milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

29 MAY 2012 SAL
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • DALGA ASKERİ AŞAMADI
  • KRAMPLARI ÇÖZÜCÜ,TESKİN EDİCİ,(ÇANOTU)
  • SİYONİST KATİLLER TUTUKLANABİLİR
  • ÜMMET, İSLAM BİRLİĞİ'Nİ BEKLİYOR
  • KADIN GARSON ZORUNLULUĞU
  • DEVLET DE ÖZAL'IN ÖLÜMÜNÜ ŞÜPHELİ BULDU
  • YA ALLAH!
  • YENİ BİR DÜZEN KURMANIN VAKTİ GELDİ
  • MÜSLÜMAN GENÇLER İSTANBUL'DA BULUŞTU
  • FETİH NAMAZI

Evlilikte dört iradenin önemi!

15 NİSAN 2010
PER 04:25

[-] Normal [+]
  • Aile Hayat
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Sağlıklı ve kalıcı bir evlilik için sağlam bir 'irade gücü'nün olması evliliğin temel şartlarından biri sayılıyor. İrade dediğimiz duygu, insan hayatındaki evreleri kontrol altında tutan bir 'güç'tür.  Bu gücü bilinçli kullananlar, başarılı olurlar. Başarısız insanlar, asla mutlu olamazlar.  Başarılı bir evlilik için de irade gücünün, 'nerede' ve 'nasıl' kullanılacağı iyi bilinmeli.  İngiliz şairi John Milton, evlilikle ilgili bir yazısında; 'İradesi kuvvetli olanlar; zor şartlarda bile olsalar, mutluluğa ulaşabilirler' diyor.

İradenin anlamı; Bir şeyi istemek ve doğru karar vermektir. Bu açıdan evlilik öncesinde, eşler birbirlerini gerçekten isteyip istemedikleri hususunda, sağlıklı kararlar verebilmeleri için, irade güçlerini açık ve net olarak ortaya koymalıdırlar.

Birinci irade

Birinci irade gücü, evlenecek erkeğin karar vermedeki iradesidir. Evlilikte erkek, 'talep eden kişi' olduğundan birinci irade, önce erkek tarafından ortaya konulmalı.  Bunun için de erkek, evlenip evlenmeme hususundaki iradesini, hiç kimsenin etkisi altında kalmadan özgürce verebilmeli. Sonraki evrelerde ise, evleneceği bayan hakkındaki diğer kararlarını,  aynı şekilde ortaya koymalıdır. Bu durum, evlenecek eşler arasında, olması gereken birinci derecedeki irade gücüdür.

İkinci irade

Erkek için söylediğimiz birinci güç, aynı şekilde evlenecek kız için de geçerlidir.

Ancak, evlenecek kız 'talep edilen kişi' konumunda olduğundan, erkeğin karar vermedeki irade gücü önce gelmektedir. Burada önemli olan,  duyguların etkisinde kalmadan,  aklı ve iradeyi kullanarak özgür irade gücünü ortaya koyabilmektir. Kadın ve erkeğin irade güçleri, 'ikisinin gücü'nü ortaya koymaktadır. Bu iki irade sayesinde eşler, tüm zorlukların üstesinden gelebilme güçlerini elde etmiş olacaklardır.

Üçüncü irade

Üçüncü irade gücü, erkek tarafının, anne ve babasının rızasını ortaya koyan güçtür. Evlenecek erkeğin ailesinin rızası, hem maddî hem de manevî yönden büyük önem taşıyor. Anne ve babanın rızasını almadan evlenmeye kalkanlar, gelecekte en çok ihtiyaçları olan anne-baba desteklerini kaybederler.

Dördüncü irade

Dördüncü irade gücü de, kız tarafının anne babasının rızasını ortaya koyan, bir güçtür. Bu irade zincirleri, evlilik bağının birer halkalarıdır. Halkalardan biri eksik olursa, evlilik kurumunun ana direkleri sağlam zemine oturmamış olur.

Biz bu iradelerden uzak dursak bile, bunlar zincirin halkaları gibi birbirlerine bağlı olduklarından, istesek de istemesek de,  evliliği olumlu veya olumsuz yönde etkilerler.

Anlatmaya çalıştığımız bu dört irade, evliliğin temel ve sağlam direkleridir. Temel direkleri besleyen yan direkler konumunda olan akrabaların, arkadaşların ve komşuların görüşlerini almak, evliliği daha da güçlendirecektir.

'Ben' yerine 'biz' olmaya hazır mısınız?

Bilinen bir atasözünü, evliliğe uyarlayacak olursak, "Evlenmeden önce bir genç, her şeyi keser gibi kendine yontar. Evlendikten sonra ise, testere gibi bir kendine bir eşine yarayacak şekilde ayarlar."  Bu anlayışla yapılan evlilikler, uzun ömürlü ve sağlıklı olur.

Evlenip, mutlu bir yuva kurmayı düşünüyorsunuz. Hayatınızı, birikimlerinizi, alışkanlıklarınızı, evinizi, ekmeğinizi, yatağınızı, zevklerinizi, duygularınızı, inançlarınızı eş olarak seçeceğiniz insanla paylaşmaya hazır mısınız?

Evleninceye kadar, hep kendiniz için çalıştınız. Bütün enerjinizi, emeğinizi kendiniz için harcadınız.  Ne yaptıysanız, hep kendiniz için yaptınız. Şimdi evlilik çağına geldiniz. Kendinize bir eş seçeceksiniz.  Bekârlık hayatından, evlilik hayatına geçmeye hazır mısınız?  "ben" yerine, "biz" olma olgunluğuna geldiniz mi? Eşiniz olacak insanla hayatı, yani ortak yaşamı paylaşmaya hazır mısınız? Cevabınız  "evet" ise, okumaya devam edebilirsiniz.

Paylaşma olgunluğuna ulaşmak

Paylaşma olgunluğu "özveri" ile olur. Özveri becerisini gösterebilen insanlar, evlilik hayatlarında mutlu olurlar. Hayatlarını, varlıklarını, zamanlarını hatta canlarını dahi vermeye hazır olan eşler, arzu edilen ve hedeflenen evliliği yapmış olurlar. Maddî ve manevî varlıklarını karşılık beklemeden paylaşan eşler,  çok şey kazanırlar. Şeyh Sadi Şirazî'nin dediği gibi: "Bir mum, diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez"

Biz de diyoruz ki, eşler birbirlerine karşı maddî-manevî varlıklarını vermekle bir şey kaybetmezler, aksine çok şey kazanırlar. "Özveri ve paylaşma" becerisi yalnız mutlu bir evlilik için değil, hayatın her alanında gerekli, özellikle, çiftler arasındaki yeri çok ayrıdır.

Başarılı olmuş insanların hayatlarını incelediğimizde, ömürlerinin büyük bir kısmını "özveri" ile geçirdiklerini görürüz. Başarıyı yakalayabilmek için karşılık beklemeden zamanlarını vermişler, emeklerini sergilemişler, fedakârlıklarını ortaya koymuşlar, belki de ömürlerinin en verimli çağlarını harcamışlar. Hedeflerine ulaştıktan sonra da, bu fedakârlıklarının karşılıklarını elbette görmüşlerdir.

Burada anlatmaya çalıştığımız, uzun ömürlü ve sağlıklı bir evlilik için "özveriyi ve paylaşmayı" içimize sindirebilme gücünü ortaya koyabilmektir. Üstad Necip Fazıl Kısakürek: "Elde ettiklerinizle kazanır gibi görünürsünüz ama başkalarıyla paylaşmadıkça hayrını göremezsiniz." diyor.

Anlatmak istediğimizi bir cümleyle özetleyecek olursak; mutlu bir yuva kurmak isteyen, önce özveriyi, sonra da paylaşmayı içine sindirmelidir.

İki şahit yeterli

İki nişanlı mehtaplı bir gecede birbirlerine iltifatlar ederler.

Delikanlı;

Seni deliler gibi sevdiğime gökteki yıldızlar şahittir.

Genç kız umursamaz bir tavırla:

Bu kadar şahide gerek yok,  evlenmemiz için iki şahit yeterlidir.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Aile Hayat bölümü’nde 15.04.2010 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: evlilik, kadın, çocuk, aile, muhasebe,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.

Yazar

Mustafa K. Topaloğlu

araştırmacı yazar

  • Özgeçmişyazarı tanımak ister misiniz?
  • Arşivyazarın diğer tüm makaleleri
  • Mesajyazarla iletişim kurmak için
  1. Bu yazarı benim yazarlarıma ekle
  2. Tüm yazarlar
  • Yazarın

    diğer yazı dizileri en çok yorumlananlar en çok tıklananlar en çok tavsiye edilenler
    1. Eğitimde neredeyiz?
    2. "Aile" durumumuz, "İyi" ama!..
    3. Çağımız, "Bilgi Çağı" olduğuna göre...
    4. Çocuklarımıza 'dini değerlerin' sevdirilmesiyle ilgili kurallar
    5. Çocuklarımıza "Dini değerlerin"sevdirilmesi üzerine
    6. Eğitim sistemimiz eğitmiyor, "öğütüyor."
    7. Şiddet karşısında, Türk erkeği hem "Mazlum," hem "Zalim" oluyor
    8. Şiddet Belası, yalnız asker ocağındaki eğitimle önlenemez tabi (!..)
    9. "Şiddet Belâsına" karşı farklı bir teklif!..
    10. "Milli Görüş," bir okul ve bir kimliktir
    1. ‘İstihare’ yapmak, eş seçimini etkiler mi?
    2. Mutlu olmak için ne yapmalı?
    3. Risale-i Nurların "sadeleştirilmesi" niye tartışılıyor?
    4. Sanal âlemde eş bulma arayışları
    5. İdealist bir mahkûm, Salih Mirzabeyoğlu
    6. Çocuk eğitiminde temel kurallar
    7. Evliliği tehlikeye sokan gayr-ı meşru ilişki
    8. "İzdivaç" programları ne getiriyor, ne götürüyor?
    9. Ölmeden önce kendimize sormamız gereken "41 soru?.."
    10. Evlilikte dört iradenin önemi!
    1. Orta Doğu'daki olayların sırrı!..
    2. Kadınlar Parlamentoya girmeli mi?
    3. Ölmeden önce kendimize sormamız gereken "41 soru?.."
    4. İnsan hayvan mukayesesi
    5. İdealist bir mahkûm, Salih Mirzabeyoğlu
    6. Evlilik aşamasında önemli olan 'gerçekten' tanıyabilmektir
    7. Sanal âlemde eş bulma arayışları
    8. ‘İstihare’ yapmak, eş seçimini etkiler mi?
    9. Gençlerin evlenmesine aracılık edenler şimdi nerede?
    10. Evliliğin kutsallığı nereden geliyor?
    1. İstenen kriterde içerik bulunamadı !
  • Aile Hayat

    1. Kaybetmekten korkarız
    2. Erken düşen süt dişleri gelişim problemlerine yol açıyor
    3. Kardeşliğin zirvesi
    4. Vakit Nakittir
    5. İftira edenlerden Allah korusun
    6. Türkiye'de yılda 10 bin çocuk kalp rahatsızlığıyla doğuyor
    7. Çocuklarda okul fobisi
    8. MS hastaları için internette yanlış bilgilendirme tuzakları
    9. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    10. En ağır imtihanları onlar yaşadı
  • Diğer

    1. Filistin'de ulusal uzlaşı hükümeti kurulması istendi
    2. Rajoy: "İspanol bankalarına hiçbir kurtarma olmayacak"
    3. 2012-ALS sonuçları açıklandı
    4. Esed'in başına 450 bin dolar ödül koydu
    5. Yunan gazeteciler greve çıktı
    6. Bahreynli aktivist el-Havaca açlık grevine son veriyor
    7. Saad el-Matlabi: "PKK ve PEJAK meselesinin çözümü Erbil'de"
    8. Askeri operasyonlar Hama'da da katliam boyutuna vardı: 50 ölü
    9. Avro'nun sonuna doğru mu?
    10. Modalife'tan yaz kampanyası
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Bu olacak Ayasofya!
    3. Ya Allah!
    4. Fethimiz mübarek olsun!
    5. Şok Detay
    6. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    7. Fethin erleri hocasıyla buluştu
    8. İstanbul, İslam dünyasının liderlerine ev sahipliği yapacak
    9. Terör Dehşeti
    10. Kahraman polis can kaybını önledi
  • Çok Yorumlanan

    1. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    2. Zile Kalesi restore ediliyor
    3. Hollande Afganistan'da 'farklı' şekilde kalacak!
    4. Savaşın acı dolu izleri bu müzede
    5. Tekkeler niye kapatıldı?
    6. Küresel ekonomide "Yunan" korkusu
    7. Fransa'yı topa tuttu
    8. Katılım Bankaları yüzde 20'yi hedefliyor
    9. Bol keseden laf var
    10. Avrupa'da resesyon Rusya'da siyasi krize dönüşür
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
shape
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek