milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

28 MAY 2012 PZT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • YA ALLAH!
  • KRAMPLARI ÇÖZÜCÜ,TESKİN EDİCİ,(ÇANOTU)
  • YENİ BİR DÜZEN KURMANIN VAKTİ GELDİ
  • MÜSLÜMAN GENÇLER İSTANBUL'DA BULUŞTU
  • FETİH NAMAZI
  • FETHİMİZ MÜBAREK OLSUN!
  • FETHİN ERLERİ HOCASIYLA BULUŞTU
  • MİLLİ GÖRÜŞ BARIŞIN DİLİDİR
  • İSTANBUL, İSLAM DÜNYASININ LİDERLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
  • BU OLACAK AYASOFYA!

İnsandan hukuka

13 EYLÜL 2011
SAL 01:50

[-] Normal [+]
  • Gündem
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Hukuk ile ahlakı birlikte mütalaa ediyor sıkça ikisinin olmazsa olmazlarını dile getiriyorum. Hukuk olgusunun can suyu olduğuna inanıyorum.

İnsanın varlığı hukukla anlamlı.

Ahlak ise hukuku çerçeveleyen büyük daire. Ahlak alanını sınırsız tutmakta fayda var şimdi hangi ahlak diye bazı itirazlar olabilir. Bahse konu olan İslam ahlakıdır, diğer ahlak ekollerinin neler olduğu ilerleyen yazılarımda dile getirip olumsuz yönlerine işaret edilecektir. Milletlerin dil, ahlak ve hukukunun kendiliğinden doğduğu ileri süren düşünürler olmakla birlikte tarihi tecrübe ve akıl bunun böyle olmadığı şeklinde bilgiler vermektedir. Hiçbir kurum kendi başına önemli olarak anlattığım hukuk ve ahlak mevzunu şekillendiremez burada birliktelik esastır.

İnsanın varoluş sebebi nedir?

Çalışmak, bilgi, irfana ulaşmak, mutluluk, haz, elemlere düçar olmak, fetih duygusu anlamsızlık gibi sıraladığım özelliklerin insana ve topluma neler kazandığına bakarak cevaplar verebilir anlam zenginliği dile getirebiliriz. İnsanlar hayatlarının değişik evrelerinde saydığım bu özelliklerin bazılarıyla kendi varlıklarını ifade ederek hukuk ve ahlak tanımları yapmak durumunda kalıyorlar. Peki, insan bunların neresinde?

Sınırsız özellikleri yaşarken varlığımızın sınırlılığı bizleri ister istemez acı gerçeklerle tanıştırıyor elimizi kolumuzu bağlı kılıyor. Zaman bize sosyal hakların bir hududu olduğu gerçeğine ulaştırıyor. Modern zamanlar bizi bir başkası yani ötekine göre tanımlıyor acaba bu olgu hayat gerçeğine ne kadar uygun. Gelişmiş, ekonomik durumu çok iyi milletler için öteki adı verilen kitleler acaba bir mana ifade ediyor mu?

Hayır, bu nitelemenin esamesi bile okunmuyor çok uzaklara gitmeden yaşadığımız toplumda oluşan sınıflar için bu tanım ne kadar da abes oluyor.

İnsan tanımın değiştirilmesi şart!

Kendini ötekine göre ifadelendirmeyi olumlu bulmuyor dahası bunun yaşadığımız dünyanın en büyük tehdidi olarak anlaşılmasını istiyorum. Zenginleşen, tahakkümü artan insan, kibir, azamet ve ihtiraslarının esiri olarak bütün kadim değerleri bir çırpıda silip atmakta demokrasi geleneği adına bir anda on binlerce cana kıyıp çevreyi tahrip etmekten geri durmamaktadır.

Zalimin tanımladığı demokrasi insanlığın cehennemidir!

Tabii olan, yüreklere kök salan varlığı ezelden ebede bir armağan olarak gören bir anlayışın bütün kurumlarımıza yol göstermesi en büyük temennimdir!

Hukuku eşiğe taşımak

Hukuku çerçeveleyen ona anlam katan temel özelliklerin bilinmesi bir zorunluluktur. Tesadüflerin olmadığı bu alan bazı dengelerin gözetildiği değerlendirmelerin onlara göre yapıldığı bir yerdir.

Tabi hukuk, menfaat, his ve akıl olarak tespitlerini yaptığım hukuk dünyasının olumlu ve olumsuz dalgalanmalarının potası işte bu nirengi noktasıdır. Tabi bir hukuk vardır dünyanın her yerinde temel alanın tabi hukuka göre şekillendiğini görüyorum ama toplum halinde yaşayan fertlerin istismar ettikleri tabi hukuk belirli bir aşamadan sonra yerini bir başka sosyal olguya bırakıp gidebilmektedir. Tabi hukuk her zaman egemen olamamaktadır.

Menfaatin hukuk için direnç oluşturduğunu görebiliyoruz fertlerin menfaatleri gibi milletlerin de menfaatlerinin olduğu anlaşılmakta bu durum kavga ve savaşların kapısını aralamaktadır. Menfaatleri nerede durdurmalıyız? Bu sorunun cevabı her insan göre değişir ortak menfaat denilen olgu ile kendi içinde çelişkiler içerir.

Vicdanda yaşayan hislere gelince o büyük bir değer olmakla birlikte irfanla tanışmayan vicdanların yaptıkları zulümlerin örnekleri hafızalarda hâlâ canlıdır. Yaşadığımız bu yüzyılın iki büyük dünya savaşı milyonlarca insanın ölümü tabiatta meydana gelen ekolojik tahribatın sonuçları ortada değil mi? O insanları vicdansız olarak tanımlamak akıl kârı değildir peki vicdanları olduğu halde ortada olan bu vahşeti nasıl izah edeceğiz.? Akıl olgusuna gelince o hususta büyük filozof Kant'ın değerlendirmeleri yeni oluşumlar için önümüzü aydınlatmaya devam ediyor. Meraklısı Kant'ın üç formülle ifade ettiği büyük anlam yüklü düşüncelerine felsefe tarihinden ulaşabilir.

Akıl mihenktir.

Varlığımızda bulunan bu ilahi armağanın çileyle yoğrulup gönül haline getirilmesi en büyük arzumdur. Akıl terbiye edilirse kendi sorumluluk alanında ezelden ebede var oluş neşesiyle som sütun haline gelecek insan da tecelli eden kutsal esmanın tezahürleri her türlü kiri pası yıkayıp insan oluşumunu Zülcelalin eşiğine bırakacaktır.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Gündem bölümü’nde 13.09.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: insan, hukuk, adalet,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.

Yazar

yazar resmi yok

Ali Büyükçapar

araştırmacı yazar

  • Özgeçmişyazarı tanımak ister misiniz?
  • Arşivyazarın diğer tüm makaleleri
  • Mesajyazarla iletişim kurmak için
  1. Bu yazarı benim yazarlarıma ekle
  2. Tüm yazarlar
  • Yazarın

    diğer yazı dizileri en çok yorumlananlar en çok tıklananlar en çok tavsiye edilenler
    1. Beşli sistemde aşk
    2. Ötekinde değil özünde yaşanan sır
    3. Bir demet kitap
    4. Dönüp durmak
    5. Meram yolunda duraklar
    6. Engine doğru bir kaç adım
    7. Konya'da Karadeniz çayevi
    8. Ses veren duvar gazeteleri
    9. Hayatı sondan başa doğru yaşamak
    10. Eşikten girmek
    1. Besmele çek de oku
    2. Mevlana’nın hüznü
    3. Motif düşünceler
    4. Ceyhan’da ölümsüzlük
    5. Rahmetle yürümek
    6. Vicdanlara sırlanan din...
    7. Fıtratın kültürü
    8. Gülü gül ile tartmak
    9. Din Sistematiğinin künhü...
    10. Modern yalanlara son!
    1. Temel referanslar
    2. Derde deva kültür
    3. Besmele çek de oku
    4. Bay eden kitap
    5. Ceyhan’da ölümsüzlük
    6. Fıtratın kültürü
    7. Özde demokrasi
    8. Rahmetle yürümek
    9. Gülü gül ile tartmak
    10. Kentin kuşatıcılığı
    1. İstenen kriterde içerik bulunamadı !
  • Gündem

    1. Ya Allah!
    2. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    3. Müslüman gençler İstanbul'da buluştu
    4. Yargı sürecini beklememiz lâzım
    5. Kur'an'la hayat bulan bir nesle doğru
    6. Kur'an'a hizmet en büyük şereftir
    7. Şırnak'ta bir üsteğmen şehit düştü
    8. Din kültürü dersleri ilahiyat fakültelerine devredildi
    9. Doktora kılıçla saldıran zanlı gözaltında
    10. Fetih namazı
  • Diğer

    1. Vücutta kene yoksa bile KKKA belirtilerine dikkat
    2. Hac kuraları yarın çekilecek
    3. "Mevsim normalleri" şeftaliye yaradı
    4. Dünya İslam Alimleri Birliği, katliamı kınayan bildiri yayımladı
    5. ABD'li öğretmen Müslümanlığı seçti
    6. "Engelli doğurdu" diye terk edilen kadına, polis sahip çıktı
    7. Türkiye'nin Gül Bahçesi'nde hasat mevsimi
    8. Hula katliamının tanıkları, yaşadıkları dehşeti anlattı
    9. "Kürtaj, bir insanlık suçudur"
    10. Eski elektronik eşyalar geri kazanılacak
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Fethimiz mübarek olsun!
    5. Ya Allah!
    6. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    7. İktidarda figüran çatlağı
    8. Şok Detay
    9. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    10. Yasa geri çekilsin
  • Çok Yorumlanan

    1. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    2. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    3. Zile Kalesi restore ediliyor
    4. Mısır seçimleri Filistin'i etkileyecek
    5. Sezaryenle doğanlarda obezite riski daha fazla
    6. Gençlerde çatışma
    7. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    8. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    9. İlk çeyrekte yarım puan büyüdü
    10. 30 bin kişi çıkaracak, 3.5 milyar dolar tasarruf edecek
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
shape
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek