldığı gibi çok uzun değil. İlerleyen zamana doğru yolculuk yapılırken yol hiç bitmeyecekmiş gibi sanılır. Alınan yola dönüp bakıldığında geride çok az bir şeyin olduğu görülür. Bir rüya gibi. Rüyalarımızda, uykularımızdaki çok kısa anların çok uzun ve geniş zamana yayıldığını biliriz ve yaşarız. Uyandığımızda, dikkatle rüyalarımızı belleğe yerleştirmez ve onu anımsamaya çalışmazsak bir anda yitip gidiyorlar. Bizi çok etkileyen rüyalarımız bir zaman bizi etkisine alır ve onunla halleşiriz.

Hayatın geçmiş zamanı, yaşanan büyük anın bir toplamı. Bu zamanı iyi değerlendirmek, hakkını vermek bir insanın sorumluluk alanı.

Kalem sahibi kimseler kendilerine sorumluluk verilmiş, ya da kendileri bu sorumluluk alanını seçmişlerdir. Bir insanın kalem sahibi olabilmesi, zihin dünyasını işletmesi, yorum yapabilmesi ve bunu kayda dökmesi bir lütuf. Aynı zamanda bir sorumluluktur. Bu, her insana verilebilmiş değil.

Bir Müslüman yazar ve sanatçı bu sorumluluğu yükümlenmişse, kendisine bu lütuf ihsan edilmişse onun hakkını vermek zorunda.

Kişi, hayatta olduğu gibi kazançlarını ve rızkını sorumluluk alanı içinde edinmek zorunda. Yoksa hakkı olmayan bir şeyi elde etmesi, onu har vurup harman savurması bir sorumsuzluk. Başkasının hakkına girmesi ve bunu çarçur etmesi anlamına gelir.

Müslüman olmak da bir lütuf. Bu herkese nasip olmuyor.

Hem Müslüman olmak hem kalem sahibi olmak da ayrı bir lütuf.

Herkes âlim olamayabilir, herkes şair, yazar, düşünür, sanatçı olmayabilir. Bir insan hem Müslüman hem de yukarıdaki özelliklerden birine sahipse, bu onun için bir olağanüstülüktür.

Kalem sahibi olmak sorumluluk gerektirir.

Günümüz Müslüman sanatçıları, yazarları, düşünürleri, gazetecileri velhasıl özellik sahibi kimseler asıl alanlarının hakkını teslimle yükümlüdürler. Kalem ve onur bir vebaldir. Bunu, gündelik ve sıradan olana harcama hakkına sahip değillerdir.

Kimi önemli kalem sahibi yazarların, gündelik basit, sıradan olana kapılmaları kabul edilemez. Onlar kendi karakterlerinin dışında bir şeye soyunmuşlardır. Bu da onları sorumluluk alanının dışına çıkarıyor.

Bir iktidarın geçici çıkarlarına yaslanmak onurlu kalem sahiplerine yakışmaz. Haksızlıklara tek taraflı bakmak, gündelik savrulmalara kapılmak onları kendi olmaktan çıkarır.

Darbeler ülkesinde her dönem bir kesimin üzerinden geçen silindir, onları kendine dönüştürmenin yollarını iyi kullanıyor. Oyunun sahipleri senaryolarını iyi tertipliyorlar. 1968 Kuşağı diye bilinen sol aydınlar bugün liberal, çıkarcı, Amerikancıdırlar. Ya da Fransızcıdırlar. Bunların büyük kesimi artık ne Marks'ı, ne Mao'yu, ne Lenin'i anımsar. Belleklerinden silinmişlerdir. Onlar, bugün batı ruhunun batıdaki kolunda yer alıyorlar.

İslâmcı aydınlar, şekillendikleri dünyadan bir başkasına geçtiler. Onlar, 28 Şubat silindirinden sonra bir başka şeye dönüştüler. Kendilerine sunulan makamlara, yerlere, olanaklara fit oldular. Bir gazetede köşe yazarı olmak, oynanan senaryoların goygoyculuğuna soyunmak işleri olmamalı. Sokaktaki insanın düşüncesini pekiştirmek işi hiç olmamalı. Sokaktaki insanı küçümsemiyoruz. Onlar, medya ve reklamla her gün beslendiklerinden, onunla emzirildiklerinden onlar gibi düşünüyorlar. Müslüman kalem sahiplerinin sorumluluğu o yanlıştan onları çevirmek olmalı.

Ortamı etkileyen ve belirleyen dalgalar kitleleri sürüklüyor. Düşünürler günün duygusallığına kapılmadan olaylara bakmak zorunda. Muallaka şairlerinden Kaab bin Züheyr, Müslüman olmadan önce Sevgili Efendimize hakaret ruhlu şiirler yazdı. Müslümanlar ona çok öfkeliydiler. Ellerine geçse bir kaşık suda boğacaklardı. Bir gün içine bir ışık düştü sevgiliye doğru koştu. Sevgilinin çevresindekiler öfkeleriyle onu boğacakları sırada, O, "bırakın gelsin" buyurdu. Geldi ve bağlandı. "Kaside-i Bürde" gibi anıt bir şiir yazdı sevgiliyi ululadı.

Karşımızdaki her insanı Kaab bin Züheyr gibi düşünmek sorumluluğundadır Müslüman sanatçı yazar ve şairler. Bir gün onların da aralarına katılabileceğini düşünmeli. Kendisi, dolaylı bir halle onların arasına katılıyorsa bu vahim bir durum. Zaten günümüzde durum bundan farklı değil.

Nefret ve öfkenin arttığı bu zamanda, nefret ve öfkeyi arttırıcı olmak değil, onu dindirmek, söndürmek ve asıl kişiliğinde yol almak olmalıdır.

Bir gün kendisine sunulan yerleri, makamları, köşeleri yitirdiğinde ne olacak, onu düşünmeli. Kendisine sunulan bir lütuf değil, bir tuzak, bunu bilmeli. Eskilerin deyimiyle "bitlenmek" bir hastalık, bir kusur.

Kalem keskin bir kılıç. Onu, insanı öldürmek için değil diriltmek için kullanmalı. Bu daha kalıcı, daha etkili ve daha sağlıklıdır. Ötesi boş bir dünyaya pala savurmak anlamındadır.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Gündem bölümü’nde 30.03.2010 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: konferans, adil düzen, milli görüş, siyonizm, kapitalizm, komünizm, recai kutan, müslüman, avrupa, ab, işgal, abd, sömürü, banka, imf, akp, kdv, vergi, saadet partisi, maneviyat, iran,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.

Yazar

Ali Haydar Haksal

araştırmacı yazar

  • Özgeçmişyazarı tanımak ister misiniz?
  • Arşivyazarın diğer tüm makaleleri
  • Mesajyazarla iletişim kurmak için
  1. Bu yazarı benim yazarlarıma ekle
  2. Tüm yazarlar
  • Yazarın

    diğer yazı dizileri en çok yorumlananlar en çok tıklananlar en çok tavsiye edilenler
    1. Malkara Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde Bir Gece
    2. Uludere katliamı ve sorumluluk duygusu
    3. Uludere gerçeği bize neyi anlatıyor?
    4. Birazcık Vefa Duygusu Sayın Mengüşoğlu
    5. Müslümanların dünyevileştirilmesi,ardından da hıristiyanlaştırması...
    6. Stratejik ortağımızı Abede Mekke ve Medine'ye kamikaze temrinleri...
    7. Samimiyet ve Dürüstlük
    8. Uzun yolculuk
    9. Teşekkürler Yılmaz Erdoğan...
    10. Hayata Müslüman'ca Bakmak
    1. Sosyal adalet kavramı Müslümanlara ait olmaktan çıkıyor
    2. Murat Bardakçı ve Masonluk
    3. Ergenekon’da 28 Şubat niye yok?
    4. Saadet Partililer, sakın konuşmayın!
    5. İçimizdeki Gizli Hıristiyanlar
    6. Cumhurbaşkanı belli: Kim neyi tartışıyor
    7. Irak işgal ittifakı tek yürek II
    8. Barzani’nin Dayısı Kim?
    9. Filistin duyarlığı: Yedi İklim dergisi
    10. Maraş’ın Özgünlüğü -IV-
    1. Sosyal adalet kavramı Müslümanlara ait olmaktan çıkıyor
    2. Saadet Partililer, sakın konuşmayın!
    3. Ergenekon’u algılamak
    4. Ey zalimlerle beraber olanlar!
    5. Gazze'de insanlık öldü
    6. Gazze'den Davos'a
    7. Filistin duyarlığı: Yedi İklim dergisi
    8. Seçim Analizleri II
    9. Amerikancı Türkiyeliler
    10. Anadolu Gençlik bilinci
    1. İstenen kriterde içerik bulunamadı !
  • Gündem

    1. '1961, 1982 değil 2023 anayasasını yapmak istiyoruz'
    2. 'El bombası attılar'
    3. 'Kürtaj yasaklanmalı'
    4. Yazıcıoğlu soruşturmasında 3 tahliye
    5. "Öğretmenine sahip çık"
    6. Dalga askeri aşamadı
    7. Siyonist katiller tutuklanabilir
    8. Ümmet, İslam Birliği'ni bekliyor
    9. Kadın garson zorunluluğu
    10. Devlet de Özal'ın ölümünü şüpheli buldu
  • Diğer

    1. Hatib: "İsrail sahte mezarlar aracılığıyla tarihi çarpıtıyor"
    2. Pakistan'dan füze denemesi
    3. Filistin'de milli mutabakat hükümeti görüşmeleri Kahire'de başladı
    4. Fatih Sultan Mehmet'in türbesini ziyaretle başladı
    5. PKK Iğdır'da 10 kişiyi kaçırdı
    6. Pakistan'da enerji krizi elektrik açığı 7200 megavata çıktı
    7. Amasya'da otomobil kamyona çarptı: 4 ölü, 1 yaralı
    8. Ayasofya önünde namazlı eylem
    9. Semih El Hamavi: "Annan Planı muhaliflere ölüm getiriyor"
    10. Gül: İstanbul, insanlığın ortak hafızasını taşıyan eşsiz bir şehir
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Bu olacak Ayasofya!
    3. Ya Allah!
    4. Fethimiz mübarek olsun!
    5. Şok Detay
    6. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    7. Kadın garson zorunluluğu
    8. Fethin erleri hocasıyla buluştu
    9. Dalga askeri aşamadı
    10. Memura maaş farkı ve gecikme zammı
  • Çok Yorumlanan

    1. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    2. Zile Kalesi restore ediliyor
    3. Hollande Afganistan'da 'farklı' şekilde kalacak!
    4. Savaşın acı dolu izleri bu müzede
    5. Tekkeler niye kapatıldı?
    6. Küresel ekonomide "Yunan" korkusu
    7. Fransa'yı topa tuttu
    8. Katılım Bankaları yüzde 20'yi hedefliyor
    9. Bol keseden laf var
    10. Avrupa'da resesyon Rusya'da siyasi krize dönüşür
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
shape
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek