milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

28 MAY 2012 PZT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • YA ALLAH!
  • KRAMPLARI ÇÖZÜCÜ,TESKİN EDİCİ,(ÇANOTU)
  • YENİ BİR DÜZEN KURMANIN VAKTİ GELDİ
  • MÜSLÜMAN GENÇLER İSTANBUL'DA BULUŞTU
  • FETİH NAMAZI
  • FETHİMİZ MÜBAREK OLSUN!
  • FETHİN ERLERİ HOCASIYLA BULUŞTU
  • MİLLİ GÖRÜŞ BARIŞIN DİLİDİR
  • İSTANBUL, İSLAM DÜNYASININ LİDERLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
  • BU OLACAK AYASOFYA!

‘İsrail’i kendisinden korumak’

26 TEMMUZ 2009
PAZ 04:20

[-] Normal [+]
  • Dünya
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

El Ahram gazetesinden Atıf Gameri bu başlıklı bir makale kaleme almış ve yazısında son sıralarda AIPAC haricinde kurulan bir Yahudi lobisine temas ediyor. Bu yeni Yahudi lobisi İsrail politikalarına eleştirel olarak yaklaşıyor. Körü körüne İsrail politikalarının peşinden gitmiyor, savrulmuyor. Aksi takdirde, AIPAC gibi kim gelirse gelsin ve ne yaparsa yapsın İsrailli politikacıların arkasında durmak, İsrail'e bir yarar sağlamayacaktır. Gidene ağam paşam gelene paşam demenin kimseye yararı yok. Esasında bu eleştirel yaklaşım ve kritik mesafe sağlıklı bir durum. Sadece ırki veya dini dayanışma üzerinden hareket etmek başta Yahudiler olmak üzere bölgeye ve dünyaya Arapların deyimiyle sadece veylat yani felaketler zinciri ve dizisi getirecektir. Bundan dolayı yapıyı içten tashih etmek ve binayı yeniden kurmak sadece Yahudiler açısından değil herkes ve her millet açısından önemli bir görevdir. Aksi takdirde, Lieberman gibi galiz siyasetçileri ve onların yıkıcı siyasetlerini omuzlarınızda taşımak zorunda kalırsınız. Sonunda taşıyamazsınız da. Bu bağlamda, kendisi de bir yönüyle Yahudi olan Sarkozy'nin Netanyahu'dan Lieberman'dan feragat etmesini istemesi anlaşılır bir durum. Elbette ki sadece bir Lieberman'ın gitmesi yapıyı düzeltmeyecektir lakin doğru yolda atılmış küçük bir adım olacaktır. Bununla birlikte, İsrail politikacıları bunu bile yapmıyorlar. Nedeni dünyayı kaplayan kaht-ı rical dönemidir. Obama yönetimi bir ileri iki geri adım atıyor ve İsrail yönetimiyle kapışmak istemiyor. Kapışmadan yani elini taşın altına koymadan ve kolayından bir şeyler yapmak istiyor. Sabık Amerikan idareleri gibi taviz ve geri adım atmayı  yine 'vurun abalıya' durumundaki Araplardan bekliyor. Pozisyon bu noktada kilitleniyor. Dolayısıyla hadis kavramıyla 'ruveybide' denilen tabansız yani kaht-ı rical dönemi liderleri çözümü değil sorunu besliyorlar. Çözümün değil de krizin bir parçası durumundalar. Obama da bu karizmatik liderlerden birisidir. Şimdiden revnakı ve boyası dökülmeye başladı bile.

2008 yılında kurulan J Street Political Action Committee (J Street PAC group), AIPAC'a nazaran daha yumuşak bir dil kullanıyor ve daha esnek bir yapı arz ediyor. AIPAC'a mesafeli durmakla birlikte rakip de değil.  Yeni lobinin yürütme Direktörü Jeremy Ben-Ami, üyeler arasında da İsrail'i İsrail politikalarından kurtarma yanlısı olan Shlomo Ben-Ami gibi isimler var. Bu fikrin destekçileri arasında yine İsrail Parlamentosu Knesset eski sözcüsü Avraham Burg gibi İsrail'in akil isimleri yer alıyor. Avraham Burg çekinmeden modern İsrail liderlerinin Filistinlilere karşı Nazilere benzer politikalar izlediklerini doğrulamıştır. Bu aynı zamanda Carter gibilerinin de gözlemi ve tespitidir. Gerçekten de yeni lobinin işi zor. Zira Lieberman gibi İsrail diplomasisinin başına geçen siyasetçiler ne dediklerini ve ötesinde ne yaptıklarını pek bilmiyorlar ve kestiremiyorlar. Lieberman, Seddi Ali adıyla bilinen Mısır'ın en büyük barajını gerekirse bombalayabileceklerini söylemişti. Bununla da kalmamış İsrail'e ayak basmayan Mübarek'in cehenneme kadar yolu olduğunu söylemişti. Ve sonunda Kahire'ye zor hazmedebileceği yandaşı bir temsilci göndermiştir. Bu garip tavırlarından birisi de İngiliz Dışişleri Bakanı Milleband ile karşılaşmasında kendisinin Nezaret ya da Beytü'l Lahm yakınlarındaki bir yerleşim merkezinin sakinleri arasında bulunduğunu söylemesidir. İngilizler bu yönüyle de onun bu makam için ehil birisi olmadığına hükmetmişlerdir. Zira, yerleşim merkezleriyle alakalı pazarlık yürütecek makamda olan birisi bu yapının bir parçasıdır.

İsrail yatışmaz bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla ya dışarıdan birileri bu yapıyı tashih edecekler ve yatışmazlığına son verecekler ya da kendi kendisinin başını yiyecek. Kendi yaptıklarını kendileri yıkacaklar. Elbette müminlerin de yardımıyla. Kur'an ifadesiyle : O, kitap ehlinden inkar edenleri ilk toplu sürgünde yurtlarından çıkarandır. Siz onların çıkacaklarını sanmamıştınız. Onlar da kalelerinin, kendilerini Allah'tan koruyacağını sanmışlardı. Ama Allah'ın emri onlara ummadıkları yerden geldi. O, yüreklerine korku düşürdü. Öyle ki, evlerini hem kendi elleriyle, hem de mü'minlerin elleriyle yıkıyorlardı. Ey basiret sahipleri ibret alın.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Dünya bölümü’nde 26.07.2009 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: israil, netenyahu, ırk, fikir,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.

Yazar

Mustafa Özcan

araştırmacı yazar

  • Özgeçmişyazarı tanımak ister misiniz?
  • Arşivyazarın diğer tüm makaleleri
  • Mesajyazarla iletişim kurmak için
  1. Bu yazarı benim yazarlarıma ekle
  2. Tüm yazarlar
  • Yazarın

    diğer yazı dizileri en çok yorumlananlar en çok tıklananlar en çok tavsiye edilenler
    1. Kişisel hesaplar, kişisel davranışlar
    2. İsrail yanlısı, şeriat karşıtı!
    3. Yedi bin yıllık değişim
    4. Sayan, Normal, Amatör ve Mafya baylar!
    5. İsrail'in Suriye denklemi
    6. Hıristiyan kadınların rol modelleri
    7. Kâbe'nin çocukları
    8. Ekberiyye doktrini
    9. Zamanı aşan kahraman
    10. Dehen/Gri dindarlık
    1. Devrimin İslamileştirilmesi
    2. Ulusalcılık, liberalizm ve İslamcılık
    3. Mehmet Akif ve İslam dünyası
    4. Tevrat’taki Obama şifresi
    5. Firavun’un rüyası ve Hazreti Yusuf’un tabirindeki sistem
    6. Açılımın İslami boyutu
    7. Kürtlerden bağımsızlaşmak!
    8. Ne Musevi ne de Yahudi
    9. 'Çılgın Türkler ve Şeyn Kürtler'
    10. İleriye bakmak; Apo’yu aşmaktır
    1. 'Çılgın Türkler ve Şeyn Kürtler'
    2. ‘Komplonun aktörleri’
    3. İşbirlikçilik, ılımlı İslam mıdır?
    4. Hüsnü ile Hasenibir de Livaneli
    5. Amerikan elçisinin hezeyanları!
    6. 'Gaza gelme, İpragaz'a gel!'
    7. Mevzideki adam
    8. Ekran kardeşliğinden Doğan kardeşliğine
    9. Casuslar evi
    10. ‘Zil takıp oynadım’
    1. İstenen kriterde içerik bulunamadı !
  • Dünya

    1. Dünya İslam Alimleri Birliği, katliamı kınayan bildiri yayımladı
    2. ABD'li öğretmen Müslümanlığı seçti
    3. Hula katliamının tanıkları, yaşadıkları dehşeti anlattı
    4. Avustralya Dışişleri Bakanı: Suriye'deki katliam acımasız ve alçakça
    5. Müslüman Kardeşler: Esed rejimi, zulümde Cengiz Han'ı geçti
    6. Türk aileye çocuklarının cesedi 620 gündür verilmiyor
    7. Hindistan'da zincirleme trafik kazası: 27 ölü
    8. Suriye'deki olayların bilançosu 13.004 ölü
    9. Esed güçleri Hama'yı bombalıyor: 50 ölü
    10. ABD insansız hava araçları Pakistan'ı vurdu: 8 ölü
  • Diğer

    1. Vücutta kene yoksa bile KKKA belirtilerine dikkat
    2. Hac kuraları yarın çekilecek
    3. "Mevsim normalleri" şeftaliye yaradı
    4. "Engelli doğurdu" diye terk edilen kadına, polis sahip çıktı
    5. Türkiye'nin Gül Bahçesi'nde hasat mevsimi
    6. "Kürtaj, bir insanlık suçudur"
    7. Eski elektronik eşyalar geri kazanılacak
    8. Hayatını "ölen eşinden hatıra" 200 kiloluk oğluna adadı
    9. YÖK: "Üniversiteye girişte, yıl içinde birden fazla sınav yapılsın"
    10. “Hatalı sünnet fonksiyonel bozukluklara sebep olur”
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Fethimiz mübarek olsun!
    5. Ya Allah!
    6. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    7. İktidarda figüran çatlağı
    8. Şok Detay
    9. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    10. Yasa geri çekilsin
  • Çok Yorumlanan

    1. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    2. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    3. Zile Kalesi restore ediliyor
    4. Mısır seçimleri Filistin'i etkileyecek
    5. Sezaryenle doğanlarda obezite riski daha fazla
    6. Gençlerde çatışma
    7. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    8. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    9. İlk çeyrekte yarım puan büyüdü
    10. 30 bin kişi çıkaracak, 3.5 milyar dolar tasarruf edecek
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
shape
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek