milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

28 MAY 2012 PZT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • YA ALLAH!
  • KRAMPLARI ÇÖZÜCÜ,TESKİN EDİCİ,(ÇANOTU)
  • YENİ BİR DÜZEN KURMANIN VAKTİ GELDİ
  • MÜSLÜMAN GENÇLER İSTANBUL'DA BULUŞTU
  • FETİH NAMAZI
  • FETHİMİZ MÜBAREK OLSUN!
  • FETHİN ERLERİ HOCASIYLA BULUŞTU
  • MİLLİ GÖRÜŞ BARIŞIN DİLİDİR
  • İSTANBUL, İSLAM DÜNYASININ LİDERLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
  • BU OLACAK AYASOFYA!

Irak'ta savaş sonrası savaş

09 OCAK 2012
PZT 00:35

[-] Normal [+]
  • Dünya
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Amerika'nın "Irak Savaşı" olarak ilan ettiği işgal eylemi kısa bir zaman önce son buldu ve Amerika Irak'tan geri çekildiğini açıkladı. Bu durum şüphesiz ülkenin ve bölgenin geleceği açısından yeni bir dönemin başlangıcını ifade etmiş olsa da, ülkedeki siyasal belirsizlik ve artan şiddet eylemleri büyük bir şaşkınlık yaşatarak kafaları karıştırmaya yetti.
ABD'nin 2003 yılından beri gerçekleştirmiş olduğu katliamlardan sonra akla ilk gelen soru, Amerikan ordusunun gerçekten çekilip çekilmediğidir. Birçok Iraklıya göre silahlı güçler çekilmiştir, ancak Amerika hâlâ siyasal ve ekonomik gücünü korumanın yanında güvenlik kontrolünü de elinde bulundurmaktadır. Amerika'nın Irak hükümetiyle imzalamış olduğu "Stratejik Çerçeve Anlaşması" ve kamuoyuna duyurulmayan diğer anlaşmalarla birlikte, 15.000 personeli bünyesinde bulunduran dünyanın en büyük devasa büyükelçiliğinin varlığı Iraklıların şüphelerinde ne kadar haklı olduklarını kanıtlamaya yetmektedir.
Öte yandan Amerika'nın Irak'tan geri çekilmesi, İran'ın ilk bakışta stratejik körfez bölgesindeki mücadelenin galibi olduğunu ilan etmesi gibi görünse de, aslında Arap Baharı sonrasında büyük bir kargaşa içerisine giren bölgede İran ve Amerikan müttefikleri arasında bir rekabet ihtimalini de güçlendirmektedir. Bu kapsamda Irak'ın geleceği için bundan sonraki süreçte 3 ihtimal bulunmaktadır. Birincisi Irak'ın tam bağımsızlığını yeniden kazanarak ve demokratik bir şekilde yönetilerek bölgenin önemli ülkelerinden biri konumuna yeniden yükselmesidir. İkincisi Amerika sonrası Irak'ta zaten İran yanlısı Şii grupların yönetimde söz sahibi olması nedeniyle İran'ın önce ülkede sonra tüm bölgede var olan etkisini arttırmasıdır. Son olarak ise ülkede yaşanan son gelişmelerde olduğu gibi farklı etnik ve dini gruplardan oluşan ülkenin bir iç savaşa sürüklenmesidir. Bu üçüncü ihtimal bölgeyi istikrarsız haline getirmenin ve İsrail güvenliğini sağlamanın Amerika açısından en desteklenebilir yolu olarak görünmektedir.
Amerika'nın şu anki Başkan Yardımcısı olan Joe Biden'ın yıllardan beri Irak'ın Şiilerden, Sünnilerden ve Kürtlerden oluşan federal bir yapıya sahip olmasını desteklediğini göz önünde bulundurursak, Biden'ın Ortadoğu ziyareti sonrasında Şii kentlerindeki patlamaların ve artan Sünni-Şii geriliminin tesadüf olmadığı kanaatine varabiliriz. Amerika'nın desteklemiş olduğu Sünni-Şii gerilimi, İslami mezhepçilik fikrinden ziyade, modern kimlik çatışmalarının merkezinde yer alan azgelişmişlik, eşitsizlik ve adaletsizlik gibi unsurlardan beslenmektedir. Dolayısıyla Amerika'nın yapmak istediği, mezhepler üzerinden sosyal ve ideolojik çatışmalar çıkararak ve mezhep kimliklerini siyasallaştırarak ülkenin içerisinde bulunduğu durumu büyük bir çıkmaz içerisine sokmaktır.  
Özünde İslam dünyasının parçalanması amacını taşıyan bu girişimlerden Türkiye de nasibini almaktadır. Büyük bir Sünni geleneğe sahip olan Türkiye'de azınlık konumunda bulunan Şiiler üzerinden de bazı oyunların oynanmaya çalışıldığı son bir hafta içerisinde medyaya yansıyan haberler ile netlik kazanmıştır. Prof. Dr. Sedat Laçiner'in kurban olarak seçildiği olayda olduğu gibi, ülkedeki önemli kanaat önderlerinin isimleri üzerinden Şii kimlikli insanların galeyana getirilerek bir kaosun çıkarılması hedeflenmiştir. Daha önce benzer bir karalama kampanyası sosyal medya üzerinden Cübbeli Ahmet Hoca için de düzenlenmişti. Bütün bu girişimlerin amacı, Türkiye'de bir Sünni-Şii çatışması ortaya çıkarmak ve Ortadoğu'da ortaya çıkan kutuplaşmaya Türkiye'yi de dâhil etmektir.

Burada bir özeleştiri yapmak gerekirse, özellikle Güneydoğu'da yaşayan Şii geleneğinden gelen vatandaşlarımız maalesef kendilerini Türkiye'den çok günümüzde Şii dünyasına kucak açan İran'a ait hissetmektedirler. Türkiye'nin eskiden var olan ihmal politikalarının ürünü olan bu durum, İran'ın bölgedeki gücünü göstermesinin yanında, kültür politikalarının dış politikada büyük önem arz ettiği günümüzde Batı müttefiki olmanın pek fazla işe yaramadığını Türkiye'ye göstermektedir. Dolayısıyla Türkiye'nin burada yapması gereken, kendi medeniyet havzasındaki yaşanan karışıklıkların sebeplerini iyi analiz ederek yıllarca aynı coğrafyada kardeşçe yaşamış olan milletleri çatışmadan ziyade diyaloğa teşvik etmek ve barışa zemin hazırlamaktır.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Dünya bölümü’nde 09.01.2012 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: irak'ta, savaş sonrası, savaş,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.

Yazar

yazar resmi yok

Yusuf Ünlü

araştırmacı yazar

  • Özgeçmişyazarı tanımak ister misiniz?
  • Arşivyazarın diğer tüm makaleleri
  • Mesajyazarla iletişim kurmak için
  1. Bu yazarı benim yazarlarıma ekle
  2. Tüm yazarlar
  • Yazarın

    diğer yazı dizileri en çok yorumlananlar en çok tıklananlar en çok tavsiye edilenler
    1. Ortadoğu'da Tanrı'nın Rövanşı
    2. Arap Baharı tartışmaları
    3. Filistin'in Geleceği
    4. Son Jakoben Sarkozy
    5. Demokratik barış ya da İslam kardeşliği?
    6. İslam ve demokrasi
    7. Neo-liberal darbeler
    8. Diplomasi biterken Annan paradoksu
    9. Erdoğan-Obama görüşmesi
    10. Haklı savaş
    1. Obama doktrini: Sessiz savaş
    2. Filistin'in Geleceği
    3. Ortadoğu'da Tanrı'nın Rövanşı
    4. Suriye'yi de Irak'a benzetecekler
    5. Kerimov'un Türkiye Paranoyası: Asya Baharı mı?
    6. İslam Dünyasının Milli Görüşe İhtiyacı Var
    7. Arap Baharı tartışmaları
    8. Türkiye'nin Suriye çıkmazı ve Davutoğlu'nun ABD ziyareti
    9. İran seçimleri ve Hamaney'in zaferi
    10. Son Jakoben Sarkozy
    1. Hayır ekseni mi, şer ekseni mi!
    2. Obama doktrini: Sessiz savaş
    3. Irak'ta savaş sonrası savaş
    4. İslam Dünyasının Milli Görüşe İhtiyacı Var
    5. Kerimov'un Türkiye Paranoyası: Asya Baharı mı?
    6. Suriye'yi de Irak'a benzetecekler
    7. Bir dış politika eleştirisi
    8. Türkiye'nin Suriye çıkmazı ve Davutoğlu'nun ABD ziyareti
    9. Son Haçlı İttifakı: NATO
    10. İsrail 20 yıl sonra yok olacak!
    1. İstenen kriterde içerik bulunamadı !
  • Dünya

    1. Dünya İslam Alimleri Birliği, katliamı kınayan bildiri yayımladı
    2. ABD'li öğretmen Müslümanlığı seçti
    3. Hula katliamının tanıkları, yaşadıkları dehşeti anlattı
    4. Avustralya Dışişleri Bakanı: Suriye'deki katliam acımasız ve alçakça
    5. Müslüman Kardeşler: Esed rejimi, zulümde Cengiz Han'ı geçti
    6. Türk aileye çocuklarının cesedi 620 gündür verilmiyor
    7. Hindistan'da zincirleme trafik kazası: 27 ölü
    8. Suriye'deki olayların bilançosu 13.004 ölü
    9. Esed güçleri Hama'yı bombalıyor: 50 ölü
    10. ABD insansız hava araçları Pakistan'ı vurdu: 8 ölü
  • Diğer

    1. Vücutta kene yoksa bile KKKA belirtilerine dikkat
    2. Hac kuraları yarın çekilecek
    3. "Mevsim normalleri" şeftaliye yaradı
    4. "Engelli doğurdu" diye terk edilen kadına, polis sahip çıktı
    5. Türkiye'nin Gül Bahçesi'nde hasat mevsimi
    6. "Kürtaj, bir insanlık suçudur"
    7. Eski elektronik eşyalar geri kazanılacak
    8. Hayatını "ölen eşinden hatıra" 200 kiloluk oğluna adadı
    9. YÖK: "Üniversiteye girişte, yıl içinde birden fazla sınav yapılsın"
    10. “Hatalı sünnet fonksiyonel bozukluklara sebep olur”
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Fethimiz mübarek olsun!
    5. Ya Allah!
    6. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    7. İktidarda figüran çatlağı
    8. Şok Detay
    9. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    10. Yasa geri çekilsin
  • Çok Yorumlanan

    1. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    2. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    3. Zile Kalesi restore ediliyor
    4. Mısır seçimleri Filistin'i etkileyecek
    5. Sezaryenle doğanlarda obezite riski daha fazla
    6. Gençlerde çatışma
    7. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    8. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    9. İlk çeyrekte yarım puan büyüdü
    10. 30 bin kişi çıkaracak, 3.5 milyar dolar tasarruf edecek
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
shape
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek