milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

10 ŞUB 2012 CUM
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • ÖĞRETMENLERE YÜKSEK LİSANS İMKANI
  • HALEP'TEKİ PATLAMALAR: "25 ÖLÜ, 175 YARALI"
  • BÖYLE BİR DAYATMAYA MUHALEFET OLARAK KESİNLİKLE BOYUN EĞMEYECEĞİZ
  • SURİYELİ MUHALİFLERİN SINIR DIŞI EDİLMESİNE TEPKİ
  • KAMPTA İSLAM DİNİNE SAYGISIZLIK HAD SAFHADA
  • ''MOBİL'' AİLE HEKİMLERİNİN İŞ YÜKÜ HAFİFLEYECEK

Kadın dernekleri ne iş yapar?

07 MART 2010
PAZ 01:50

[-] Normal [+]
  • Gündem
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

1977'ten beri 8 Mart, Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaktadır. Her sene, 8 Mart'ta verilen mesajları takip etmeye çalışıyorum. Çok kere söylenenler bilinenlerin tekrarı niteliğinde. Kadına şiddet uygulanması, iş hayatındaki çalışma şartları, kadının çağdaşlaştırılması, tacize uğraması vb. konular ele alınıyor. Çözüm konusunda ise, ayağı yere basmayan yüzeysel öneriler..

Birleşmiş Milletler Örgütü 1975 yılını, Dünya Kadınlar Yılı olarak ilan etmiş, 16 Aralık 1977'de ise, 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kararlaştırmıştı. O günden bu yana, Türkiye'de de Kadınlar Günü kutlanmaya devam etmektedir.

Sonuçlara bakılırsa, kadının durumunda ciddi bir iyileşmeden söz etmek oldukça zor. Medya Takip Merkezi, 2009 yılını kapsayan "Medyada Kadın" başlıklı bir rapor yayınladı. Buna göre, kadınla ilgili haberlerin üçte biri olumsuz kategoride. Medyada yer almış haberlerin yüzde 40'ı şiddet ve taciz içerikli. İnsan bu sonuçlara ve günlük olarak yaşadığımız olaylara bakınca, yoksa Kadınlar Günü ve kadın derneklerinin içeriği boş mu? diye sormaktan kendini alamıyor.

Türkiye'deki kadın derneklerini ele alalım: Kaç tanesi halkımızın değerleri ve Türkiye gerçeklerini dikkate alarak çalışma yapıyor dersiniz? Görevlerini ciddiye alıp kadını iyi tanıyarak işin hakkını verenleri tebrik ediyorum. Fakat, öyleleri var ki, halkın değerlerini hafife alıyor, Türkiye'de büyük çoğunluğun mensup oluğu İslam dinine soğuk bakıyorlar. Hatta, İslami değerlerle mücadele verenler bile var. Halka tepeden bakıyor, fildişi kulelerinden ahkam kesmeye çalışıyorlar. Hem de bunu yabancı kültürler adına yapanlar bile var. Batı tipi hayat tarzını özendirmek gibi. Türkiye halkına hizmet veren kadın derneklerinin üslubu bu mu olmalı?

Bazı kavramların arkasına sığınarak, İslam dini hakkında haksız ve mesnetsiz sözler sarf edenler ne kadar bedbaht ve bilgisiz insanlardır!.. Çünkü, kadını gerçek anlamda yücelten ve ona hak ettiği değeri veren İslam dinidir. İslam öncesi kadının acıklı ve onur kırıcı halini bilenler bu gerçeği anlamakta zorlanmayacaklardır. Çünkü İslam, kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü, kadınların bir eşya gibi esir pazarlarında satıldığı, hatta insandan bile sayılmadığı bir dönemde; kadının onurunu inciten her şeyi yasaklamış, onu itibarlı bir mevkiye yükseltmiştir. Bizi yoktan var eden Rabbimiz, hanımlar için başlı başına bir sure indirmiştir: Nisa Suresi. Nisa, "kadınlar" anlamındadır. Allahü Teala hanımlara iyi muameleyi emreder: "Onlarla iyi geçinin. Eğer onlardan hoşlanmazsanız, biliniz ki, Allah sizin hoşunuza gitmeyen bir şeyde hayır takdir etmiş olabilir" (Nisa,19)

Peygamber Efendimiz (s.a.v) de Veda Hutbesi'nde sahabelerine şu tavsiyelerde bulunmuştu: "Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları, Allah'ın emaneti olarak aldınız. Onların namuslarını ve iffetlerini korumayı Allah adına söz vererek helal edindiniz. Sizin kadınlar üzerinde, onların da sizin üzerinizde hakları vardır."

Bir adam hanımından şikayet için Hz. Ömer'in (r.a) evine gitmişti. Kapıya geldiğinde, hanımının koskoca halifeye karşı sesini yükselterek konuştuğunu duydu. Hz. Ömer (r.a) de sükunetle dinliyordu. Bu manzaraya şahit olan adam içeri girmeden geri dönmek istedi. Fakat, halife onu kapı aralığından gördü. Maksadını sordu. Adam da "-Ey Ömer! Ben hanımımın bazı davranışlarından şikayet için gelmiştim. Ama, sizin de benim durumumda olduğunuzu gördüm. Bu yüzden şikayetimden vazgeçtim" dedi. Halife, bu adama şöyle öğüt verdi: "-Hanımların kocaları üzerinde pek çok hizmeti ve hakkı vardır: Onlar bizim evimizi beklerler. Ekmek ve yemeğimizi pişirirler. Çocuklarımızı emzirirler. Elbise ve evimizi temizlerler. Nefsi ihtiyacımızı gidererek bizi harama düşmekten korurlar. Bize bu kadar hizmeti dokunan hanımlarımıza neden tahammül etmeyelim?"

Allah Rasülü'nün (s.a.v) şu buyrukları da kulağımıza küpe olsun:

"Müminlerin iman bakımından en olgunu ve en hayırlısı hanımına karşı en hayırlı olandır." (Riyaz-us Salihin)

"Onlara yediğinizden yedirin, giydiğinizden giydirin, onları dövmeyin, onlara çirkin demeyin, fena söz söylemeyin." (Müslim)

"Kadınlar hakkında birbirinize hayır tavsiye ediniz." (Buhari)

Hiçbir beşeri düşüncenin kadına, Rabbimizin verdiği değerden daha üstün bir değer verebilmesi kesinlikle mümkün değildir. Kadının annelik ve eş olma hakkını elinden alanlar, kadına en büyük kötülüğü yapıyorlar. Çünkü, bu özellikler kadının doğuştan getirdiği vazgeçilmez duygulardır. Kadın dernekleri bu duyguları beslemeli, kadının kişilik ve karakterini geliştiren, onurunu koruyan bir çalışma yöntemini benimsemelidirler.

Asıl bugün, kadının metalaştırılmasının önüne geçilmesi, erkeklerin zevk ve eğlence aracı haline getirilmesinin engellenmesi, yamyamlaşmış bakışların esiri olmaktan kurtarılması için çalışmalar yapılmalıdır. Daha da önemlisi, kadın dernekleri, halkı başka toplumlara özendirmekten kurtarılmalı, yabancılaşma aracı olarak kullanılmasına izin verilmemelidir.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Gündem bölümü’nde 07.03.2010 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: peygamber, kadın, dernek, hz. ömer, islam,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.

Yazar

Şakir Tarım

araştırmacı yazar

  • Özgeçmişyazarı tanımak ister misiniz?
  • Arşivyazarın diğer tüm makaleleri
  • Mesajyazarla iletişim kurmak için
  1. Bu yazarı benim yazarlarıma ekle
  2. Tüm yazarlar
  • Yazarın

    diğer yazı dizileri en çok yorumlananlar en çok tıklananlar en çok tavsiye edilenler
    1. Şu bizim kadınlar (!)
    2. Saadet Partisi yükselirken!..
    3. Şu bizim aydınlar (!)
    4. Gurbetçinin gözü ülkesinde
    5. Milli Gazete ile 40 yıl
    6. Soykırım ve Türkiye
    7. Vefatının 75. yılı anısına- (1873 - 1936) İslam alemi ve Akif
    8. Fotoğrafın tamamını görmek
    9. Toplum nasıl ifsat edilir?
    10. Gurbette kimlik mücadelesi
    1. İslam dünyasının hali
    2. Gurbette Peygamber coşkusu
    3. Öldürücü tehlike: Toprak satışı
    4. Destanlar yazdınız
    5. CHP zihniyeti bu mu?
    6. Aydın sorumluluğu
    7. Umreye giden ünlüler
    8. Geliyorum diyen tehlike
    9. “Lider Ülke” Türkiye
    10. Fetih doyasıya yaşandı
    1. Örnek bir hocaefendi
    2. Hocalarımız nerede?
    3. Madımak mı, Başbağlar mı?
    4. Ve bu hal neyin nesi?
    5. 68 Kuşağı'ndan bir Milli Görüşçü
    6. İşte Gül Medeniyeti
    7. Bir devrin serüveni
    8. CHP nereye koşuyor?
    9. Ey halkım, AKP'yi tanı!
    10. İlimlerin öncüleri
    1. İstenen kriterde içerik bulunamadı !
  • Gündem

    1. Böyle bir dayatmaya muhalefet olarak kesinlikle boyun eğmeyeceğiz
    2. Cübbeli Ahmet Hoca'yı Kamalak savunacak
    3. İrtica.org kuradan çıktı
    4. 'Sanki savaşa gidermiş gibi konuşuyor'
    5. Darbecilerin kıydığı hayatlar
    6. MHP'li vekil, Bahçeli'nin disipline sevkini istiyor
    7. Görevimiz Meclisi çalıştırmak
    8. İktidar savaşı
    9. Doğan'a göre dava yanlışlıkla açıldı
    10. Tarihçi Yılmaz Öztuna vefat etti
  • Diğer

    1. Öğretmenlere yüksek lisans imkanı
    2. Halep'teki patlamalar: "25 ölü, 175 yaralı"
    3. Suriyeli muhaliflerin sınır dışı edilmesine tepki
    4. Kampta İslam dinine saygısızlık had safhada
    5. ''Mobil'' aile hekimlerinin iş yükü hafifleyecek
    6. 881 yıldır ezan sesi yükselen cami
    7. Kazakistan'dan Kaşagan uyarısı
    8. Su kuşlarının sığınağı: Mogan
    9. RİDA, Afrika ve Türkiye'de 4 binden fazla yetime ulaştı
    10. ''Arama kurtarmadan sonra ilk yardım müdahalesi çok önemlidir''
  • Çok Okunanlar

    1. Gün ortasında camileri yaktılar
    2. Fidan'ı kim harcamak istiyor ?
    3. “AKP’nin dindar nesli böyledir!”
    4. Tezkereyle mi dönecek?
    5. Fatih'in karadan yürüttüğü gemilerin belgesi bulundu
    6. BÇG'yi de görün
    7. Derin savaş
    8. Mersin'de muhteşem Milli Gazete gecesi
    9. Bir ülkenin başbakanı, emperyalist proje içerisinde yer alabilir mi?
    10. "Erbakan'ın etkisi hiç bitmeyecek"
  • Çok Yorumlanan

    1. Fidan'ı kim harcamak istiyor ?
    2. Cübbeli Ahmet Hoca'yı Kamalak savunacak
    3. Türkiye tohum üretim ve ihracatında rekor kırdı
    4. Haniye İran'a gidiyor
    5. İstifa eden başkana tutuklama
    6. Uluslararası Af Örgütü endişeli
    7. Sinemanın Ankara'sı
    8. Humus'ta kan durmuyor
    9. Sahabe sadece inandık demekle yetinmemişti...
    10. Polonya'da 62 ölü var!
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
shape
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Haberler | Bisiklet Mağazası | Bebek Mağazası | ticaretmerkezi.com.tr | Kombi | Bebek Ürünleri

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek